Journalistiek nieuws juni 2021

Naar goede gewoonte vatten wij enkele markante journalistieke nieuwtjes voor je samen!

Verschuivingen in het tv-landschap

DPG Media, eigenaar van o.a. VTM en Het Laatste Nieuws, koopt samen met Rossel, uitgever van Le Soir, de Franstalige radio- en televisiegroep RTL België. Zij krijgen zo de tv-zenders RTL-TVi, Club RTL en Plug RTL in handen, maar ook de radiostations Bel RTL, Radio Contact en Mint, naast streamingdienst RTL Play en de nieuwssite RTLInfo.be. Ook het consortium rond uitgever IPM (La Libre, Vers L’Avenir) had zijn zinnen gezet op RTL België. (Mediaspecs)

DPG Media had ook graag RTL Nederland in handen gekregen, maar daar greep het naast, doordat RTL zijn Nederlandse dochter fuseert met Talpa, de mediagroep van John De Mol. RTL Nederland bestaat uit  RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL Z naast weersite Buienradar en streamingdienst Videoland. Talpa heeft SBS 6, Net5, Veronica en Radio 538 in handen. (Mediaspecs)

Rechter verplicht ‘tScheldt artikels te verwijderen

Omdat de rechter enkele artikels in website ‘tScheldt over Open Vld-woordvoerder Zelfa Madhloum als laster en eerroof beschouwt, werd de website veroordeeld tot het verwijderen van de artikels en alle publicaties hierover op sociale media. Maar ook wordt het ‘tScheldt verboden om nog artikels over Madhloum te publiceren. Dat laatste vindt Pol Deltour, voorzitter van VVJ, opmerkelijk: “Daarmee zit de rechter gevaarlijk dicht bij preventieve censuur, iets wat de grondwet uitdrukkelijk verbiedt” (HLN, De Morgen, ‘tScheldt)

Verminderde nieuwsdiversiteit in Vlaanderen

Een doctoraatsonderzoek dat geen enorme weerklank kreeg in de pers, maar alle alarmbellen zou moeten doen afgaan, toont aan dat de nieuwsdiversiteit in Vlaanderen afgenomen is. De oorzaak van deze verschraling zoekt het doctoraatsonderzoek van Johathan Hendrickx, van de VUB-onderzoeksgroep imec-SMIT bij de serke mediaconcentratie in het Vlaamse nieuwslandschap. Kranten die tot dezelfde mediagroep behoren, nemen systematisch meer artikels van elkaar over.

Bij Emerce lees je meer conclusies van Jonathan Hendrickx.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar