Moet ik voor beperkte activiteiten een ondernemingsnummer aanvragen?

Deze vragenrubriek (een samenwerking tussen Securex en de Vlaamse Journalisten Verenging) maakt je stap voor stap wegwijs in de rechten en plichten die bij jouw statuut als freelancejournalist horen. Securex beantwoordt hier concrete vragen van onze leden.

Vraag

Momenteel werk ik alleen nog freelance voor de openbare omroep (radiocorrespondent). Daarvoor krijg ik een zeer beperkte vergoeding per item, zoals vastgelegd in een overeenkomst met de omroep. Moet ik voor deze activiteiten een ondernemingsnummer aanvragen? Ben ik dat wettelijk verplicht?

Antwoord

Inderdaad. U moet zich inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) als niet-handelsonderneming naar privaat recht. U gaat voor de inschrijving langs bij een erkend ondernemingsloket in uw buurt of u schrijft zich online in.

  • Een eerste KBO-inschrijving als niet-handelaar is gratis. Voor latere wijzigingen, of een nieuwe inschrijving na een periode van stopzetting van uw activiteiten, betaalt u het wettelijk tarief van € 87.
  • Werkt u onder de vorm van een eenmanszaak, dan krijgt u meteen uw ondernemingsnummer via het ondernemingsloket. Werkt u via een vennootschap, dan kent de rechtbank van koophandel het ondernemingsnummer toe, en laat u dit vervolgens via het ondernemingsloket activeren in de KBO.

Omdat u naast uw journalistieke activiteit geen ander sociaal statuut hebt, moet u volgens de wet ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Ook dit kan u via het ondernemingsloket regelen. Elk kwartaal zal het fonds u vragen om sociale bijdragen te betalen.

Wenst u meer info over het sociaal statuut van freelance journalisten? Contacteer dan uw ondernemingsloket of sociaal verzekeringsfonds, en neem gerust een kijkje in de blogs van Securex en VJV:

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar