Rothschild’s Vrouwelijke Verzamelaars in La Boverie Luik

Na ‘En plein air’ (2016) en ‘Viva Roma’ (2018) slaan het Luikse museum La Boverie en het Louvre in Parijs opnieuw de handen in elkaar voor een nieuwe tentoonstelling ‘Rothschild’s vrouwelijke verzamelaars’, met als ondertitel ‘Uitzonderlijke mecenassen en schenkers’. Nog tot 26 februari 2023 kan men genieten van 350 kunstwerken, meubilair, juwelen en curiosa, verzameld door 9 vrouwen, die weliswaar in de schaduw van hun echtgenoten opereerden, maar een belangrijke bijdrage leverden aan het erfgoed en de verrijking van de collecties in Franse musea.

Huzarenstuk

Er is sinds 2020 gewerkt aan de voorbereiding van deze schitterende tentoonstelling en dit binnen de moeilijke context van Covid. Drie commissarissen leverden een huzarenwerk af. Ze doken in de archieven, onderhielden contacten met musea, maar ook met de familie Rothschild. Zo kwamen zij  tot de selectie van meer dan 350 kunstwerken, afkomstig uit 40 instellingen en Franse privécollecties. De focus daarbij ligt op drie thema’s: het mecenaat, de collectie zelf en de filantropie. Dat levert een zeer gevarieerd geheel op. Alle stijlperioden komen aan bod en alleen maar de topwerken zijn goed genoeg om geëtaleerd te worden. Denk aan Fragonard, Chardin, Delacroix, Cézanne, Renoir, Rodin, Egon Schiele, Vasarely, Calder, naast schilderijen uit de Italiaanse renaissance, serviescollecties, juwelen, pijpen en luciferdoosjes, doodskoppen en kunstvoorwerpen uit Afrika of het Verre Oosten. Al deze voorwerpen geven een mooi overzicht van de geschiedenis en de smaak in de 19e en 20e eeuw.

Geen vaste route

De tentoonstelling, die meer dan 2000 vierkante meter beslaat, belicht de smaak en de persoonlijkheid van elk van de 9 vrouwen, die zowel mecenassen waren als verzamelaars.  Vier van de dames, Charlotte, Adèle, Béatrice en Alix worden in de verschillende zalen bijzonder in de kijker gezet, wat betreft hun diversiteit en interesse. Denk aan de rookkamer van Mathilde of het rariteitenkabinet van Adèle. Anders dan bij de meeste tentoonstellingen is er geen chronologische opbouw. Je kunt je als bezoeker vrij van de ene ruimte naar de andere begeven zonder opgelegde route. Wat wel opvalt is dat men op een sobere, eigentijdse manier voor een scenografie heeft gezorgd, die verwijst naar de tuinen, de villa’s en het interieur.

Randanimatie

Naast de tentoonstelling voorziet La Boverie ook in diverse evenementen. Denk aan een concert ‘Autour de Chopin’, een gekostumeerd bal met de jaren ’20 als thema, een exclusieve kijk ‘Les secrets de l’expo’ door Fanny Moens, commissaris van de tentoonstelling, workshop poëzie en een ontmoeting met verzamelaars. Ook zijn er thematische rondleidingen en een familiebezoek voorzien. Er zijn zelfs specifieke activiteiten voor kinderen.  Van de tentoonstelling is tevens een mooie Franstalige catalogus verschenen.

Private view

Het museum La Boverie gaat meer inzetten op collecties, meer nog, op privécollecties. Na deze van de familie Rothschild, volgt een tweede tentoonstelling vanaf april 2023 met een selectie van hedendaagse kunstwerken uit privécollecties van Luikse verzamelaars. Denk aan de generatie Graindorge en andere mecenassen rond de Vereniging voor de Intellectuele en Artistieke Vooruitgang van Wallonië, APIAW. Dan worden werken van o.a. Alechinsky, Buren, César, Fabre, Sol LeWitt, Niki de St.Phalle en vele anderen verwacht.

Praktisch

‘Rothschild’s Vrouwelijke Verzamelaars loopt tot en met 26.02.2023, Parc de La Boverie 3 in Luik. Info op www.laboverie.com – Tarieven: 13 euro individueel ticket.  Gecombineerd ticket met de permanente collectie van het Museum voor Schone Kunsten Luik: 15 euro. Diverse kortingen. Online tickets: https://billetterie.laboverie.com.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar