Journalistiek nieuws mei 2024

Gewoontegetrouw brengen wij een kort overzicht van enkele markante gebeurtenissen en evoluties op journalistiek nieuws. Heb jij ook nieuws? Meld het ons!

Belfius Persprijzen 2023

Ook dit jaar werden de Belfius Persprijzen netjes verdeeld tussen de klassieke media. Aan de Nederlandse kant zijn dit de winnaars:

  • TV & Video: Godvergeten (VRT)
  • Jong Belgisch talent: Eunice Street (VRT)
  • Radio & Podcast: Kinderen van de Kerk (HLN.be)
  • Financieel & Economisch: De geheime afspraken van Bpost en Co (De Tijd)
  • Digital & Interactif: Mastermind (De Tijd)
  • Print & Web: Achter de schermen van website ‘t Scheldt (Humo)

Onderzoeksjournalistiek

In een open brief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten stellen diverse auteurs dat “Vlaanderen meer en betere onderzoeksjournalistiek verdient”. “De vierde macht moet veel meer zijn dan een feitjesfabriek of infotainment”. En dat verdient meer overheidssteun.

Enkele cijfers: in 2022 voorzag de Vlaamse regering in 480.000 euro voor Fonds Pascal Decroos. Daarvan ging in 2023 al meteen 35% van die middelen naar de werking van het fonds. De rest ging naar diverse onderzoeksjournalistieke projecten.  Terwijl in Nederland de overheid jaarlijks 7 miljoen euro in het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek investeert en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Er mag echter niet vergeten worden dat de Vlaamse minister voor media Benjamin Dalle toch ook bijna 12 Miljoen euro investeerde in 18 projecten als innovatiesteun. (MO) (De Standaard)

Toch is onderzoeksjournalistiek springlevend. Voor de Loep, een Vlaams-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek, werd inmiddels de shortlist van 3 genomineerden per categorie bekendgemaakt. (Longlist) Wie de prijs uiteindelijk wint, verneem je op 21 juni 2024. De Loep is en initiatief van de Vereniging Van Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) die 700 leden telt in Nederland en Vlaanderen.

Nieuwe zender LN24: twijfel over toekomst

Begin juni wordt door de hoofdaandeelhouders van LN24 beslist of de nieuwe zender mag blijven bestaan. De zender werd in 2019 gelanceerd door een groep journalisten en brengt live nieuws. Eind 2021 nam IPM (de mediagroep achter La Libre Belgique, La Dernière Heure en L’Avenir) een meerderheidsbelang. Maar de zender doet het op financieel gebied niet goed: eind juni 2022 was er een gecumuleerd verlies van 13,5 miljoen euro. (De Tijd)

RTL-overname door DPG

De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt wil meer onderzoek naar de gevolgen van de voorgenomen overname van RTL Nederland door DPT Media. (Emerce) Een artikel bij VRT stelt dat er wellicht geen gevolgen zullen zijn voor de Belgische mediatitels (VRT). Het artikel schets een helder beeld van de titels die bij DPG Media horen en bij RTL.

Press Freedom

Op de Dag van de Persvrijheid maakte de organisatie Reporters without Borders haar jaarlijkse lijst World Press Freedom Index bekend. België stond in 2023 op de 31e plaats, maar schoof op naar de 16e plaats. Volgens het rapport geniet de Belgische pers over het al gemeen van een hoog vertrouwen van het publiek, vooral in Vlaanderen. (verslag). Nederland staat op de 4e plaats. Ondanks de moord op misdaadreporter Peter R. de Vries, is het vertrouwen in de journalistiek hoog. Er is een divers medialandschap met een brede waaier nationale en regionale dagelijkse kranten. (verslag)

De volledige lijst vind je hier.

Mensen die bewegen

  • Stijn Fockedey wordt hoofdredacteur van Trends en Kanaal Z. Hij werkt voor Roularta sinds 2008 en startte mee de vernieuwde website en eenmaking op van de redacties van Trends en Kanaal Z. (Mediaspecs)
  • Jago Kosolosky stopt als hoofdredacteur van MO*, een functie die hij al 4 jaar bekleedde als opvolger van Gie Goris. Hij gaat nu deeltijds aan de slag van de coöperatieve uitgeverij Acco (Mediaspecs)
  • Maarten Janssen stopt bij VTM; hij was daar 4 jaar lang Channel Manager. Hij wordt opgevolgd door Davy Permentier, die tot nu toe Creative Director was. (Mediaspecs)

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar