Zeg niet Bilzen, maar Stad van de Fiets

Bilzen of Stad van de Fiets. Het kan vanaf nu allebei. De Demerstad profileert zich nadrukkelijk als het epicentrum van de tweewieler in Limburg. Onder meer met gerichte campagnes, vernieuwende fietsevents en een eigen fietslabel. Doel is alle Bilzenaren in het zadel te krijgen en de stad buiten de gemeentegrenzen te promoten als dé ultieme uitvalsbasis voor een recreatieve of sportieve fietstocht.

De stad Bilzen zorgt voor alle aspecten in het fietsverhaal. Zo komt er een zone-30 autoluw centrum, is ingezet op veilige schoolomgeving en kadert het geheel in een doorgedreven fietsersplan. Denk aan de mogelijkheid van het stadspersoneel om een fiets te leasen en zo duurzaam naar het werk te komen.  Daarnaast worden tal van wegen heringericht en zullen trajectcontroles volgen.

Alle sportieve niveaus

Iedereen mijmert nog over het na-criterium ‘De Nacht van Bilzen’ toen alle grote Tourrenners present gaven in Bilzen.  Intussen heeft de stedelijke sportdienst voor heel wat alternatieven gezorgd.  Denk aan de Bilzen Classic, de Alden Biesen Classic, maar ook rittenkoersen van hoog niveau. Zo is de aankomst van de Benelux Tour UCI World Tour voorzien op de Roeland du Vivierlaan, pal tegen de Landcommanderij van Alden Biesen. Een mooiere aankomst kan men niet wensen.  Ook de UCI-wedstrijd ‘Ster van Zuid-Limburg’ en de ‘Ronde van Limburg’ passeren langs Bilzerse velden. Samen met Sport Vlaanderen vernieuwt men de mountainbikeroutes, goed voor 40 kilometer. Meer nog, men breidt het circuit uit met 20 kilometer extra. Daarnaast krijgen trendy fietsdisciplines ook aandacht. Momenteel zit de zgn. Gravel sterk in de lift. Met ‘Flanders Gravel Bilzen’ brengt Flanders Classics een nieuwe fietservaring naar Limburg. Bilzen zal dan één van de drie Belgische locaties vormen, naast iconische bestemmingen als de Koppenberg en Diksmuide.  Naast het sportieve zal de stad ook blijvend inzetten op recreatieve gezins- en familietochten.

Toerisme Troef

Uiteraard wordt de toerist niet vergeten. Afgelopen jaar goed voor 47.000 overnachtingen bij 50 toeristische partners. De combinatie van rust, landschap en historische locaties vormt daarbij belangrijke pijlers. Uiteraard is het fietsroutenetwerk daarbij niet onbelangrijk. Bilzen ligt op de grens van Haspengouw en de Kempen. Dat maakt het fietsen extra gevarieerd. In Rijkhoven kent men de grootste hoogstamboomgaard van Europa. In Munsterbilzen wacht je de museumkerk met een boomstamgraf. En wat dacht je van een fietstochtje langs kunst in het dorp?  Recent nog opende het stadsbestuur Fietsfabriek 3740, een innovatieve fietshub in de buurt van het station voor verhuur, stalling en herstelling van fietsen. Een primeur in Limburg. Het betreft een sociaaleconomisch project waarbij zes fietsenmakers worden opgeleid. Zij brengen ook zwerffietsen terug in het regulier circuit. Verder ontwikkelde de stad Start2Bike en Train2Bike.  Om iedereen zoveel mogelijk op de trappers te krijgen ontwikkelde de stad een eigen fietslabel ‘Stad met de Fiets’ Dat zal straks op alle fietslocaties en – events prijken. Tot zelfs op kleding en gadgets toe. Kortom, de fiets, eeuwenoud, maar volledig mee met de tijd. Net zoals Bilzen.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar