Hoog bezoek op Schots Weekend in Alden Biesen

Afgelopen weekend vond de 36e editie van het Schots Weekend plaats, waarvan de 30e keer in Alden Biesen (Rijkhoven). Voor deze gelegenheid kwam de Britse ambassadeur Martin Shearman als Chieftain langs om het gebeuren extra luister bij te zetten.

Patrick Cornelissen (directie Alden Biesen), Miriam en Martin Shearman (Britse ambassade), Pieter Jans (Schots WE), Kevin Reilly (RSPBA) en Rudi Schils (Schots WE).

Shearman was als vertegenwoordiger van koning Charles in Rijkhoven (Bilzen) te gast. Samen met zijn echtgenote Miriam, tevens diplomate, leidde hij de zogenaamde ‘Massed Band’, het gemeenschappelijk optreden van alle doedelzakbands. “Ik ben zeer onder de indruk. Dergelijk samenspel en ook de competitie is me uiteraard bekend, maar hier treden 14 bands van 12 nationaliteiten aan, dat is bijna dubbel zoveel als in Engeland.”

Bij die competitie het Pipe Band Championship Belgium met daarin 4 graden. De Open Grade was de hoogste categorie. Er namen 12 bands aan deel uit ons land, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Duitsland, Engeland en Oostenrijk. De Concord Pipe Band uit Hengelo (NL) mocht de beker in ontvangst nemen. Ook voor de Highland Dance Competition en de Highland Games bleek er veel belangstelling. Paal- en hoogwerpen, tonheffen, loodzware koffers dragen, het spectaculaire bandflippen en niet in het minst het touwtrekken zorgde voor heel wat animo. Wie het liever iets rustiger wou, kon genieten van een whiskytasting, tal van akoestische optredens en het schaapsdrijven in het park.

Nieuw bier

Ook de Stad Bilzen deed een duit in het zakje. Denk aan de wekelijkse markt, maar verder eveneens tal van handelaars die de hele week kortingen voorzag via krasloten. Daarbij de kans om een citytrip te winnen t.w.v. 1000 euro richting Schotse Highlands.  En om het toerisme een extra boost te geven, kun je alsnog, na de festiviteiten, bij de lokale horeca genieten van cullen drink, fish & chips, Angus Burgers of zalmtaart. Je kunt overigens vanaf nu het nieuwe bier Dark Scotsman bestellen. Dat is een Stout, met een zoetere afdronk en toetsen van vanille, whisky infused. Het werd gebrouwen bij de microbrouwerij De Rechter in Hasselt en valt nu al in de smaak.

Het Schots Weekend klokte dit keer af op zo’n 8.000 bezoekers, iets minder dan vorige jaren. Wellicht door de warmte, luidt het.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar