Journalistiek nieuws februari 2022

Er is weer heel wat gebeurd in de voorbije maand, ook op journalistiek gebied. Een kort overzicht van de voornaamste punten.

Studio 100 grijpt naast radiolicentie

Audioreclame is zeer lucratief. En dus is een radiolicentie zeer gegeerd. Studio 100 wou, bij de toewijzing van de FM-frequentiebundels, een licentie in de wacht slepen voor haar nieuwe radiostation: Spring. Dat zou voornamelijk praatradio brengen. Maar de jury oordeelde dat het dossier te licht was, en liet alles bij het oude: 5 bundels, in totaal goed voor 34 FM frequenties, blijven voorbehouden voor de VRT, twee voor DPG (Q-music en Joe) en eentje voor Mediahuis (Nostalgie). Een beslissing die voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt bij Doorbraak. De Tijd schetst de achtergrond (+).

Het online nieuwsjaar 2021 doorgelicht

In dit rapport bekijken Michel Opgenhaffen en Jonathan Hendrickx de cijfers van het voorbije jaar van de online Vlaamse media. Zowel de nieuwssites als -apps en de interactie op Facebook en Instagram komen aan de beurt. Het rapport kan je lezen bij medium.

Europese uitgevers klagen dominantie van Google aan

De European Publishers Council (met Christian Van Thillo als voorzitter) dient klacht in bij de Europese Commissie tegen Google omwille van zijn dominantie bij het online adverteren. En dan met name de commissie van minstens 30% die de internetgigant aanrekent op transacties tussen uitgevers en adverteerders.

Controverse rond stilzwijgen ontslag DPG-topman

Nadat de Nederlandse podcast The Gygs bekendmaakte dat Jaak Smeets, tot 2016 directeur uitgever bij DPG Media, het bedrijf niet uit eigen wil verliet, maar wel na klachten over grensoverschrijdend gedrag, werden heel wat wenkbrauwen gefronst. Waarom werd dit doodgezwegen door de eigen media binnen de groep, maar ook bij de andere Vlaamse media? En staat dit niet in schril contrast met de uitgebreide berichtgeving over de zaak rond tv-maker Bart De Pauw, die eveneens betrokken was in een me-too verhaal?

Meer achtergrond bij VRT, BusinessAM (1, 2)

Subsidies voor kranten nog altijd onder vuur

In Zwitserland hebben de burgers in een referendum subsidies voor kranten radicaal weggestemd. De overheid had het voornemen om noodlijdende kranten en tijdschriften te ondersteunen, maar blijkkaar willen de burgers daar geen “staatsmedia”.

Een bericht dat, zo merkt BusinessAM fijntjes op, de papieren kranten in België niet haalt. Daar kan de papieren sector rekenen op een indirecte subsidie van maar liefst 170 miljoen per jaar, naast een goedkoop btw-tarief. Een subsidie die volgens waarnemers aan de basis ligt van de spectaculaire groei van de mediahuizen in België. Die namen de laatste jaren een hoge vlucht en slaagden erin om andere uitgevers in Nederland en andere Europese landen over te nemen.

Tip: betrouwbare bronnen voor verslaggeving over de oorlog in Oekraïne

De Britse journalistenorganisatie Journalism heeft een lijst samengesteld van bronnen die je kan gebruiken om verslag uit te brengen over het conflict in Oekraïne. Een lijst die je ook kan advisereren aan vrienden, om zich te wapenen tegen nepnieuws.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar