Discover Mars, leerrijk en leuk!

Het Euro Space Center in Transinne is knap vernieuwd. Tijdens de covidperiode heeft men de filosofie van het themapark volledig herdacht. Vanaf nu is het complex nog interactiever en immersiever geworden. En dat merk je niet in het minst bij de wisseltentoonstellingen. Voor dit jaar staat ‘Discover Mars’ geprogrammeerd. De rode planeet maakt al enkele jaren voorwerp uit van verkenning en exploratie, van observatie en onderzoek. De NASA wil tegen 2030 voor het eerst mensen op Mars laten landen, waarbij de maan als springplank moet worden gebruikt. Zo’n tripje is haalbaar, zolang de astronauten maar binnen de vier jaar weer terug op aarde zijn. Tijd dus voor een bezoek aan een expo met bijzonder interessante weetjes.

We worden in de gang reeds opgewarmd met foto’s in de typische rode kleur. Die voert ons naar kijkkasten en tal van proefjes.  Naast een uiterst zeldzame meteoriet, bruikleen van het Nationaal Wetenschappelijk Museum, mogen we een Marsiaanse steen betasten. We noteren tal van ‘rovers’ , hier op schaal, die op Mars werden ingezet om sporen van water en ander levend organisme te ontdekken. Gids Kevin: “Wanneer we mensen op Mars kunnen brengen, zullen deze de rovers ontmantelen en terug meebrengen naar de aarde; Sommige delen kunnen dan worden hergebruikt bij nieuwe voertuigjes.”

In een begeleid hoekje wacht een tekentafel voor kleuters. Ze mogen er hun tekening inscannen, waarna het op een groot scherm wordt geprojecteerd. Doel is van kleinsaf kinderen te animeren en te enthousiasmeren. Bij de proefjes kun je het verschil in massa en gewicht op aarde en op Mars uittesten, waardoor je heel concreet voelt wat het begrip zwaartekracht inhoudt. Ook is er een experiment met geluid in de atmosfeer en even verder ervaar je een stormwind van 70 km per uur op aarde versus deze op Mars. Allemaal leuke dingen om te doen.

Een maquette onder stolp maakt ons attent op een nieuw project dat binnen enkele jaren buiten op het terrein moet worden gerealiseerd. Het refereert naar de Bentonite Hills in Utah waar een onderzoekstation in een Marslandschap wordt gesimuleerd. “Dat project is voor wetenschappers, “ legt onze gids uit, “maar wij willen iets gelijkaardigs maken voor kinderen. Zelf zouden we het liefst kids van 10 jaar tot 18 jaar uitnodigen, maar bij ESA denkt men eerder aan 15-jarigen tot 18-jarigen. We gaan dan ook modules bouwen met een diameter van 9 meter voor verblijf van 40 personen, met een groendeel en een systeem rond water en lucht. Bedoeling is dan ook dat er teamwerk ontstaat bij het uitproberen van de instrumenten enz. Ik denk dat dit een mooi integratieproject kan zijn rond STEM (Science-Technology-Engineering en Mathematics), zoals de onderwijskoepels dit momenteel aanbieden. Dit marscentrum zal in 3D print worden uitgevoerd.”

Wie afzakt naar Euro Space Center kan hier een hele dag verblijven. Het park biedt hiervoor meer dan voldoende aanbod. Daarbij mag je de simulatoren meerdere keren gebruiken en is er geen vast parcours. Je kiest dus waar er op dat ogenblik geen wachtrij is. Bij elke activiteit is er een instructeur voorzien. En afronden kan met een natje en een droogje in het ‘Voyager Café’. Wat dacht je van een heuse ‘Mars’-burger of een ‘Capsul’ biertje?

Praktisch: je reserveert best vooraf je ticket, want vol is vol. Men laat 450 personen tot het park toe. Hiervoor surf je best naar de website, waar alle verdere informatie mooi wordt uitgelegd in meerdere talen, waaronder ook het Nederlands.

Info: www.eurospacecenter.be

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar