‘Rigueur’ moet iconisch hotel La Réserve in Knokke-Heist terug optillen naar sterrenzaak

Het is Marc Coucke en Bart Versluys (Versluys Bouwgroep) menens. Beiden horend tot de rijkste Belgen, werden ze in 2021 de nieuwe eigenaars van het luxehotel La Réserve in Knokke-Heist. Een zaak met geschiedenis. Heel de ‘high society’ was er thuis, net zoals grote namen uit de showbusiness. Denk aan Frank Sinatra, Edith Piaf of Jacques Brel. Het duo Coucke-Versluys wil van de zaak opnieuw hét paradepaardje aan de kust maken. En dat bewijzen ze door sterrenchef Peter Goossens aan te trekken, maar ook Yannick Bouts aan boord te brengen.  Naast de culinaire hotspot willen ze met het hotel uitgroeien tot een vijfsterrenzaak, lid van het prestigieuze Relais & Chateaux.

Yannick Bouts.

En dat zou wel eens best kunnen lukken, want de kersverse aangestelde General Manager Yannick Bouts kent daar de juiste route voor. Als ex-Domaine La Butte aux Bois en Kasteel van Ordingen kent de Hasseltenaar het klappen van de zweep. “Een opportuniteit die ik niet kon weigeren”, luidde het met een knipoog. De herren Coucke en Versluys rekenen dan ook op hem. Ze investeren immers niet voor niets gedurende 3 jaar 7 miljoen euro in de renovatie en upgrade van ‘La Réserve’, goed voor 110 kamers, wellness en diensten. Bouts staat garant voor perfectie, oog voor detail en het voldoen aan de hoogste garanties van de (veeleisende) gast. Samen met COO Mathieu Maertens zal hij de uitdaging graag aangaan. “ Yannick deelt onze zin voor ondernemerschap en perfectie en we zijn blij dat hij aan het hoofd komt van ons gepassioneerd en professioneel team, “ aldus Marc Coucke, die nog meegeeft dat La Réserve naast B2B ook zal inzetten op het B2C-segment.

La Rique

Naast Bouts strikten ze ook Peter Goossens (Hof van Cleve), goed voor drie sterren in de Guide Michelin. Die wil half juli landen in Knokke-Heist. Dan opent hij restaurant ‘La Rique’. Met een naam die op dezelfde initialen meegolft als die van het luxehotel, kan dat alvast niet stuk. Zeker wanneer men weet wat er achter dit Franse begrip schuil gaat: uiterste nauwkeurigheid, passend bij de internationaal bekende keukenstijl van de chef.

Mijnheer en mevrouw Goosens.

In restaurant La Rigue brengt Peter Goossens en zijn team straks een keuken die hem zeer nauw aan het hart ligt. Klassiekers uit de Belgisch en Franse restaurantkeuken zullen op basis van lokale ingrediënten met focus op product en smaak een perfecte uitvoering krijgen. Die aanpak zit als mission statement verpakt in de restaurantnaam. Met dezelfde “rigueur” of zin voor zorgvuldigheid en detail die zijn alom gelauwerde keukensignatuur al meer dan dertig jaar karakteriseert, zal La Rigue zijn gasten ontvangen. “In La Rigue blijf ik gaan voor finesse en perfectie, want dat zit nu eenmaal in mijn genen,” aldus Peter Goossens. “Mijn leveranciers, waar ik al jaren mee werk, zijn gebriefd en zijn mee in mijn nieuw verhaal rond product en smaak. Alleen de beste ingrediënten zijn goed genoeg voor mijn gasten, en voor mijn gerechten. Denk daarbij aan toegankelijke klassiekers waarvan ik zelf trouwens zot ben. Zoals steak tartaar, vol-au-vent, salades met vers gepelde Noordzeegarnalen en garnaalkroketten, langoustines, gegrilde tarbot, hoevekip aan het spit, paling in ’t groen en telkens in een topversie geserveerd.” De keuken van La Rigue biedt met grilgerechten en bereidingen aan het spit dus een zeer breed gevarieerde kaart. En dit zowel voor hotelgasten als restaurantbezoekers van buitenaf.

Nieuwe ideeën

Klassieke gerechten in een verfijnde vorm, met passende herkenbare details op tafel brengen, is de missie. Wie verwachtte dat Peter Goossens het rustiger zou aanpakken, na de overgave van Hof van Cleve, heeft het mis. “Het aansturen van dit project is helemaal mijn ding. Leuk dat La Rigue me nieuwe ideeënheeft gegeven. Ik merk dat zowel in het Hof van Cleve als bij het team in Knokke-Heist dat we aan het vormen zijn.” De interesse is groot voor dit type keuken dat met een aparte vibe volledig in de tijdsgeest zal zitten. En waar professionals op dit niveau zowel in de keuken als in de bediening veel voldoening zullen vinden en nieuwe kennis kunnen opdoen. “Mensen, jong en ouder solliciteren spontaan wat voor een extra goed gevoel zorgt. Met veel of minder ervaring, de juiste spirit hebben is uiteindelijk het belangrijkst.”

Restaurantnaam met driedubbele bodem

De gerechten zullen worden geserveerd in een zeer elegante en eigentijdse restaurantsetting met aparte eetbar. De gemoedelijke sfeer met zicht op het Zegemeer en uniek zuid gelegen terras vormen daarbij een surplus. Daar hoort als vanzelf een Franse naam bij. “Eén van de bijzondere stappen in de creatie van een restaurant is het vinden van een onderscheidende naam. We waren er eigenlijk vrij snel uit. Met La Réserve als aanzet en een woordspeling rond het begrip ‘rigueur’, een Frans begrip dat naar het schijnt mijn keukenaanpak typeert,” vertelt hij fijntjes, “zo kwamen we al snel uit op La Rigue.”

Een rigue staat overigens ook voor een platbodem die op de Boven-Rhône vaart en riguus betekent in het Latijn vrij vertaald ‘omgeven door water’. Nautische verwijzingen die uiteraard goed passen bij deze toplocatie aan zee.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar