Journalistiek nieuws januari 2021

Naar goede gewoonte vatten wij enkele markante journalistieke nieuwtjes voor je samen!

Cijfers over de Vlaamse nieuwsmedia op het web

Van de hand van doctoraatsonderzoeker Jonathan Hendrickx verscheen bij Tandem Tech een interessant artikel over de Vlaamse nieuwsmedia op het web. Daaruit leer je dat Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en VRT NWS koplopers zijn in het aantal pageviews. Opmerkelijk is dat Gazet van Antwerpen en Knack/Levif haast geen stijging kenden – en stilstaan is…, jawel!

Ook naar de interacties met de Facebook en Instagram accounts van deze media werd gekeken. Hieruit blijkt dat de nieuwe onafhankelijke websites Sceptr.net en Doorbraak.be een indrukwekkende stijging zagen in het aantal Facebook-volgers.

Frederik Delaplace en Benjamin Dalle over de koers van de VRT

In een dubbelinterview bij Knack bespreken Frederik Delaplace, de nieuwe CEO van de VRT, en mediaminister Benjamin Dalle de koers van de VRT. Daarin pareert Delaplace de vraag van de interviewers, Ewald Pironet en Walter Pauli “Het woordje ‘Vlaams’ komt 157 keer voor in de tekst. Waarom? De VRT is toch al van in de jaren van Schipper naast Mathilde en Kapitein Zeppos een Vlaamse zender boven alle verdenking?” als volgt: “Dat het Vlaamse karakter van de VRT wordt benadrukt, is geen dictaat van de politiek, zoals hier en daar wordt gezegd. Het heeft alles te maken met de internationalisering van de media. We richten ons steeds meer op internationale platformen als Facebook, YouTube, Netflix en andere, waar voornamelijk Amerikaanse producties zijn te zien. Ik wil dat de VRT in Vlaanderen een deel van dat aanbod blijft invullen.”

Fotografen onder vuur

Volgens Villamedia gaat persbureau ANP voortaan geen namen van fotografen meer vermelden bij foto’s van relschoppers. Dit omdat de fotografen en hun gezinnen dan in gevaar kunnen komen. Het persbureau maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid van de journalisten.

DPG Media beboet door VRM

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft DPG media een boete opgelegd van 25.000 euro. Het gaat met name om uitzendingen van de soap Familie in de week van 14 tot 18 september, die met een sponsorboodschap door GAIA gesponsord werden. Omdat ook een verhaallijn rond dierenwelzijn in de soap verwerkt werd, als bewuste redactionele keuze, meent de VRM dat de redactionele afhankelijkheid van DPG aangetast werd.

Uitgever Newsweek heeft het niet voor de wind

GMGroup, de uitgeversgroep rond vastgoedondernemer Paul Gheysens en journalist Wouter Verschelden moeten vaststellen dat de ambities die zij hadden met Newsweek misschien wel onhaalbaar zijn. Volgens Pascal Dendooven in De Standaard hebben verschillende investeerders afgehaakt. Er zou gezocht worden naar een nieuw format voor newsweek. De cijfers zijn in elk geval niet goed, na een bedrijfsverlies van 1?39 miljoen euro in 2019, was ook 2020 financieel een slecht jaar.

Ondertussen lijkt er iets te bewegen: de redacties van Newsweek en Business AM zullen gaan samenwerken, onder leiding van journalist Dominique Dewitte, jarenlang lid van onze vereniging.

Het resultaat: 8  keer per jaar zal het magazin Newsweek, powered by Business AM uitgegeven worden. En anderzijds zal de digitale content van Business AM aangevuld worden met exclusieve content van Newsweek.

Apache vrijgesproken voor undercoverfilmpje

Projectontwikkelaar Erik Van der Paal heeft geen gelijk gekregen van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg: die vond dat er geen sprake was van privacyschending toen twee Apache-journalisten een bijeenkomst van Van der Paal stiekem gefilmd hadden.  Op de zaak wordt uitvoerig ingegaan bij VRTNWS en Doorbraak.

Foto’s gebruiken van de social media: wat mag en wat niet?

Bij PressGazette een helder artikel over wat door de beugel kan en wat niet, wanneer je een foto zou willen gebruiken die op social media te vinden is.

Bij onze winteruitstap 2019 gaf Kris Seyen van de Juristen een heldere uiteenzetting over auteursrechte en aanverwanten, zoals eigendomsrecht en portretrecht. De hand-outs van zijn presentatie kan je nog op onze website bekijken. Een uiteenzetting in heldere taal, o.a. ook over Permission Machine, vind je bij Gerrit Vromant.

Heb jij journalistieke nieuwtjes die in dit overzicht niet zouden misstaan? Laat het ons weten!

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar