Journalistiek nieuws december 2023 

Ook in de laatste maand van het jaar gebeurde er weer heel wat op journalistiek gebied. Een kort overzicht… 

DPG Media neemt RTL Nederland over 

DPG Media, eigenaar van o.a. VTM, neemt RTL Group over, dat o.a. de merken RTL en Videoland in bezit heeft. De naam RTL zal behouden blijven. Wat de overname van Videoland betekent voor VTM, dat zich de laatste tijd echt toelegt op streaming video, moet nog gekeken worden. Videoland zelf is ooit begonnen als verhuurbedrijf voor fysieke media, met videocassettes, maar maakte tijdig de overgang naar online streaming. (Mediaspecs) 

Wat deze overname betekent voor VTM en RTL streaming, moet nog duidelijk worden. In een artikel op VRT stelt Kirsten Sokol die vragen. Wat met de autonomie van de nieuwsredacties? De positie van de freelancers en adverteerders? (VRT

Uiteindelijk wordt krantenconcessie nog voor 6 maanden toegewezen aan Bpost 

In aansluiting op voorgaand bericht, wordt vaak beweerd dat DPG Media (en de andere Vlaamse krantenconcerns) enkel zo machtig konden worden, door de overheidssteun die verleend wordt voor de verdeling van de kranten. (Mediaspecs) Wij moeten eerlijk bekennen dat wij nog altijd niet de wonderbaarlijke manier begrepen hebben hoe dat geld van Bpost naar de uitgevers versluisd zou zijn. Maar de indrukwekkende groei van Vlaamse uitgevers, die, hoe klein zij ook zijn in het Nederlandstalige medialandschap, er toch in slagen om in Nederland uitgever na uitgever over te nemen, roept bij sommigen toch vragen op. 

In eigen land is die subsidie voor de verdeling van kranten ondertussen steeds meer onder vuur komen te liggen. Uiteindelijk werd dan toch besloten om de concessie voor nogmaals 6 maanden toe te wijzen aan Bpost. Een artikel bij Doorbraak neemt de beslissing onder vuur: “Bovenop die dure toegeving aan de PS en bpost krijgen de uitgevers van kranten en tijdschriften 34 miljoen per jaar als compensatie voor de duurdere bezorging van papieren media in dunbevolkte gebieden. 75 procent daarvan gaat naar… Franstalige uitgevers.” 

MediaNation in slechte papieren? 

De nieuwe initiatieven op journalistiek gebied waren de laatste jaren erg schaars. Twee sprongen daarboven uit: MediaNation, met zijn BusinessAM en Wetstraatwatcher nieuwsbrieven/ websites, en zijn podcasts en live radio-uitzendingen.  

Persoonlijk konden wij deze berichtgeving wel smaken: erg divers, vaak nieuws dat je niet ergens anders las, of dat bekeken werd vanuit een andere invalshoek.  

Volgens een bericht bij VRT zou BusinessAM – althans, de radiopoot ervan, financieel dreigen ten onder te gaan. Er zou sprake zijn van achterstallige betalingen aan medewerkers. En er zou een schuldenput van 20 miljoen euro opgebouwd zijn. Bij VRT een vernietigend artikel over de problemen.  

Persoonlijk hoop ik dat BusinessAM en Wetstraat Insider deze problemen overleeft. Er is nood aan media die een andere invalshoek brengt, en door de concentratie van de verschillende kranten in slechts enkele (2? 3?) uitgevers, ontstaat het gevaar dat de actualiteit, politiek, niet meer vanuit zoveel mogelijke standpunten bekeken wordt.  

Doorbraak breekt door 

Een andere nieuwssite die bescheiden begonnen is, en zich stilaan ontwikkelde, is Doorbraak. De artikels laten vak een andere klok horen – soms iets te controversieel, waarmee de site vooral in het verleden in een extreemrechtse hoek geduwd werd, zelfs het hoekje van de complotdenkers. Maar door de jaren is het aantal auteurs die aan de website meewerkten veel evenwichtiger geworden – zonder afbreuk te doen aan de kritische berichtgeving. 

Doorbraak is inmiddels van online only naar een print-versie gegaan: het brengt ook een papieren magazine uit, waarin je langere artikels lezen kan. Het kan dus blijkbaar.  

Toch nog even dit: noch MediaNation noch Doorbraak ontvangen subsidie. 

Enkele beschouwingen over journalistiek 

December betekent altijd: terugkijken naar het voorbije jaar. Enkele beschouwingen over de journalistiek die toch wel interessant zijn: 

  • Jan Balliauw, expert Oost-Europa bij BRT NWS, stelt zich vragen bij “Journalistiek in een wereld van wantrouwen”. Oorlogen overheersen het nieuws. Wat is propaganda, en botsende werklijkheden? 
  • Ria Goris van de opleiding journalistiek van de Erasmus Hogeschool Brussel brengt een samenvatting van 26 interviews, die zij afnam met gesprekspartners over de toekomst van de journalistiek. De paper kan je online lezen.  

VRT ombudsman pareert kritiek 

Misschien heb ook jij de wenkbrauwen gefronst toen het VRT journaal maar liefst ??? minuten van zijn 7u-journaal besteedde aan het feit of een of andere voetballer wel of niet zou geselecteerd worden voor een voetbalmatch. Zijn we zo’n navelstaarders geworden dat de echt belangrijke problemen niet meer tellen? De VRT-ombudsman werd overstelpt met kritiek. Hij weerlegde die met verve. Zonder enige mea culpa… Blijkbaar was het feit dat VRT als eerste dit bericht kon brengen, de meer dan 10 minuten als opener in het avondnieuws waard.  

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar