Journalistiek nieuws maart 2023 

Zoals je ondertussen van ons gewoon bent, krijg je in dit artikel een korte opsomming van enkele markante gebeurtenissen en ontwikkelingen op journalistiek gebied. 

Emo journalistiek: onrustwekkende trend 

Een onderzoek naar de periode 2000-2019 brengt aan het licht dat sinds 2010 emoties hoogtij vieren in berichtgeving in de Angelsaksische media (VK, VS en Australië). Daarbij zijn het vooral de negatieve gevoelens zijn die de toon zetten, terwijl neutraliteit en vreugde verdwijnen. Wie bijvoorbeeld op de website van Fox News de zoekterm ‘outrage’ intikt, krijgt als resultaat 31.500 artikels waarin het woord voorkomt. 

Dit heeft tot gevolg dat de media steeds meer extreme standpunten en verhalen brengen, om de aandacht van de lezer te trekken. Het volledige onderzoek bij Plos.org  (via BusinessAM) 

Artikels achter de betaalmuur niet altijd van hogere kwaliteit 

Een nieuw onderzoek van Glen Joris, Jonathan Hendrickx, Steffaan Vercoutere, Orphée De Clercq en Lieven De Marez brengt aan het licht dat mediabedrijven steeds vaker nieuws of een deel ervan achter een betaalmuur zetten. Zo hopen zij de dalende inkomsten van advertenties te compenseren. 

Maar uit het onderzoek blijkt dat het nieuws achter die betaalmuur weliswaar diverser is, maar dat het verschil met gratis verkrijgbare artikels minimaal is. De zogenaamde kwaliteitskranten brengen daarom niet noodzakelijkerwijs een grotere verscheidenheid in onderwerpen, dan de meer populaire kranten.  

Ethische vragen bij straatfotografie 

Mag je zomaar iedereen fotograferen op straat?  PetaPixel zet 6 ethische vragen bij straatfotografie op een rijtje. 

Je mag bijvoorbeeld geen elementen toevoegen of verwijderen die de realiteit van een scène veranderen, en je zou zeker en vast oog moeten hebben voor culturele gevoeligheden zodat je niet in stereotypes en vooroordelen valt. 

ChatGPT, AI en journalistiek 

  • Je kan inderdaad artificiële intelligentie gebruiken om je artikels te schrijven. Enkele korte tips: 
  • De Britse website Journalism geeft enkele tips over hoe je te werk kan gaan. 
  • CNet gaat in op de wijze waarop AI de relatie van Big Tech met journalistiek zal veranderen 

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar