Journalistiek nieuws november 2022 

Zoals gewoonlijk bieden wij je een kort overzicht van enkele markante nieuwsfeiten en trends op het gebied van journalistiek. 

Minister van Media Benjamin Dalle stelt zijn plannen voor 

Bij die plannen is “meten is weten” het motto. Daarvoor richt hij een Kenniscentrum Mediaonderzoek op, net zoals er ook al een Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie bestaat. Het doel: door de resultaten van onderzoek naar media, mediagebruik en mediaparticipatie te bundelen, te komen tot aanbevelingen voor het mediabeleid.  

Dat motto geldt ook voor het radiolandschap, waarvoor het laatste onderzoek dateert van… 2013. Tijd dus voor een update. De minister vindt ook dat regionaal nieuws belangrijk blijft, want dat is wat de gebruikers appreciëren. Een vaststelling die ingaat tegen het voornemen van Radio2 om de aparte regionale antennes af te stoten. (Pub.be

VRM tikt VRT op de vingers voor reclame bij live uitzendingen 

Wil je een live uitzending van de VRT volgen via VRT Max, dan is het even knarsetanden: je kan niet onmiddellijk kijken wanneer je inschakelt op de app, omdat er een reclamespot van 15 tot 20 seconden getoond wordt. Daarvoor werd de VRT op de vingers getikt door de Vlaamse Regulator voor Media (VRM). Eerst en vooral omdat de VRT geen reclame mag brengen op tv (behalve op radio) en verder omdat kijkers via een Telenet-, TV-Vlaanderen- of Proximus-abonnement die reclame niet moeten uitzitten, en er dus discriminatie aangevoerd kan worden. (Tweakers en HBVL+) 

Naar een verbod op het inzetten van spyware tegen journalisten? 

In het kader van de Europese Media Freedom Act, die de persvrijheid in Europa moet beschermen, pleit EDPS voor een algemeen verbod  op het gebruik van spyware. De European Data Protection Supervisor, dus de privacy-toezichthouder van de Europese Unie, wil daarmee ervoor zorgen dat de bronnen van journalisten en mediaorganisaties beter beschermd worden. (Tweakers

Onderzoek naar krantencontract in versnelling 

Er worden al langer vragen gesteld bij de subsidie die de federale overheid geeft aan BPost om de kranten en magazines te bedelen. Die zou er mogelijk toe geleid hebben dat de Vlaamse uitgevers verkapte steun ontvingen, waarmee zij een veroveringstocht in het buitenland konden ondernemen en ondertussen bijna het hele Nederlandse  medialandschap veroverd heeft. De laatste weken raakte deze sage in een stroomversnelling: 

  • Na Nederland heeft Mediahuis zijn zinnen gezet op Ierland. Daar heeft het de Ierse autowebsite Carzone overgenomen (1) en ook het Ierse vergelijkingsplatform Switcher.com over, waar je prijzen kan vergelijken voor energie, telecom, leningen en hypotheken. (2
  • Bij de regeringsonderhandelingen over de begroting bleek de steun voor BPost om kranten en tijdschriften te leveren een groot struikelblok. Uiteindelijk werd beslist de steun te handhaven, maar niet in die mate te verhogen als gevraagd werd door de stakeholders. 
  • Daarna kwam het bericht dat er een onderzoek zou komen naar die staatssteun, niet over het principe zelf, maar omdat er mogelijk afspraken gemaakt zouden zijn tussen mediabedrijven en BPost om de prijs van de bedeling kunstmatig hoog te houden, en bovendien de offerte voor de nieuwe uitbesteding op maat van BPost te schrijven. 
  • Deze week kwam het onderzoek in een stroomversnelling, met echte huiszoekingen in de sector van de persdistributie, o.a. bij DPG Media. (De Morgen

Wat het verdwijnen van Twitter zou betekenen voor de journalistiek 

Het heeft de laatste tijd gestormd rond de overname van Twitter door Elon Musk, de grote baas van o.a. Tesla en SpaceX. Het feit dat hij op voorhand aangekondigd had dat hij de regels voor moderatie terug zou versoepelen, liet veel adverteerders -nog voor zij de resultaten hiervan konden zien- afhaken.  

Musk had dan weer aangekondigd dat hij Twitter vooral wil laten overleven door betalende abonnementen in het leven te roepen, maar waarnemers twijfelden of dat voldoende zou zijn om het netwerk te laten overleven. Zonder voldoende inkomsten, zou Twitter dan gedoemd zijn om te verdwijnen? 

Persoonlijk zou ik  dat een groot gemis noemen. Naar mijn mening is het een onschatbare bron voor informatie, als je de juiste personen ontdekt en volgt.  

Twitter wordt door velen het dorpsplein genoemd, waar iedereen zijn mening kan verkondigen. Het belangrijkste aspect daarbij is echter dat er ook journalisten zijn die op dat dorpsplein staan, en de meningen kunnen horen van al die mensen. En ook de nieuwtjes vernemen van wat er gebeurt, plaatselijk en zelfs over de hele wereld. 

Een interessant artikel over waarom het een gemis zou zijn voor de journalistiek bij Niemanlab

Mediaconcentratie in Vlaanderen: nieuw rapport van VRM 

De Vlaamse Regulator Media heeft zijn nieuwste rapport uitgebracht over de Mediaconcentratie in Vlaanderen in 2022. En het zal je niet verbazen dat de medicaconcentratie in Vlaanderen ertoe geleid heeft dat de grootste Vlaamse mediagroepen het erg goed doen en gedijen op financieel gebied. Maar dat de plaatselijke pers, en ook de gratis huis-aan-huis bladen zwarte sneeuw zien.  

De Streekkrant, Steps en het Limburgse huis-aan-huismagazine Jet zetten hun uitgave stop. Het verspreidingsgebied van Rondom/Passe-Partout decimeerde en het aantal regionale edities van de krant Het Laatste Nieuws zakte drastisch van 24 naar 15. 

Het volledig rapport kan je gratis nalezen.  

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar