Journalistiek nieuws juni 2022

Gewoontegetrouw hebben wij voor jou enkele markante berichten bijeengesprokkeld over journalistiek. Vind jij dat er nog iets ontbreekt? Stuur je bericht door!

BRUZZ: nauwere samenwerking met VRT NWS en uitbreiding aanbod

Het Vlaams-Brusselse multimediaplatform BRUZZ brengt nieuws, cultuur en verhalen uit de hoofdstad via haar verschillende kanalen. Je kan die verhalen lezen via de website, bekijken op tv, beluisteren op de radio, maar ook volgen via het magazine en de social media.

VRT zal haar samenwerking met Bruzz nu uitbreiden: het gaat ook de verhalen van BRUZZ brengen op VRT NWS. (Mediaspecs)

BRUZZ breidt trouwens zijn aanbod uit: vanaf september verschijnt er een cultuurspecial, die uitgebreid een vooruitblik brengt op de cultuuragenda, in het Nederlands, Frans en Engels. Het magazine verschijnt in een oplage van 45.000 exemplaren. (Mediaspecs)

CIM luistercijfers: hoe goed doen de radiozenders het?

Volgens de recentste cijfers van CIM ziet het er goed uit voor Radio 1: dat behoudt zijn marktaandeel van 8,8 %. Radio 2 kan nog elke dag 1,2 miljoen luisteraars bekoren, en Klara houdt stand met 2,4%. Studio Brussel haalt een teleurstellende 6,8%, en zou volgens een woordvoerder van VRT het hardste de gevolgen ondervinden van het veranderende luistergedrag van de gebruiker. Die schakelt steeds meer over op streaming en podcasts. (Mediaspecs)

Roep om anti-SLAPP wetgeving

Al heel lang slepen de verschillende processen aan tussen nieuwssite Apache en projectontwikkelaar Erik Van der Paal. Die laatste vond het niet kunnen dat Apache met een verborgen camera beelden gemaakt had van een ontmoeting tussen hemzelf en enkele Antwerpse politici. Uiteindelijk kreeg Van der Paal ongelijk: Apache had deze beelden conform de journalistieke normen gemaakt, zo oordeelde d rechter. Meer nog: Van der Paal werd veroordeeld wegens tergend of roekeloos hoger beroep, en moet twee journalisten elk €5.000 schadevergoeding betalen. (Apache)

Wat Apache ertoe brengt om te stellen dat de verschillende processen die de projectontwikkelaar ingespannen had tegen Apache eigenlijk een vorm van SLAPP waren, kort voor Strategic Lawsuit Against Public Participation. Het zou niet het doel zijn om het proces te winnen, wel om Apache financieel te treffen. Apache heeft namelijk in de voorbije jaren meer dan 69.000 euro betaald aan advocatenkosten. (Apache)

Belfius-persprijzen

Opnieuw valt De Standaard in de Belfius-persprijzen. Het onderzoeksproject “Congo hold up” werd winnaar in de categorie Financieel en Economisch.

Ook de reportage “De PFOS-vervuilging blootgelegd” werd bekroond, maar dan in de categorie Print en Web. De volledige lijst met winnaars vind je bij De Standaard.

Doorbraak is op zoek naar journalisten

Nieuws- en opiniesite Doorbraak.be is op zoek naar freelance journalisten. Het gaat met name om een videojournalist, een journalist van het geschreven woord, maar ook een podcastjournalist.

In een artikel bij De Journalist (enkel voor VVJ-journalisten) beklaagt eindredacteur Pieter Bauwens zich erover dat journalisten zich niet durven aanmelden, omdat zij vrezen gebrandmerkt te worden, wanneer zij op Doorbraak publiceren.

Vind jij dat hier nog een bericht ontbreekt? Bezorg ons jouw interessante journalistieke nieuwtjes via mail op info@vjv.vlaanderen!

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar