Als freelance journalist is het wellicht niet simpel om in deze moeilijke tijden je job uit te voeren. Vele leden moeten tot hun teleurstelling (en onmacht) vaststellen dat opdrachten geannuleerd worden. Wij willen weten hoe het met jou gaat: vertel je verhaal!

Een overbrugging moet je helpen bij het verlies aan inkomsten

Hoe kan jij als freelance journalist in tijden van het coronavirus en de ‘blijf in uw kot’ maatregelen, nog je job uitvoeren? Helaas moesten verschillende leden vaststellen dat opdrachten geannuleerd werden. Maar wist je dat, als je officieel journalist in bijberoep bent, ook beroep kan doen op steunmaatregelen? (zie dit artikel) Het sociale secretariaat waarbij je aangesloten bent, zal je kunnen helpen bij juiste modaliteiten en het aanvragen van deze overbrugging.

Mag je eigenlijk wel buiten voor je reportages?

De wet bepaalt dat er voor journalisten die hun taak van nieuwsgaring moeten uitvoeren, een uitzondering is op de beperking om je te mogen verplaatsen. Hier vind je een advies van de overheid over de beste praktijken hierbij.

Zo lees je dat je, in de mate van het mogelijke, gebruik moet maken van technologie om interviews op afstand af te nemen. Dat is uiteraard niet altijd mogelijk. Als je je toch moet verplaatsen voor je opdracht, dan adviseren wij je een brief bij je te dragen van je opdrachtgever, gericht “Aan de gezagsdrager”, waarin je opdrachtgever bevestigt dat je die dag op die locatie moet zijn. En vergeet ook je VJV-lidkaart niet, uiteraard.  Wij rekenen op je verantwoordelijkheidszin en je gezond verstand – gebruik je VJV-lidkaart enkel in het kader van je opdracht.

Vertel ons jouw verhaal!

In deze tijden is solidariteit heel belangrijk. Vertel ons jouw verhaal – hoe ga jij om met die beperkingen? Wat doe jij zelf om je te beschermen? Ben jij voldoende ‘mee’ om met videoconferenties om te gaan? Zijn jouw opdrachtgevers fair en betalen zij correct voor de artikels / foto’s die jij ingeleverd hebt? Zijn er opdrachten plots weggevallen? Heb jij tips voor je collega-journalisten?

Stuur ons een mailtje, zodat wij jouw reactie (desnoods anoniem) kunnen publiceren. Samen komen we hier met zijn allen door!

Volg ons op Twitter en Facebook – wij proberen je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van het journalistieke nieuws.

En we sluiten af met een cartoon van ons VJV-lid André Nollet. Hou het veilig – zorg goed voor jezelf en je omgeving!

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar