Anna Boch – Een impressionistische reis

In Mu.ZEE in Oostende loopt deze prettige tentoonstelling nog tot 5 november 2023.

Anna Boch (1848-1936) was niet alleen een begaafde kunstenares op het gebied van schilderkunst, decoratie en muziek, ze kwam in contact met grote namen in de kunstwereld en was een gulle mecenas. Ze heeft een paar huizen laten bouwen of verbouwen, o.a. een woning in Elsene die ze liet omvormen tot een art-nouveau woning door Victor Horta. Dat huis groeide uit tot een ontmoetingscentrum voor de intelligentsia van die tijd. Het huis is helaas afgebroken en vervangen door een appartementsgebouw.

Ze was een feministe avant la lettre, heeft zich nooit verbonden aan één man en liet een deel van haar nalatenschap over aan stichtingen die behoeftige kunstenaars helpen. Ze is een van de stichtende leden van de Belgische Liga voor Vrouwenrechten. Ze had natuurlijk het voordeel geboren te zijn in de rijke familie Boch, maar ze beheerde haar geld goed en kon na haar dood vele schilderijen schenken aan Belgische en Europese musea. Ze zou de enige zijn die twee schilderijen van Van Gogh gekocht heeft tijdens diens leven. In 1907 kocht ze een auto, een Minerva, natuurlijk. Ze reisde veel, dikwijls in het gezelschap van haar broer Eugène Boch.

Ik kan de tentoonstelling van harte aanraden, je komt er goedgezind buiten, want het (post)impressionisme is meestal een garantie voor een zonnig landschap. De bezoeker mag een boekje meenemen met uitleg, die niet altijd op de panelen staat.  Er is er altijd veel volk, reken een goede twee uur om alles te bezien.

Met de journalistenkaart van het VJV mocht ik probleemloos binnen. Omdat die kaart niet op de website staat bij de toelatingsprijzen, kon ik geen tijdslot markeren, maar er was de hele dag nog ruimte voor een vrouw méér.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar