Ignace Crombé: van radio- tot ‘miss maker’

Ignace Crombé (65) is op dinsdag 9 augustus overleden. Geen (populair) medium dat er niet over bericht. De stukjes zullen meestal hetzelfde uitgebreide verhaal vertellen. Toch zal één periode in zijn leven onbelicht blijven. De Kortijkzaan startte zijn carrière bij… de radio. Radio Gemini was zijn springplank naar meer, veel meer.

Begin jaren 80 werd Ignace Crombé, als student aan de Kortrijkse hogeschool – richting marketing – (Hantal) al heel snel praeses van de bekende studentenclub ’t Distributeurke. Onder zijn bewind volgden feesten, mosselsoupers en andere activiteiten elkaar in snel tempo op. In de lente van 1981 solliciteerde hij bij Radio Gemini dat toen nog – uit veiligheidoverwegingen – z’n studio’s in Moeskroen had staan. Ignace werd de spilfiguur van twee uur studentenradio op de donderdagavond.

Als Ignace Blokker haalde hij hele containers studiegenoten voor de microfoon. De studio zat meestal afgeladen vol. Radioprogramma’s werden vaak… feestjes. Luisteraars ontdekten een nieuwe vorm van radiomaken. Vooral toen de eigen fanfare van ’t Distributeurke live muziek ging spelen. Voor de Kortrijkse studenten een ideale uitlaatklep.

Gemini, dat tot dan in die middens niet echt was doorgedrongen, had er een ideale ambassadeur aan. Na zijn studies startte Ignace organisatiebureau Animô. Het radioprogramma op Gemini evolueerde mee. De studenten verdwenen en maakten plaats voor meer ‘wereldse’ activiteiten en gasten. De circumflex op de naam Animô zorgde – hoe klein ook – voor extra aandacht. Het typeerde zijn drang naar perfectie, waarbij de details het verschil maakten.

Animô volgde snel een eigen parcours. Kleine verkiezingen allerhande, persconferenties, bedrijfsactiviteiten autozoektochten, wijkkermissen, TD’s en party’s tot nieuwjaarsfeesten en gala’s toe. De organisaties waren steeds tot in de puntjes verzorgd. In de eerste helft van de  jaren 80 stortte Crombé zich ook op de uitgeverswereld. Een vorm van kruisbestuiving, die hij later nog vaak zou herhalen.

Maandelijks verscheen het magazine ‘Vrije Tijd’, helemaal gericht op de Kortrijkse regio en tegelijk een forum voor zijn vele activiteiten. Het maandblad lag gratis op de toonbank van bijna alle handelszaken in Groot-Kortrijk en werd populair. Het echte succesverhaal kwam toen Ignace zichzelf op nationaal niveau tilde als concurrent van de ‘Miss België’ verkiezing (1991). Hij doopte zijn organisatie ‘Miss Belgium Beauty’ en werd in één klap zelf tot BV gekatapulteerd. Opmerkelijk: de eerste MBB – Rani Deconinck – is vandaag de dag zelf nog steeds een radio-BV.

Zijn loopbaan had Ignace mede te danken aan heel veel andere mensen. Hij beloofde voor hen iets terug te doen. In 2003 nodigde hij iedereen dan ook uit op een mega feest in de Mercedes-halle van Ghistelinck in Waregem. De zaak stak nokvol eet- en drankstandjes, bekende artiesten kwamen langs, attracties, zang en dans volgden elkaar op. De rode loper werd gespreid, het festijn haalde de nationale pers!

Eind vorig jaar werd pancreaskanker ontdekt bij Ignace. Animô bleef bestaan, maar draaide op een lager tempo. In juli kreeg hij nog de trofee van ‘Deureduwer’, een prijs van de stad Deerlijk voor mensen die doorzetten. Eind juli 2022 werd hij opgenomen in het ziekenhuis met toenemende klachten. Hij zou uiteindelijk vandaag overlijden. De begrafenis vindt op zaterdag 20 augustus plaats in Deerlijk. (TM)

Ignace Crombé met Gemini en RadioVisie medewerker Thierry Missiaen in 1983.

Dit artikel verscheen op 9 augustus 2022 bij Radiovisie.eu.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar