Hôtel de la Marine opent de deuren

Stukje historiek

Eén gevel van het imposante Hôtel de la Marine kijkt uit op Place de la Concorde, een immens plein waar Franse geschiedenis werd geschreven. De andere gevel lonkt naar het beruchte restaurant Maxim’s, vereeuwigd in films, chansons en romans, in de Rue Royale.

Het Hôtel stond op de plannen van architect Ange-Jacques Gabriel ontwerper van Place Louis XV, dat via een omweg van andere benamingen haar huidige naam Place de la Concorde kreeg.

Hôtel de la Marine was oorspronkelijk bedoeld als logement voor ambassadeurs en andere bezoekers van hoog pluimage. In onze tijden schoven o.a. Tatcher, Bush en Mitterrand hier aan tafel aan.

Na de Revolutie werd het als Garde-Meuble gebruikt, een chique opslagplaats voor gewezen koninklijk meubilair. Pierre-Elisabeth de Fontanieu stond aan het hoofd van het Hôtel du Garde-Meuble en organiseerde de administratie van de opslag. In feite was het de voorloper van de Galerie des Arts Décoratifs. Hij was iemand met goede smaak, belichaamde luxueuze verfijning en verzon allerlei innovaties op gebied van meubilair. Kunstenaars, ambachtslieden, mecenassen en antiquairs werden door de Garde-Meuble ontvangen. De naakte figuren in de slaapkamer van deze kunstzinnige, libertijnse vrijgezel werden door de preutse echtgenote van zijn opvolger, Marc- Antoine Thierry, baron de Ville-d’Avray, niet geapprecieerd.

Overschilderen die ‘aangebrande’ voorstellingen!

Slaapkamer van Madame de Ville-d‘Avray.

Tussen 1806 en 1961 was het Ministère de la Marine er onderdak. De schrijver Guy de Maupassant werkte er in 1873 voor 125 Franse Frank per maand. Helaas achter de gevels van het majestueuze gebouw voelde hij zich gevangen. Ik overdenk dit terwijl ik, bij aankomst, onder het schitterende glazen dak sta. Een ingenieus systeem van spiegels verheldert de lichtgevende reflecties op de bevloering van de binnenplaats.

Nadat het ministerie het gebouw verliet (2015) en na een jarenlange renovatie, verwelkomt Hôtel de la Marine nu iedereen.

Auditieve en visuele verwenning

De audiogids Grand Tour (inbegrepen in het ticket. In 9 talen, helaas nog niet in het Nederlands) legt tijdens het circuit de klemtoon ofwel op Voyage dans le temps/Reizen door de tijd of Siècles des Lumières/Tijdperk van de Verlichting of En famille/Familiebezoek.

Duur anderhalf uur. Het is één van de meest perfecte en aangename audio-belevingen, met 3-D geluid, ooit.

Er is een korte route Salons & loggia/Ontvangstzalen en loggia (met uitzicht op Place de la Concorde).

Tijdelijke exposities staan eveneens gepland. Najaar 2021: Trésors de la Collection Thani.

Ook het oog wordt verwend. Roterende spiegels laten je meedansen.

Een film legt haarfijn de architecturale geschiedenis van Place de la Concorde uit.

Historische figuren lichten op en vertellen het verleden.

Een ware ontdekkingstocht

In de Salle à manger staat de bezoeker ook in oog met origineel 18deeeuws verfwerk, waarvoor lagen oude verf werden afgepeld. Bij de restauratie van vitrage kwam er geen naaimachine aan te pas, alles handwerk. De restauratie is gebaseerd op inventarissen van 1784 en 1788. Je ontdekt het Lodewijk XV-bureau waaraan Victor Schoelcher het decreet van de afschaffing van de slavernij opstelde dat ondertekend werd in het Hôtel de la Marine op 27 april 1848. Zo’n 250.000 slaven kwamen vrij in Franse overzeese bezittingen.

In de Salon diplomatique bevindt zich aan het raam een hoekje waar achter de lambrisering al eens een spion verborgen zat. In deze ruimte werd ook de overlijdensakte van Marie-Antoinette getekend. In het Hôtel de la Marine vond, in het tumult van de revolutie, de roof van de kroonjuwelen plaats. Driekwart werd teruggevonden en prijkt nu in het Louvre. In de Salon d’ honneur herinneren afbeeldingen aan de zeevaart. Elke kamer vertelt een verhaal. Uiteraard ga ik op zoek naar het bureau van Guy de Maupassant.

Wanneer ik in de gaanderij van de loggia sta, met uitzicht op Place de la Concorde, kijk ik door de eeuwen heen naar het verleden.

Naar de terechtstellingen van Louis XVI en Marie-Antoinette. In de verte profileert zich de Eiffeltoren.

Kom en ontdek zelf de vele facetten van de Franse geschiedenis als prominente gast van Hôtel de la Marine!

Praktisch:

Ingang: Rue Royal 2 of Place de la Concorde 2.

Momenteel toegang enkel met vertoon van covidpas. Mondkapje verplicht vanaf 12 jaar.

Ticket: Lounges en loggia: €13, Grand Tours: €17

Dagelijks geopend van 10.30 tot 19.00 uur. Elke vrijdagavond open tot 22.00 uur.

Op de binnenplaats bevinden zich het restaurant Mimosa en het café Lapérouse. Er is ook een boekhandel-boetiek. De binnenplaats is open van 9.00 uur tot middernacht.

https://www.hotel-de-la-marine.paris/

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar