De Vlaamse Journalisten Vereniging is opgericht voor alle freelancers, of ze schrijven, tekenen, fotograferen of wat dan ook journalistiek doen. Het begint hoe langer hoe meer door te dringen dat de uitstekende organisatie die we zijn, nauwelijks bekend is bij het brede publiek, laat staan bij jongeren.

Studenten informeren, dat is de sleutel, zo vertelde student Maxime Simon ons bij het vorige VJV-café. Daarom werkten wij een infopakket uit, waarin wij de studenten journalistiek méér vertellen over wat hen te wachten staat nadat zij afgestudeerd zijn. Dit doen we samen met partners uit de privésector, die elk een ander deel van het beroepsleven belichten. Een win-win voor iedereen: de privé-partners krijgen, net als wij, de kans om zichzelf voor te stellen en hun diensten aan te bieden, en de studenten krijgen duidelijke, praktische info.

Dit pakket werd aan verschillende opleidingen journalistiek aangeboden, en we ontvingen meteen drie enthousiaste reacties. De eerste sessie had inmiddels plaats: op vraag van professor Jacky Stijven, docent in de masteropleiding journalistiek aan de Faculteit Sociale Wetenschappen (KULeuven) aan Campus Sint-Andries in Antwerpen, ging ons team op woensdag 14 november aan de slag.

Het leslokaal was goed gevuld met een dertigtal studenten. Professor Stijven gaf een inleiding en dan was het woord aan Harry van Hest, die op zijn visitekaartje heeft staan: “als een leerrijke lezing ook boeiend en plezant mag zijn!” En dat maakte hij helemaal waar! Zijn presentatie was leerrijk, boeiend én plezant.

Via een powerpoint maakte hij duidelijk welke voordelen VJV aan de freelancer kan bieden. Hij benadrukte dat je met je VJV-lidkaart een plaats op de eerste rij verdient. De kaart dwingt respect af, die je met een mondelinge introductie niet zou krijgen.De kaart opent deuren en kan kosten verminderend werken.

Met cijfers toonde Harry aan wat de mogelijke verloning is als journalist, welke opties ze hebben (in loondienst of als zelfstandige), wat de voor- en nadelen zijn van elk statuut, en vooral: hoe je als zelfstandige zelf een medium kunt uitbouwen.

Dennis d’Haenens van sociaal secretariaat Securex belichtte de stappen die je moet zetten om al zelfstandige aan de slag te gaan. Veel belangstelling was er voor het statuut van student-zelfstandige, dat erg voordelig is op gebied van sociale bijdragen.

Tom De Bast van hostingbedrijf Combell legde uit hoe belangrijk het is om je eigen domeinnaam te hebben, en wat de verschillende mogelijkheden zijn om een website uit te bouwen.

Tot slot legde VJV-lid Mike Hermans, alias cartoonist Maaik, uit hoe hij zijn carrière uitgebouwd had. Een interessante les die je uit zijn betoog kon trekken, was dat je veelzijdig moet zijn, en nooit op één paard moet wedden: inkomsten kan je op vele manieren halen.

Professor Jacky Stijven sloot de bijeenkomst af. De studenten stelden enkele vragen, namen de foldertjes mee. Het info-team hield een korte nabespreking met als conclusie dat de eerste info-namiddag geslaagd was!

Er moeten er nog veel meer volgen! Ken jij een opleiding journalistiek of fotografie waar deze infosessie ook van pas kan komen? Laat het ons weten, zodat wij ons pakket kunnen aanbieden.

Met dank aan onze partners Securex en Combell, en onze VJV-leden:
Cartoonist Maaik: www.braindogbewww.trumantrash.com
Gastspreker Harry: www.gastspreker-Harry.be

 

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar