Johnny Rotten, Not Forgotten

11 augustus 2023, een online Zoom afspraak met John Lydon aka Johnny Rotten van de Sex Pistols in Los Angeles, naar aanleiding van het nieuwe studioalbum ‘End of World’ van Public Image Ltd. (PiL)

Het werd een gesprek met (vooral) een lach en ook een traan, omwille van het recent overlijden van echtgenote Nora Forster op 5 april 2023.

Op Youtube bestaat er zoiets als een Top 10 Johnny Rotten Outclassed Interviewers, doch aan zijn afsluitende ‘Thank you for the nice chat’ kon ik afleiden dat hij mijn sturende vragen wél kon appreciëren.

Soms citaten van dit interview vermeld in het origineel Johnny’s English, om het best tot zijn recht te laten komen.  Onder het mom van ‘Johnny Rotten Not Forgotten’ zal ik deze intelligente welbespraakte man van interview nr 177 nooit vergeten. De scheenstampende kwajongen van weleer heeft nu een brede maatschappelijke visie, is empathisch zorgzaam en pakt alles in het leven aan met zijn grootste wapen: hilarische humor! Een snippet uit het interview met nog wel wat restanten Johnny’s grollen uit de jonge jaren.

In welke context moeten we het lange creatief proces van het nieuwe album plaatsen?

Nora werd ziek en we wisten nog niet goed waarom en hoe. Toen we probeerden om de opnames van dit album te organiseren, zo’n 5 jaar geleden, werd dit plots onmogelijk omdat Nora mijn aandacht full time nodig had. Ze wist niet meer wie ze was, waar ze stond, was in paniek. Vervolgens zette covid alles op de helling. Nora overleed, verscheidene vrienden werden ziek en 2 broers hebben kanker. Een aaneenschakeling van problemen! ’Don’t mention the war! But I’ve got to survive! There is no point going down with a sinking ship, make it float!’ Het voorbije jaar konden we dan eindelijk de studio in en met een fantastisch resultaat.”

De rode draad doorheen ‘End of World’?

“Eigenlijk ziet het er allemaal niet zo goed uit in de nabije toekomst. Meestal zijn vrienden het niet eens met mij en I love them till death for that!  Het is een proces in het aanvaarden van denkprocessen van mensen. Het zijn enkel de mensen die niet denken en blind volgen, die me verontrusten. Ik benader het altijd met een vleugje plezier.

Yes, I’m Johnny! met deze Ierse opvoeding: je lacht op uitvaarten en je schreeuwt op bruiloften.” (lacht)

De song ‘Penge’ klinkt vocaal bijzonder strijdvaardig.

(foto: Paul Heartfield)

“Het gaat eeuwen terug, ten tijde van de Viking invasie, alhoewel dat het dorp Penge niet aan zee gelegen is. Eigenlijk gaat het nummer over kansen, hoe een ramp te vermijden zonder in een andere te duiken. Een verhaal met als titel ‘eminente Viking race redt de kinderen’. De druïden zwierven steeds verder naar een andere baai, waar de kinderen schijnbaar veilig waren. Maar spijtig genoeg waren de kinderen niet veilig onder deze priesters. Dus iedereen was op zoek naar een alternatief en onthoud: ‘Be careful with adults!’. “

‘Hawaii’ is het meest persoonlijke nummer dat u ooit gedeeld hebt.

“Er zit zowel humor als liefde in en een soort comfort bij het onder ogen zien van het verlies van mijn vrouw. Nora hield van dit nummer. Het vergde wel wat tijd om alle woorden op de juiste plek te krijgen. Specifiek in dit nummer wilde ik dat elke regel iets betekende. Mijn hart brak omdat het over het verlies ging. Mijn vrouw heeft gevochten tot het einde, met haar doorzettingsvermogen dat ik altijd in haar bewonderd heb.”

Tijdens uw spoken word toer ‘I Could Be Wrong, I Could Be Right‘, leest u daar passages voor uit uw boek?

“Als mensen iets meer willen weten over bepaalde passages, zoom ik er gedetailleerd op in. Soms waag ik me zelfs aan karaoke! Als er over een bepaald nummer wordt gesproken, zoek ik het online op en begin ik het live te zingen. Het is niet zo evident als je in Wales de Welsh national anthem moet zingen! (schaterlacht en komt bijna niet meer bij)

Wanneer ik jong was, liet ik me door iemand vertellen: Don’t let the bastards ground you down. Get on with it, because otherwise, all what you are doing is arming your enemies. There are enemies out there for me, jealous, fucking idiots! I’m not arming them, I’m not helping them. It is just Johnny here, surviving. Life is your greatest gift. Ondanks ik te maken kreeg met verlies, ziekte, de gevangenis,…vond ik het leven nog steeds prachtig.

Hebt u trouwens ooit de advertentie gezien van het Duracell konijn?”

Zeker!

(Johnny doet het konijn na voor de camera) “Eigenlijk is dat Johnny Rotten, ik zou het bedrijf moeten aanschrijven voor royalties.(lacht) I’ll keep going and going and going…”

In Hawaii zingt u ‘Aloha’.

“De mensen vragen me: ‘Waarom noemt de single Hawaii?’ Jaren geleden ging ik er met Nora op vakantie. Aloha betekent in het Hawaiiaans ‘Hello and goodbye’, en daar zit een diepe droefheid in verweven.” (het wordt nu even stil)

Het raakt me…

“En Nora was zich er bewust van.”

Johnny eindigt met de woorden:

“Alright, may the road rise, may your enemies always be behind you, may you scatter, flutter, butter and shutter…
Peace! And when you don’t like peace, you can piss off!”

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar