dJ Talks: door AI aangedreven juridische podcast

De medewerkers van juridisch kantoor deJuristen brengen via het blog op hun website heel verhelderende teksten over IT, Intellectueel eigendom, Privacy en e-Compliance. Nu hebben zij een première voor ons land: een podcast die door AI aangedreven werd.

Het zit zo. De medewerkers van deJuristen hebben verschillende teksten geschreven over onder andere GDPR, die gebundeld werden in het boek “GDPR, Rood licht of rotonde”. Die teksten werden nu aan artificiële systemen gevoed, met de opdracht die te herschrijven in de vorm van dialogen. Vervolgens werden de teksten voorgelezen door artificiële stemmen – niet zomaar computerstemmen, maar door ElevenLabs met AI getraind op de echte stemmen van Kris Seyen en Duygu Öztürk die mee aan de basis lagen van de teksten. Daarbij werd niet alleen de stem zelf gekloond, maar ook de intonatie ervan, emotioneel bereik, stembuiging en pauzes.

Het resultaat kan je nu zelf beluisteren in de eerste aflevering van de podcast. De inhoud, dat staat buiten kijf, is echt interessant, want we beseffen met zijn allen niet hoe diep GDPR in ons hele leven verweven is. De vormgeving is opmerkelijk goed – vooral met de mannelijke stem vergeet je al snel dat je naar een AI-gegenereerde stem luistert. De onzuivere uitspraak van de “a” maakt de stem nog vertrouwder. De vrouwenstem kon me minder overtuigen – maar dat is wellicht door een vooringenomenheid vanwege mijn Vlaamse roots, omdat het Nederlandse accent mij teveel deed denken aan computerstemmen zoals we die al jarenlang gewoon zijn.

Kon de dialoogvorm me overtuigen? De afwisseling van de sprekers, met af en toe een vraag, dat werkt. Maar de antwoorden mogen iets minder enthousiast zijn, want dat was mij iets te gekunsteld. Na een tijdje echter lette ik veel minder op de vorm, als wel op de informatie in de tekst. En kreeg ik heel wat interessante informatie te verwerken.

Mijn eindoordeel? Het is een primeur voor België, en eigenlijk best geslaagd. Voor teksten die voorgelezen zijn door AI, lijken zij best naturel, vooral de mannenstem. Alleen dat enthousiasme bij de dialogen, dat mag iets minder. Maar als alternatieve vorm om bestaande teksten te herverpakken (als gesproken woord) en via een ander communicatiekanaal te verspreiden (podcasts) is dit een slimme aanpak. Beluister via deze link de eerste aflevering.

O ja, ook dit nog: de makers van de podcast vermelden niet alleen de links naar Apple Podcasts, Spotify en YouTube, maar ook een RSS Feed. En dat laatste vinden wij erg belangrijk, want zo kan je de podcast ook in je eigen favoriete podcast-app beluisteren. Leve het open web!

Meer informatie in dit persbericht.

Dit artikel verscheen bij NeTTies e-zine, dat elke dag bericht over nieuwe technologieën en uiteraard ook over artificiële intelligentie.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar