Journalistiek nieuws november 2023 

Zoals gewoonlijk geven wij een kort overzicht van enkele markante gebeurtenissen en evoluties op journalistiek gebied. Heb jij markant nieuws te melden? Laat het ons weten! 

Rechter neemt beslissing in zaak derdenverzet DPG Media 

De uitspraken van Vooruit-kopman Conner Rousseau zorgen voor heel wat tumult in journalistieke middens. Vooral het preventieve verbod om uit het proces-verbaal te citeren dat de rechter in kortgeding aan DPB Media opgelegd had, zorgde voor verontwaardiging. Het verbod werd als preventieve censuur genoemd. DPG Media diende daarop derdenverzet in, hierbij gesteund door de vereniging van beroepsjournalisten VVJ, maar dat verzet werd op 26 oktober afgewezen door de rechter. DPG Media heeft aangekondigd hiertegen in beroep te gaan. (VRT) (Het Nieuwsblad

Doorlichting Jambon van DeWereldMorgen.be  krijgt kritiek 

Naar aanleiding van de terroristische aanval in Israël en de daarop volgende heropflakkering van het conflict, kondigde Vlaams Minister-president Jan Jambon aan dat hij twee vzw’s (Getbasic, de vzw achter Dewereldmorgen.be, en Vrede vzw) zal laten doorlichten. Een inspectie moet nagaan of de vzw’s zich houden aan de regels van de democratie en het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens. Aanleiding zou het feit zijn dat bij Dewereldmorgen.be artikels het bombardement op het Al-Ahlik aan Israël toeschrijven, terwijl die schuldvraag ter discussie staat. Volgens Jambon zou Dewereldmorgen segregerend berichten over de oorlog. Wat door de vereniging van beroepsjournalisten VVJ beschouwd wordt als een gevaarlijk precedent, een inmenging in de redactionele autonomie. (Bruzz.be) (De Morgen

Kijk- en Luistercijfers: VRT Radio daalt verder 

Uit de recente kijk- en luistercijfers blijkt dat Radio2 flink wat luisteraars verliest. Van 28 tot 30% in zomer 2022 is het aandeel gedaald naar 23,5%. Radio1 blijft steken op 7,6%, een lichte daling, Studio Brussel met 8,5% en MNM met 6,5% blijven ongeveer stabiel. En Klara moet het doen met 1,2%, een halvering tegen de vorige meting. (GVA

Enkele andere cijfers:  

  • Roularta Media Group heeft een bereik van meer dan 3,8 miljoen lezers. 
  • Mediahuis is de grootste krantenuitgever met 2,5 miljoen Belgen die dagelijks een krant van de groep lezen (De Standaard, Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg) (CIM

News City Academy Awards 

In samenwerking met verschillende nieuwsredacties organiseerde News City voor de tweede keer de News City Academy Awards. Aan vier jonge journalisten werden de 3 awards uitgereikt, voor hun aangrijpende en creatieve documentaires: 

  • Mikaela Pimentel en Maya Teughels voor de documentaire “Mijn Laatste Brief” 
  • Emma Felix voor de documentaire “Alopecia” 
  • Arne De Bleser voor de documentaire “De geschiedenis van HLN”  

(HLN

Mediaconcentratie 2022 

Ook de Vlaamse Regulator van de Media heeft een rapport uit, en wel over de Mediaconcentratie 2022. En dat is niet rooskleurig: “Terwijl het de grootste Vlaamse mediagroepen financieel voor de wind gaat, zien lokale en gratis pers zwarte sneeuw”.  Voor de aggregatie van klassieke mediaproducten is 80% tot 100% van de markt in handen van slechts vijf mediagroepen (VRT, DPG Media, Mediahuis, Roularta en Telenet (met dochteronderneming De Vijver Media).” (VRM

Als om die stelling te bewijzen, het bericht dat de gratis krant Metro ermee stopt. “De advertentie-inkomsten, de enige inkomstenbron van Metro, bleven structureel te laag om de activiteit te financieren”, aldus Groupe Rossel, eigenaar van Metro. (VRT

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar