Journalistiek nieuws september 2022

Save the date: zaterdag 17 december 

Ons winterevenement gaat door op zaterdag 17 december 2022. Schrijf die datum alvast in je agenda. En hou je mailbox in het oog voor meer da 

VJV-peilingen komen stilaan op gang 

Om onze leden nog beter te kunnen bijstaan bij hun journalistieke taak, is het nodig dat wij hen nog beter leren kennen. Met dat doel hebben wij de VJV-peilingen in het leven geroepen- een korte peiling die je in 5 seconden beantwoorden kan, en waarbij je meteen ook het resultaat ziet van je andere leden! 

Momenteel hebben we al 2 peilingen uitgevoerd, en zo krijgen wij een beter zicht op jullie profiel. 

Hieronder de huidige stand van de peilingen. Heb jij nog niet meegedaan? Klik hier (Let op: je moet je wel even aanmelden met je login en je wachtwoord!) Je kan nog altijd deelnemen aan de voorgaande peiling. Hoe meer leden antwoorden, hoe beter! 

1e peiling 15/8/2022 

2e peiling 15/9/2022 

Pasfoto voor je lidkaart 2023 

Het einde van het jaar 2022 komt met rasse schreden nabij. In november zal je een uitnodiging ontvangen voor het hernieuwen van  je lidmaatschap en het betalen van het lidgeld 2023. Wil je voor je lidkaart 2023 een nieuwe pasfoto? Bezorg die ons tijdig, ten laatste 31 oktober 2022. 

Verdere samensmeltingen in het medialandschap 

In België worden de wekelijkse bijlage van Het Belang van Limburg “De Buurtkrant” samengevoegd met “Goednieuwskrant”, die op dinsdag verscheen. Beiden worden vervangen door “Goed Nieuws”, dat dagelijks verschijnen zal online en via de gemeentelijke nieuwsbrieven. (Mediaspecs

In Nederland  gaan dan weer de bedrijven Roularta Media Nederland en New Skool Media fuseren, tot een organisatie van 240 medewerkers die de op één na grootste tijdschriftenuitgeverij van Nederland wordt.(Mediaspecs

Nog in Nederland klaagt een opinie in NRC de mediaconcentratie in het land aan. Daar zijn nu nog maar twee grote dagbladuitgevers, waardoor freelance journalisten steeds minder afnemers vinden voor hun werk. Een fenomeen dat zich ongetwijfeld ook in België voordoet, maar waarover je weinig hoort… 

Ook in een opinie op Villamedia klaagt Joost Ramaer deze concentratie aan: “Of ze nou werken voor de grootste commerciële tv-zender van Vlaanderen, VTM, het grootste radio­station, Qmusic, de grootste krant, Het Laatste Nieuws, de grootste nieuwswebsite, HLN.be, of het grootste weekblad, Dag Allemaal – alle DPG-journalisten, op die van het kleine dagblad De Morgen na, bikkelen tegenwoordig vanaf die ene redactievloer.”  Deze scherpe kritiek komt er naar aanleiding van de plannen van Christian Van Thillo om in Nederland een tv-zender te bemachtigen. 

Nieuwe nieuwsbronnen 

Telenet lanceerde op 2 september de allereerste zender in België die alleen maar vrouwensport brengt. Momenteel is de zender gratis voor alle Telenet tv-klanten. (Mediaspec

VRT NWS brengt een dagelijkse podcast: Het Kwartier. Die gaat de concurrentie aan met De Zeven van De Tijd, die eveneens elke dag een kort overzicht brengt van de belangrijkste nieuwsonderwerpen. 

Hogeschool PXL startte op maandag 19 september met haar eigen radiostation: PXL Radio. De bedoeling: de studenten journalistiek hun radiovaardigheden laten oefenen. Te beluisteren op  FM-frequenties 106.1 MHz in Hasselt, 106.5 MHz in Diepenbeek, via DAB+ in heel Limburg en overal via stream. (Radiovisie

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar