Verrassende wijnen…

Om van te genieten bij een knetterend haardvuur in match met muziek!

Onderzoek leert ons dat we in de herfst- en winterperiode andere wijnen prefereren dan in de lente-zomerperiode. De lichte fruitige rose’s, de witte terraswijntjes en de piepjonge lichte rode wijnen maken nu plaats voor ronde witte wijnen, voor stevige tanninerijke rode wijnen of voor belegen bubbels. Dit bewijst dat de weersomstandigheden een grote invloed hebben op onze stemming en consumentengedrag. We kiezen voor wijnen die op kunnen tegen de grauwe, grijze herfst- en winterperiodes die we soms noodgedwongen in eigen huis aan het haardvuur doorbrengen. Is dit nog een nasleep van de Covid-periode of is dit ten gevolge van de uitdrukking “blijf in uw kot”? Ik zie het iets leuker en positief en zeg “have a glass of class at home with music”!

Have a glass of class at home with music!

Dergelijke wijnen die de winterkou verjagen omschrijven we als stevige wijnen die ons binnenste verwarmen en die in combinatie met spijs rijke seizoengerechten aankunnen. Even denken aan bijvoorbeeld zinfandel, nebbiolo, Châteauneuf-du-Pape, tawny port, houtgelagerde chardonnay, Duitse riesling, belegen champagne of andere goed gerijpte mousserende wijnen…

Enkele van mijn persoonlijke favorieten:

 • Zinfandel uit Californië-VS: matig gekleurde rode wijn met medium intense aroma’s van pruimen- en frambozenjam, tabak, thee, kaneel, vanille en toast. Lage zuren, zeer hoog alcohol en lage tannine. Volle body. Met spijs: pasta, paprika’s, krachtige gekruide gerechten.
  (In de Zinfandel-stijl: Amarone della Valpolicella-Veneto-Italië, Primitivo uit Puglia-Italië).
 • Châteauneuf-du-Pape uit de Rhône-Frankrijk: deze matig gekleurde rode wijn heeft aroma’s van pruimen, kers, vijgenpasta, specerijen, garrigue en toast. De wijn is droog met lage zuren, hoog alcohol, matige tannine maar toch aan de drogende kant. Volle body met grenache overwicht. Met spijs: wild en stoofschotels, met Roquefortkaas.
  (In dezelfde stijl: Gigondas, Vacqeyras en Lirac-Rhône-Frankrijk en Priorat-Spanje en canonnau-Sardinië-Frankrijk).
 • Riesling Kabinett, Mosel-Duitsland: lichtgekleurde witte wijn met intense aroma’s van appel, citroen en limoen. Deze wijn is fundamenteel droog (maar niet beendroog, want de hoge zuren worden iets getemperd door een klein beetje restzoet), medium alcohol en minerale, appel en citrusachtige smaak. Lichte body. Met spijs: zuurkool, asperges, varkensvlees.
  (In dezelfde stijl: riesling uit Wachau-Oostenrijk. Riesling uit de Elzas-Frankrijk en riesling uit Luxemburg).

Ikzelf kraak wel eens graag een flesje aan de haard bij het luisteren naar een nostalgisch liedje gevonden op YouTube. Als wijnliefhebber vroeg ik me dan ook af welke invloed muziek heeft op ons waarnemend vermogen bij het degusteren van een fles wijn. Ik ging grasduinen op internet en in mijn cursussen wijnopleiding. Proefondervindelijk interessant en inderdaad de muziek die je beluistert kan invloed hebben op hoe je de wijn smaakt. Zij het nu klassieke, uptempo of rustige melodieën, wetenschappelijk onderzoek heeft de connectie tussen de twee aangetoond. Uit onderzoek blijkt dus dat muziek onze beleving van wijn sterk kan veranderen, in hoeverre we ervan genieten, hoe het smaakt, hoe snel we het drinken en hoeveel geld we eraan uitgeven. Ik begon te brainstormen over de vragen:

 • zorgt opzwepend ritme ervoor dat we graag bewegen op muziek?
 • koppelt ons brein muziek aan herinneringen?
 • activeert muziek je motorische en creatieve hersengebieden?

Muziek helpt bij de sfeer van het drinken van wijn

De manier waarop we onze gevoelens interpreteren heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. Dit kan gerust vergeleken worden met het aansteken van een kaars om een bepaalde sfeer te creëren. Rustgevende muziek is datgene wat we nodig hebben om tot onszelf te komen. Hoe het ook zij: hoe meer je geniet van de muziek die je hoort, hoe beter de wijn zal smaken die je erbij drinkt.

Muziek beïnvloedt hoe wijn smaakt

Terug toont de wetenschap aan dat mensen de aanleg hebben om bepaalde smaken aan bepaalde geluiden te koppelen. Wetenschappelijk onderzoek bewees dat hierdoor zoete, soepele of zure smaken in wijn beïnvloed worden door de muziek die we erbij beluisteren. Hou rekening met:

 • De beleving van zoete smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een gelijkluidend, vloeiend en zacht tempo met hoge, vrolijke piano-accenten erin. De proever-luisteraar van zachte muziek proeft duidelijke fruitige kenmerken in de wijn.
 • De beleving van de soepele smaken in wijn wordt versterkt door muziek waarbij harmonieuze majeurakkoorden gespeeld worden. De proever-luisteraar ervaart meer diepgang en robuuste accenten in zijn wijn.
 • De beleving van de zure smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een krachtig staccato tempo en hoge schelle tonen. De proever-luisteraar van deze muziek proeft duidelijk frisse en kruidige tonen.

Wanneer we de muziek die we beluisteren omschrijven als krachtig en gewaagd, dan is de kans groot dat we de wijn die wij erbij drinken ook met organoleptische overeenstemmende termen zullen omschrijven. Tedere en zachte muziek zal ook meer zo smaken. Experimenteer eens met een sauvignon blanc of een chenin blanc bij lichte klassieke muziek van Mozart?

 • Old Vines Chenin (wit) van de Kaap: ingetogen wijn met medium intensiteit van de oogstaroma’s van guave, gele appel, limoen, kweepeer, honing en ananas. Kelderaroma’s van vanille, toast en boter. In de mond is de wijn droog met hoge zuren. Vettig mondgevoel, medium tot hoog alcohol en een minerale ingetogenheid. Medium tot volle body, stevig. Met spijs: varkenswangetjes.
  (in dezelfde stijl: een chardonnay uit Zuid-Afrika, uit Mendoza-Argentinië of uit Chili).

Probeer eens een lichte fruitige shiraz geschonken bij zwaardere klassieke muziek en je zult merken dat je beoordeling van de wijn meer powerful zal klinken?

 • Barossa Shiraz uit Australië: diepgekleurde rode wijn met een uitgesproken neus van bramen, blauwe bes, zwarte kers, munt en eucalyptus, vanille en kokos. Droog met matige zuren. Veel maar rijpe tannine en een hoog alcoholgehalte. Volle body, krachtig. Met spijs: groente stoofpot met pesto.
  (in dezelfde stijl: shiraz uit Chili, Argentinië en uit Washington State).

Doe de test eens met een Italiaanse rode Montalcino of Chianti Classico uit Toscane-Italië waarvan de volle complexe smaak zeer goed coördineert met een mooie sfeervolle instrumentale fusionjazz?

 • Chianti Classico uit Toscane-Italië: mediumgekleurde rode wijn met kenmerken van rode en zwarte kers, pruimen, thee, tabak en leer. Medium zuren, alcohol en tannine. Stevige volle body. Met spijs: ossobuco, lamsbout, wilde eend, hert, rosbief met madeirasaus.
  (in dezelfde stijl: Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino en Carmigrano).

Hoe sneller de beat, hoe sneller men drinkt.

Muziek beïnvloedt hoe snel we wijn drinken

Zowel het tempo als het volume van de muziek kunnen invloed hebben op hoe snel het wijnglas leeg is. Hoe sneller de beat, hoe sneller men drinkt. Deze truc wordt vaak gebruikt in de horeca om het tempo van de drankbestellingen op te drijven.

Muziek beïnvloedt het winkelgedrag

Muziek beïnvloedt ook hoe we geld uitgeven aan wijn en welk type wijn we dan uitkiezen.

 • de culturele achtergrond van de muziek heeft invloed op welke wijn je koopt. Hoor je Franse muziek in je wijnhandel, dan ben je sneller geneigd om Franse wijn aan te kopen.

Hetzelfde voor Duitstalige muziek, Italiaanse en ga zo verder.

 • het muziekgenre beïnvloedt onze voorkeur voor rode of witte of rosé wijn. Rockmuziek met een stevige bas zal consumenten eerder verleiden om voor rode wijn te kiezen, terwijl vrolijke popmuziek eerder aanzet tot het aanschaffen van witte of rosé wijn.
 • de muziekstijl heeft invloed op het totale bedrag wat je uitgeeft aan wijn. Klassieke muziek moedigt het meest aan om dieper in de portemonnee te tasten. Als er dus opzwepende klassieke muziek opstaat willen we onszelf belonen en hebben we een associatie met luxe, dus kopen we eerder een duurdere fles wijn. In wetenschappelijke termen noemt men dit aanmaak van dopamine wat dan weer invloed heeft op het beloningscentrum van onze hersenen.

Uit al deze bevindingen leren we dat:

 • wijn en muziek goed bij elkaar passen en ons een positief effect nalaten.
 • muziek maakt ons blij, wijn dus ook!

Zo besloot ik dan ook een volgende keer bij het wijndrinken meer aandacht te schenken aan de passende achtergrondmuziek. Hop naar je wijnhandelaar en… Proost, het werkt!

Over de auteur

Schrijft artikels voor Wijnspiegel en Ken Wijn

Verwant

Geef commentaar