Winters bezoek aan Oudenaarde

Oudenaarde. Iedereen heeft er al wel van gehoord, zeker diegenen van wie het hart sneller gaat kloppen als er over de Ronde van Vlaanderen verteld wordt. Maar hoevelen hebben er al op de grote Grote Markt in opperste bewondering naar de prachtige gotische gevel van het Stadhuis staan kijken? Die groep is op 7 december met een flink aantal gestegen, want de VJV is in Oudenaarde neergestreken voor haar winteruitstap 2019.

We werden ontvangen in het charmante herenhuis Steenhuyse met, zoals later zou blijken, fotogenieke pui. Daar ging ook onze vergadering door. Die werd grotendeels ingenomen door de uiteenzetting van Kris Seyen van deJuristen over auteursrecht en aanverwanten. Hij is erin geslaagd om dit complexe thema op een heldere manier aan onze leden voor te stellen. Getuige hiervan de talrijke vragen die op voorhand en tijdens de sessie gesteld werden. Op creatieve producten, en op foto’s in het bijzonder, heersen tal van rechten: auteursrecht, eigendomsrecht, maar ook het portretrecht speelt een rol.

In de loop van het gesprek bleek dat mensen een verkeerd beeld hebben van wat ze mogen doen op Facebook. Dit medium lijkt vrij van rechten, maar niets is minder waar. Ook daar blijven auteursrecht en portretrecht van kracht. Dus niet onbezorgd en onbezonnen alles overnemen van een Facebook-account!

De enige conclusie die we konden trekken, was dat de tijd veel te kort was voor zo’n thema dat ons allemaal, ongeacht onze journalistieke activiteit, aanbelangt. Gelukkig was Kris zo vriendelijk om een overzicht van zijn presentatie aan ons te bezorgen, zodat je – in het kort – toch een idee hebt. Bekijk de hand-outs van de presentatie.

Rond 12u hebben we het geanimeerde gesprek moeten afronden, maar het was voor een goed doel: de heer Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde, kwam ons vereren met zijn bezoek. De liefde voor zijn stad bleek overduidelijk uit zijn speech, ondersteund door een korte maar heel enthousiaste bijdrage van zijn schepen van Cultuur.

Na de lustige receptie met netwerkmoment en groepsfoto op de pui van het Steenhuyse, werden we voor de lunch in het aanpalende hoofdhuis van Comte de Flandre verwacht. Een bezoek aan het MOU-museum of het Centrum Ronde van Vlaanderen sloot de dag af.

Bekijk de foto’s van onze winteruitstap.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar