Journalistiek nieuws november 2023 

Wat waren enkele opvallende gebeurtenissen en evoluties op journalistiek gebied? Zoals je van ons gewoon bent brengen wij een korte selectie. 

Oorlog in Gaza: hoge dodentol bij journalisten 

Volgens het Comittee to Protect Journalists zijn er sinds het begin van de oorlog al zeker 57 journalisten omgekomen in Gaza, waarvan 50 Palestijns, 4 Israëlisch en 3 Libanees. (NRC+

Ondertussen roept de Amerikaanse journalistenvakbond NewsGuild op tot terughoudendheid. Journalisten zouden geen publieke verklaringen moeten afleggen waarin zij oproepen tot een staakt-het-vuren in Gaza. Want dat zou de journalisten die ter plaatse werken in gevaar kunnen brengen. (Villamedia

Nederlandse Raad voor de Journalistiek hervormt 

Voor een proefperiode van twee jaar gaat de Nederlandse Raad voor de Journalistiek de procedure aan. Wie voortaan een klacht heeft tegen een journalistiek medium, zal moeten kiezen: ofwel naar de Raad voor de Journalistiek ofwel naar de rechter. De RVDJ zal in 2024 geen klachten meer behandelen die ook voor de rechter gebracht zijn. (Villamedia) (Spreekbuis

Vlaamse Raad voor de Journalistiek: uitspraken en brochure 

Onze eigen Raad voor de Journalistiek heeft in de maand november twee klachten besproken. Het is altijd interessant om die klachten door te nemen. Om de nieuwswaarde uiteraard, maar de uitspraken herinneren je tegelijkertijd ook aan de juiste houding die jij bij je journalistieke taak moet aannemen. 

De RVDJ heeft ons trouwens brochures bezorgd met daarin de journalistieke code duidelijk opgesomd. Samen met ons VJV-jaarboek zal je die brochure in december ontvangen per post – het kan geen kwaad je kennis van die code op te frissen. 

Vlaming luistert digitaal naar de radio 

Volgens het tweejaarlijkse onderzoek van IPSOS heeft de Vlaming de weg naar digitale radio gevonden. 49% van de ondervraagden luistert digitaal – hetzij via DAB+, internet of digitale tv. DPGMedia, VRT en Mediahuis werken samen met enkele lokale radiozenders en minister Benjamin Dalle aan die digitalisering. Zij lanceren ‘digital only radiozenders’ en zetten hun FM-kanalen in om digitaal luisteren te promoten. 

Meer conclusies uit het onderzoek bij Mediaspecs. 

4 miljoen euro voor Cross Mediaal Consortium 

Een breed consortium van Vlaamse mediaspelers zou een nieuw crossmediaal meetsysteem moeten ontwikkelen en uitrollen. Daarvoor heeft de Vlaamse regering een projectsubsidie van 4 mijoen ter beschikking gesteld.  

Dit crossmediale meetsysteem moet, zoals de naam het zegt, het mediagebruik in Vlaanderen in beeld brengen met data van tv, radio, sociale media, mediawebsites en apps.(Vlaamse Overheid

Mediaconcentratie in Vlaanderen 2023 

Uit het nieuwe rapport van de Vlaamse Regulator voor de Media, blijkt dat de Vlaamse mediabedrijven nu in het buitenland gaan zoeken naar groei, omdat in eigen land de marges krimpen. Met succes, zo blijkt/ DPG Media en Mediahuis zijn nu de grootste twee uitgevers in Nederland, met een bereik van 95% van de Nederlandse markt voor gedrukte kranten. En ook op de Nederlandze radiomarkt hebben zij een sterkere positie verworven. Roularta Media Group is dan de op één na grootste uitgever van magazinemerken in Nederland. Meer conclusies in het uitvoerige rapport. (VRM

Heb jij ook nog een opmerkelijk journalistiek nieuwtje? Bezorg het ons via info@vjv.vlaanderen. 

Wij hopen je te zien op 16 december in Antwerpen! 

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar