Persbericht: Zilveren medaille voor Pieter Clicteur op internationaal fotofestival “L’Eté des Portraits” in Bourbon-Lancy, Frankrijk


Het Festival

Sinds 2004 is het Franse Bourbon-Lancy het toneel voor de grootste fototentoonstelling gewijd aan portretten. Van 11 juli tot 31 oktober 2021 vindt de 9e biënnale plaats. Honderden professionele fotografen presenteren portretten van over de hele wereld. De openlucht tentoonstelling in de straten van het pittoreske Bourbon-Lancy zag in 2002 het levenslicht. Dit jaar werd het record-aantal inzendingen gebroken. Maar liefst 360 fotografen uit 14 landen stuurden hun beelden in voor de tentoonstelling. Daaruit werden 1295 foto’s geselecteerd die, na een jaartje corona-uitstel, het straatbeeld van het Bourgondische stadje opfleuren. Meer informatie op de website van het festival: https://www.letedesportraits.fr.

De Awards

Aan de biënnale is een wedstrijd verbonden waar diverse prijzen worden uitgereikt aan de deelnemende fotografen. Uit alle inzendingen worden in verschillende categorieën prijzen uit gereikt. De jury rijkt een aantal medailles uit – brons, zilver en goud – en daarnaast een reeks “Borvo’s”. In totaal werden 77 prijzen uitgereikt aan 60 verschillende fotografen.

Er waren een aantal prijzen voor Belgische fotografen, waaronder dus een zilveren medaille voor Pieter Clicteur. Hij won de medaille met een portret van acteur Matthias Schoenaerts. “Tijdens Filmfestival Oostende maakte ik een reeks portretten van de gasten die op het festival hun film kwamen voorstellen. Deze foto is er eentje uit die reeks. Matthias kwam heel kort langs op het festival en was behoorlijk moe. Ik kon hem toch strikken voor een paar foto onder mijn studio-licht. Toen ik deze foto maakte wist ik meteen dat het er boenk op zat. Zijn blik, zijn pose, alles klopte. Een soort zen-moment als het ware tijdens het drukke festival.” De foto sloeg meteen aan en zat mee in de reeks waarmee de fotograaf het Europese kwaliteitslabel “Qualified European Photographer” binnen rijfde. Ook Schoenaerts zelf deelde de foto al op zijn Instagram met meer dan 10000 likes als gevolg.

Na zijn prijs op het internationale fotofestival “Lens op de Mens” is dit opnieuw een mooie internationale erkenning voor de fotograaf uit Oudenburg. “Ik probeer geregeld mijn werk te tonen aan het grote publiek. Dergelijke festivals zijn daar het ideale toneel voor. Als je er dan nog een prijs mee in de wacht sleept, is dat meer dan mooi mee genomen.”

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar