Journalistiek nieuws januari 2024

Goede tradities moeten in eer gehouden worden. Ook in dit nieuwe jaar – en wij wensen je, tussen haakjes, het allerbeste voor 2024, dat voor jou een inspiratievol jaar mogen zijn op alle mogelijke gebieden! Wij openen alvast met de traditie om een overzicht te brengen van enkele markante gebeurtenissen op journalistiek terrein uit de voorbije maand.

Biografie van DPG-mediatopman Christian Van Thillo

“Van Thillo heeft drukinkt in de aderen, maar zit niet per se te wachten op tegenspraak”. Dat is een van de conclusies van journalist Mark Koster die een onthullende biografie schreef over de baas van DPG Meda, onder de titel “De Belg”. Een van de grootste mediamagnaten van Nederland en België, die ooit begon in Vlaanderen met Het Laatste Nieuws, De Morgen en VTM. In 2003 naar Nederland trok. Een prachtige carrière, maar niet iedereen is gelukkig met de evolutie dat een groot deel van de media in Nederland nu in handen is van één man.

Een korte bespreking van de biografie kan je lezen bij Het Parool (registratie is verplicht maar gratis).

Davidsfonds zet traditie van Junior Journalist verder

Kinderen al jong laten kennismaken met journalistiek, zodat zij door de microbe gebeten kunnen worden. Dat is een prachtig initiatief dat het Davidsfonds al vele jaren trouw blijft organiseren. En gelukkig besteden de kranten ook aandacht aan de plaatselijke winnaars:

  • Davidsfonds bekroont Junior Journalisten (Meulebeke)
  • Jakke en June winnen ‘Junior Journalist’-wedstrijd (Tielt)
  • Heike mag naar nationale finale Junior Journalist (Wevelgem)

Podcasts die jij als journalist zeker en vast moet beluisteren

Villamedia heeft een lijstje samengesteld met razend interessante podcasts die over journalistiek gaan of de beste verhalen over actuele onderwerpen uit binnen- en buitenland bevatten. Heel veel over Nederland uiteraard, maar zelfs zonder volledig op de hoogte te zijn van de Nederlandse politiek is het vooral de journalistieke benadering die interessant is. Een aanrader.

Deze podcasts moet je als journalist luisteren.

Ontslagen in binnen- en buitenland

Verschillende uitgevers trekken de broeksriem aan, in binnen- en buitenland. Een korte (onvolledige) opsomming van de banen die er sneuvelen:

Heb jij al gebruik gemaakt van de Expertendatabank voor journalisten?

De Vlaamse overheid heeft de Expertendatabank opgericht om mensen aan het woord te laten in de media die er te weinig aan bod komen. Vrouwelijke experts, allochtonen, transgender personen, mensen met een handicap of die in armoede leven bijvoorbeeld.

Wanneer jij een artikel over een bepaald onderwerp schrijft, kan je beroep doen op de Expertendatabank om eens een andere expert zijn/haar licht te laten schijnen over dat onderwerp, in plaats van steeds dezelfde gezichten die je in elk praatprogramma te zien krijgt: Expertendatabank.

Heb jij nog een interessant bericht over journalistiek? Laat het ons zeker weten via info@vjv.vlaanderen

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar