Lekker van bij ons: Meer dan 170 kaassoorten op ‘Fête du Fromage’ in Aywaille

Op 26 en 27 augustus moeten alle kaasliefhebbers naar het kasteel van Harzé. Daar vindt dan de 43e editie van het ‘Fête du Fromage’ plaats. Even was de locatie onzeker. Het kasteel en domein dat eigendom was van de provincie Luik stond te koop. Intussen blijkt er inderdaad een kandidaat te zijn gevonden, maar die laat de tuinen vrij voor het kazenfeest. Eregast is dit jaar Theo Warmerdam uit Leiden. Hij brengt er de typische ‘Boerenleidsekaas’ en boter, vermaard in Leiden en omstreken en bekroond met de prestigieuze ‘Cum Laude’ onderscheiding. Daarnaast is er uiteraard animatie voorzien door o.a. Michel Vincent (RTBF) en wordt er op zaterdagavond een heus ‘Oberbayern’ – Oktoberfest georganiseerd. Want bier en kaas gaan hand in hand.

Bier en kaas gaan samen.

Dat blijkt op de persvoorstelling in de ambachtelijke Brouwerij Elfique, Raborive 2 in Aywaille. Daar worden een 13-tal bieren gebrouwen, waarvan enkele in opdracht voor de Prieuré Beaufays en Bobeline, het bier van Spa. Hun bieren passen perfect bij verse kaas, maar ook bij bleu of kazen met een bloemige of gewassen korst. En dat kan blond, bruin of amber zijn, een pils of een tripel.

Kazen van bij ons

De Nederlanders staan bekend om hun kaas, maar de Belgen kunnen er ook wat van.  Vorig jaar werd er gemiddeld 14 kg kaas per persoon genoteerd, door het Groupement Régional Economique Ourte Vesdre (GREOVA). Er bestaat dan ook een groot uithangbord voor lokale kaasproducenten, al mogen die Belgische kazen nog iets meer worden gepromoveerd. Directeur Jacques Lilien heeft weet van wel 650 tot 700 kaassoorten, die niet altijd bekend zijn bij de Belgen. Hoe dan ook, hij of zij besteedt jaarlijks zo’n 154 euro aan verkoop, een stijging met 5 procent tegenover 2022. Toch een tip? Wij vielen voor de Ozo geitenkaas, de Rommedoe van Herve en Le Vieux Liège, een halfharde kaas uit Luik, veel smaak en zacht in de mond.

Kaasboer Theo uit Leiden.

Eregast Leiden

Theo en Jelle Warmerdam van de Sophiahoeve in Warmond bij Leiden zijn de 12e en 13e generatie kaasboeren. Meer dan 400 jaar maakt de familie op ambachtelijke wijze zuivel van Blaarkopkoeien en Holsteiners, al-of-niet met komijn. Goed voor zo’n 25.000 kg per jaar. Ook de roomboter is een must want met de karakteristieke smaak van de polders. Dat hun inzet gewaardeerd wordt, blijkt uit de nationale prijs Cum Laude, die Slowfood Nederland al meerdere malen aan hen heeft uitgereikt.

Landelijk levensgenieten

Stel je picknickmand samen.

Zo’n kaasfeest zet dan ook terecht het ambacht in de kijker.  Maar GREOVA en de dienst voor Toerisme Ourthe-Vesdre-Amblève (OVA) gaan nog een tandje bijsteken. Via ‘Routes van de Smaak’ willen ze fietsers, wandelaars en ruiters, ja, zelfs kajakkers de culinaire regio laten ontdekken. Alle routes, goed voor 700 kilometer, zijn in lusvorm uitgewerkt, zodat je ’s avonds terug op je vertrekpunt belandt. Daarbij is gedacht aan diverse afstanden, waardoor naast families ook de meer sportievelingen kunnen deelnemen. Er komen 12 toeristische miniboetiekjes waar je producten kunt kopen en 13 gastheren stellen hun horeca open. Wie wil kan een picknick laten samenstellen en er is ook een bagageservice. Er zijn roadbooks voor handen en je kunt ook via GPX-route downloaden. Momenteel loopt al een testfase en tegen het einde van dit jaar moet het nieuwe concept operationeel zijn.

Slowfood Festival

In september en oktober 2023 organiseert OVA het eerste slowfood festival. Zo’n 90 deelnemers hebben reeds toegezegd. De gemeente Esneux staat in voor de organisatie en coördinatie. Bedoeling is tijdens deze twee maanden in te zoomen op lokale producten, markten, thematische wandelingen en conferenties, opleidingen, theatervoorstellingen, degustaties en apero-momenten. En dit in navolging van de initiatieven in Brussel en Wallonië. De aftrap wordt gegeven in het Kasteel van Brunsode op 22 september om 17 uur.

Voor meer informatie: www.fetedufromage.bewww.desophiahoeve.nlwww.elfique.be en www.greova.be.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar