DRCongo presenteerde zich als een oplossingsland op COP 26

Meerdere wereldleiders kwamen tussen 31 oktober en 14 november 2021 bijeen in de stad Glasgow, Schotland. Het doel was om deel te nemen aan de top over klimaatverandering, de 26e editie (COP 26!). De Democratische Republiek Congo (DRCongo), het land met het op één na grootste bos ter wereld na het Amazonegebied, gaf blijk van haar aanwezigheid met een sterke delegatie onder leiding van vicepremier en minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, Ève Bazaïba. President Félix Tshisekedi kwam ook voor een paar dagen. Hij bezocht zelfs de stand en het kantoor van de DRCongo, die prominent aanwezig was op de top. Ook presenteerde hij in een toespraak zijn land als oplossing voor deze belangrijke klimaattop aan de andere presidenten in de zaal.

Oplossingsland

Tijdens deze bijeenkomsten had Ève Bazaïba, vice-premier en verantwoordelijk voor het milieu, verschillende ontmoetingen met de diverses leiders die naar deze COP 26 waren gekomen. Zij presenteerde haar land als een potentiële houder, een oplossingsland in alles wat het milieu en vooral de klimaatcrisis aangaat. Met de veengebieden die de DRCongo bezit, is het een van de antwoorden op de opwarming van de aarde.

“De Congolese regering wil de kwestie van de bescherming van de bossen in het Congobekken zeer ernstig nemen”, legde ze uit. Ook drong zij er bij de landen op aan om het milieu in haar land te beschermen.

Ondersteuning

Volgens de presidentiële pers van DRCongo, hield Félix Tshisekedi een krachtig pleidooi voor het behoud van het Congobekken. Een twaalftal landen en het Bezos Earth Fund toonden hun engagement. Zij kondigden aan dat zij tussen 2021 en 2025 gezamenlijk ten minste 1,5 miljard dollar aan financiering zouden verstrekken. Het fonds heeft tot doel de inspanningen van de landen van het Congobekken te ondersteunen om de bossen, veengebieden en andere voor de planeet essentiële koolstofreservoirs van de regio te beschermen en in stand te houden.

Enorme dienst

In het kader van de Raad van Bestuur van het Centraal-Afrikaanse bosbouwinitiatief (CAFI) is ook een overeenkomst ondertekend tussen het Congolese staatshoofd Félix Tshisekedi en de eerste minister van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson. Een ambitieuze verbintenis voor 10 jaar, van 2021 tot 2031, om het woud van de DRCongo te beschermen – het op één na grootste tropische woud ter wereld. “Het is nog steeds niet veel”, verklaarde Bazaïba. Maar het is een belangrijke stap in de richting van internationale betrokkenheid. “De bossen, met name in Congo, bewijzen de mensheid een enorme dienst. Zij hebben een groot vermogen om broeikasgassen te absorberen”, benadrukte ze.  Zij besloot haar verklaring met de volgende woorden: “Het komt er nu op aan dat de vervuilende landen zich verbinden tot een duurzame financiering van deze bossen.” 

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar