‘Joshu Georg, van ZEN tot kleuruitbarstingen’ te Landen.

Dirk Lambrechts opende opnieuw de deuren van zijn sinds 2012 gesloten galerij Tempus Arti te Landen voor een meer dan bijzondere expo. Met deze tentoonstelling wilt de curator, journalist en recensent, hulde brengen aan de in 2021 overleden kunstenaar en vriend Joshu Georg, alias Joshu Genku, alias Marc Du Pré.


Dirk Lambrecht © VDT.

Dirk Lambrechts verklaart nader: ‘Een man met vele gezichten, maar een man die steeds met evenveel bezieling en passie achter al deze gezichten stond. Hij liet ons zo een ontzettend gevarieerd oeuvre achter dat je hier kan ontdekken in al zijn diversiteit. Hij was niet enkel kunstenaar, maar ook zen-meester, meester in Japanse gevechtssporten, filosoof, dichter, componist en ga zo maar door.’

Joshu stelde tentoon in binnen- en buitenland. De lijst is lang toch vermelden we de indrukwekkende Christus – Boedha een reuzengroot werk dat een vaste plaats kreeg in de basiliek van Koekelberg.

Uit een 700-tal werken koos Lambrechts meer dan zestig werken met een ongekende variatie en opgesteld in verschillende zalen.

Dirk Lambrechts leidt ons rond: ‘In de eerste kamer een confrontatie met het diepe spiritualisme van de kunstenaar. Hier vind je in Chinese inkt op papier aangrijpende christussen aan het kruis. Het lijden van de mensheid. In de nachthal brengen de naakten je meteen terug in het leven, een explosief onderwerp dat zijn liefde in het algemeen en zijn liefde voor de vrouw illustreert.

De voormalige paardenstal, wordt door het werk van Joshu omgetoverd tot een ZEN-ruimte. De stal ervoor, de koestal, toont kleuruitspattingen waarin hij zowel de mens als de natuur eert met een passie die zich vastbijt in al je leden.


De soutra’s © DL.

En dan kom je in de schuur: een hoogtepunt tussen de hoogtepunten. Hier ontdek je de samenvatting van de kleurenuitspattingen en de minimalistisch lijnen verenigd in een ijzersterk drieluik, een onderdeeltje van 64 soetras. Een soetra is een boeddhistische tekst vol wijsheid.’

‘Joshu Georg, van ZEN tot kleuruitbarstingen’ Tempus Arti Galerie, Sint-Aldegondisstraat 28, 3400 Landen (Overwinden) nog tot en met 1 oktober 2023. Open op vrijdag van 14 tot 19 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 19 uur of op afspraak tel. 0477 51 23 53.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar