Journalistiek nieuws augustus 2023

De vakantieperiode loopt ten einde. Maar het journalistieke nieuws heeft geen rust genomen: er vielen weer heel wat nieuwtjes te rapen. Zoals gewoonlijk krijg je van ons een kort overzicht.

Regionale zenders in zwaar water

Regionale zenders zitten in een financieel dal. De Vlaamse overheid heeft daarom, buiten het normale budget van 2 miljoen euro, nog eens 707.000 euro vrijgemaakt voor de regionale televisiezenders. Een groot deel van dat budget moet dienen om de digitalisering en de crossmediale aanpak van de zenders te versterken (VRT)

Vooral regionale zender AVS, die te bekijken is in Gent en omstreken, het Meetjesland en de Vlaamse Ardennen, had het heel moeilijk. AVS moest begin dit jaar een gerechtelijke reorganisatie doorvoeren, zodat het 5 maanden beschermd werd tegen schuldeisers. Gelukkig kwam ondernemer Sam Baro te hulp. Onder andere door het uitzenden van de wedstrijden van KAA Gent zorgde hij ervoor dat AVS terug wat zuurstof kreeg. Bij de herstructurering werden wel twee topvrouwen op staande voet ontslagen. (Het Nieuwsblad)

AI en journalistiek

Het is zo gemakkelijk om een tekst te laten schrijven door artificiële intelligentie – en een goed leesbare tekst bovendien. Maar mag het wel? Enerzijds kan AI je helpen om je tekst te fatsoeneren. Maar anderzijds laat AI nog altijd steken vallen en durft die zelfs feiten te gaan fantaseren. En ethisch kan je het niet noemen, je teksten door een ander laten schrijven.

Een moeizame zoektocht naar een evenwicht bij het gebruik van AI in journalistiek tekent zich de laatste maanden af.  Enkele initiatieven:

  • Open AI, het moederbedrijf boven ChatGPT, richt een nieuw  initiatief op aan het Arthur L. Carter Journalism Institute van de New York University, dat het met een beurs van $395.000 ondersteunt. Een initiatief met workshops en discussies over ethische vragen bij het gebruik van AI in journalistiek. Stephen Adler, de voormalige hoofdredacteur van Reuters, staat aan het hoofd. (Axios)
  • Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gaat samen met industrieleiders samenwerken om een set principes, rechten en plichten te ontwikkelen voor het gebruik van AI-gebaseerde systemen (ICIJ)
  • The Associated Press (AP) heeft ondertussen al zelf standaards bekend gemaakt voor het gebruik van generatieve AI in zijn newsroom. Het stelde een lijst op met maatregelen, die redelijk streng maar logisch zijn. Maar er is uiteraard geen garantie dat andere media even terughoudend gaan zijn in het gebruik van AI. De lijst kan je hier lezen. (Engadget)
  • In eigen land heeft de Raad voor de Journalistiek al in maart dit jaar nieuwe richtlijnen uitgewerkt voor het gebruik van AI in de journalistiek.

Tip: maak met IMAGE een landkaart met informatie

De INteractive MAp GEnerator van Eurostat is een handige web-gebaseerde tool waarmee je snel professionele landkaarten met statistieken kan maken. Je kan je eigen data toevoegen, of data rechtstreeks oproepen van de Eurostat database. Je kan een kaart aanmaken van de EU op nationaal of regionaal niveau, maar ook een kaart van enkel je eigen land of de hele wereld. Interessant voor journalisten die data visueel willen aantonen. Meer uitleg: Bij Europa.eu en Eurostat. De tool vind je bij de Gisco Services.

Hiernaast een voorbeeld van dergelijke kaart: (© Eurostat)

Nieuwe initiatieven

Media in België hebben het niet gemakkelijk. Uitgeverij Roularta ziet zijn winst en omzet dalen door verhoogde kosten en economische onzekerheid, zo weet Mediaspecs. Toch ontstaan er nog nieuwe initiatieven.

  • Zo komt in september voor het eerst een nieuw gratis magazine uit in Knokke-Heist: 8300 Living. Het wordt op 45.000 exemplaren uitgegeven. (Mediaspecs)
  • En in Limburg is er een nieuwe zender: Radio Ludo. Plaatselijk te beluisteren op 106.6 FM, in de rest van Limburg via DAB+, en wereldwijd via Radioludo.be.  De radio mikt met zijn focus op evergreens uit de jaren 50, 60, 70 op luisteraars vanaf 50 jaar. (Mediaspecs)
  • De Morgen gaat uitzenden via Instagram. Het wil zo de lezers nauwer betrekken bij het nieuws – alhoewel de volgers niet rechtstreeks op de berichten antwoorden kunnen. Enkel reacties via emoji’s zijn mogelijk. De berichten gaan vooral over wat zich achter de schermen bij De Morgen afspeelt. (De Morgen)

Journalisten en (klimaat)activisme: kan dat wel?

In Nederland hebben verschillende journalisten aangegeven dat zij zich aansluiten bij de klimaatbeweging, en dan met name Extinction Rebellion (XR). Maar kan dat wel? Villamedia laat enkele journalisten aan het woord, over hun activisme, de twijfel om daar openlijk voor uit te komen, en te laten doorklinken in hun artikels.

Heb jij ook een interessant nieuwtje over journalistiek? Meld het ons via info@vjv.vlaanderen.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar