Journalistiek nieuws oktober 2021

Naar goede gewoonte krijgt u een kort overzicht van enkele markante nieuwsfeiten uit de voorbije maand

750 miljoen subsidies

De federale overheid heeft beslist opnieuw subsidies toe te kennen aan Bpost voor het verdelen van de kranten – een subsidie die een verkapte steun aan is aan de pers. Voor 2021 en 2022 lag al een subsidie van 178 miljoen euro vast, voor 2023 wordt het 162,5 miljoen, 156,2 miljoen voor 2024 en 137,5 miljoen voor 2027. In een artikel bij BusinessAM wordt scherpe kritiek geuit op deze subsidie voor papieren kranten, door een regering die zichzelf de groenste ooit noemt.

Om in het achterhoofd te houden bij het lezen van dit nieuws: in 2020 haalde DPG Media een nettowinst van 178 miljoen euro, Mediahuis had 58,6 miljoen euro en Roularta had 8,1 miljoen euro, zo nuanceert De Tijd.

Pieter Bauwens wijst in een artikel in Doorbraak op een communautair kantje aan deze subsidies: “Zowat iedereen geeft toe dat de regel vooral bestaat om de Franstalige media overeind te houden. Hun armlastigheid maakt daar blijkbaar deel uit van hun lobbying.”

Roep om meer veiligheid voor de pers

Internationale mediaorganisaties en internationale publieke omroepen, waaronder VRT en RTBF, roepen op om geweld en intimidatie tegen journalisten en persmedewerkers een halt toe te roepen. In 2020 werden volgens een onderzoek van het European Centre for Press and Media Freedom meer dan 900 aanvallen tegen journalisten in Europa vastgesteld. (Mediaspecs)

Talloze peer review artikels blijken echt niet wetenschappelijk

Een opmerkelijk artikel dat wij vonden bj Chronicle. Kort samengevat: bij nader inzicht blijken honderden artikels die bij een van de duizenden nieuwssites van uitgeversreus Springer Nature verschijnen, namelijk Arabian Journal of Geosciences, eigenlijk helemaal niet wetenschappelijk te zijn.

The Chronicle haalt een artikel aan van een zogenaamd pier-reviewed artikel, dat begint met een erg technisch deel, over doorsijpeling van grondwater, om dan over te gaan in een discussie over danstraining, en dat je je “billen moet aanspannen tijdens warm-ups”.

Dat zou hilarisch zijn, als het artikel niet het enige zou zijn, maar honderden andere artikels lijken in hetzelfde bedje ziek. En zelfs Elsevier, bekend voor zijn wetenschappelijke uitgaves, zou recent zijn bezorgdheid uitgedrukt hebben over een 400 artikels die “onder de hoge standaards” van een van zijn uitgaves vielen. The Chronicle ging op onderzoek.

Volg ook eens de uitspraken van de Raad voor Journalistiek in Wallonië

Het is interessant om de uitspraken te volgen die de Raad voor de Journalistiek doet in geschillen die haar voorgelegd worden. Want zo kan je zelf je kennis over wat de juiste werkwijze in de journalistiek bijspijkeren. Breng dus regelmatig een bezoekje aan de website RVDJ.be

Maar er bestaat ook een Franstalige tegenhanger voor Wallonië: LeCDJ.be. In de rubriek Actualité lees je daar de beslissingen.

Welke foto’s mag ik op mijn website zetten?

Een interessant artikel voor al wie zelf een website heeft en er regelmatig foto’s plaatst als illustratie van het artikel. Want je mag niet zomaar een afbeelding van het web “lenen”. Een artikel bij Legalnews.be vertelt je welke foto’s je gebruiken mag, en wat de gangbare tarieven zijn voor het gebruik van een foto.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar