Journalistiek nieuws maart 2022

Traditiegetrouw brengen wij je een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en evoluties in het journalistieke wereldje.

Actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag

Het ontslag van DPG-topman Jaak Smeets blijft nazinderen. Het feit dat hij beschuldigd was van grensoverschrijdend gedrag, maar dat zijn afscheid bij DPG-Media voorgesteld werd als een gewone stopzetting van de media, ruikt voor velen naar een doofpotoperatie.

Het gebeuren heeft ondertussen wel tot actie geleid. De mediasector heeft een actieplan opgesteld dat grensoverschrijdend gedrag in die sector beter en sneller moet aanpakken (VRT)

Nederland: rechstzaken tegen DPG media voor betere tarieven voor freelancers

DPG Media kreeg de voorbije maand krtiek van heel wat kanten. Zo hebben in Nederland enkele (foto)journalisten een zaak aangespannen tegen de uitgever, omdat zij een betere vergoeding eisen voor hun verhalen en foto’s. In een ander geding wordt inhoger beroep de zaak bepleit van twee journalisten, die een billijk tarief willen dat in overeenstemming is met dat van journalisten in vast dienstverband. In eerste instantie gaf de rechter de journalisten gelijk, maar DPG Media ging in beroep. Deze zaak wordt op 7 april behandeld. (Villamedia)

DPG Media boekt forse winst, maar sluit drukkerijen in België

Eigenlijk is het prachtig nieuws: een uitgever die winst maakt. Maar toch zit er een naar kantje aan, menen sommigen. DPG Media heeft weliswaar een forse winst geboekt, met een omzet die naar 1,9 miljard euro gestegen is. Volgens CEO Erik Roddenhof is dat mede te danken aan de digitale transformatie. En ook de advertentiemarkt brengt geld binnen. (HLN)

Maar het feit dat het bedrijf een groot deel van die transformatie betaalt met Vlaamse subsidies ten belope van 996.000 euro, komt bij enkele waarnemers wrang over. Het bedrijf sluit namelijk de drukkerij in Lokeren, die toch als hoogtechnologisch beschouwd wordt en aar o.a. Het Laatste Nieuws gedrukt wordt. Voortaan zal een drukkerij in Nederland de krant drukken (De Standaard)

Podcasts: Le Soir en De Tijd

Steeds meer kranten brengen hun eigen podcast uit. En die zijn absoluut aan te raden. En gratis bovendien! Zo brengt De Tijd elke ochtend een podcast met daarin een samenvatting van het belangrijkste nieuws met achtergrondinformatie en duiding. Kort samengevat maar heel to the point. Een aanrader (1)

Ook Le Soir heeft een podcast. Zo brengt Grand Angle duiding bij één hoofdpunt van het nieuws van die dag. Er zijn ook aparte podcasts over thema’s zoals cultuur. Een aanrader voor al wie wil weten wat er aan de andere kant van de taalgrens gebeurt – en een mondje Frans kent. (2)

Nieuwe redactie en nieuwe look voor De Morgen

De Morgen wil meer ruimte creëren voor nieuws en duiding. Daarom werd gekozen voor een neiuwe vormgeving. Maar er komt ook een nieuwe hoofdredactie: Bart Eeckhout gaat zich wijden aan zijn oude liefde, schrijven, maar verdwijnt niet van het toneel. Hij zal het nieuwe redactieteam bijstaan. Remy Amkreutz wordt hoofdredacteur, Kim Van de Perrede weekendkrant leden, en Sam Feys, met dezelfde functie, zorgt voor de digitale productie. (De Morgen)

GVA en ATV bundelen aanbod

De consolidaties, het opslokken van kleinere spelers door grote bedrijven die echte blokken worden, blijft duren. Enerzijds is dat een goede zaak, want enkel zo kunnen Vlaamse media overleven: als grotere spelers kunnen wij advertentiebereik aanbieden, en zo inkomsten advertenties verwerven die anders naar de grote spelers zoals Facebook en Google gaan.

Maar het heeft ook een nadeel: de eigenheid van de plaatselijke spelers verdwijnt. En uiteraard hebben die overnames en partnerschappen een invloed op het personeelsbestand: artikels van één journalist worden gepubliceerd in de verschillende kranten van één uitgever. De journalisten die bij die andere kranten werkten, verliezen hun job. Terwijl ook zij een andere insteek op een nieuwsbericht hadden kunnen brengen…

In het geval van ATV en GVA wordt alvast beloofd dat er meer livestreams komen en dat er een nieuwe, eengemaakte website komt met nieuws over en van Antwerpen. (De Standaard)

Discussie rond toekenning radiolicenties blijft duren

Nadat Studio 100 naast een frequentie greep voor een landelijke commerciële radio, was er heel wat gemor. Er werden vragen gesteld bij de procedure, en vooral waarom nieuwkomer Studio 100 naast de licentie greep. Die laatste heeft alvast aangekondigd naar de Raad van State te trekken. Radiovisie heeft zich vastgebeten in het dossier

En je leest ook meer bij Het Nieuwsblad en De Tijd.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar