Meer aandacht voor de richtlijnen bij zelfdoding

Wanneer je als journalist bericht over een zelfdoding, dan moet je goed afwegen wat je schrijft of in foto’s toont. Kwetsbare mensen die met vragen over dit onderwerp zitten, zouden wel eens door jouw bericht juist aangespoord kunnen worden om de fatale beslissing te nemen.

Daarentegen, wanneer je bij je berichtgeving beklemtoont dat er wel degelijk hulp mogelijk is, dat er mensen zijn die klaar staan om die vragen op te lossen, dan kan je juist die kwetsbare persoon van de afgrond wegtrekken.

Wat de juiste toon is in je bericht, waarop je moet letten, daarover zijn duidelijke richtlijnen voor journalisten uitgewerkt in samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). Op de website zelfmoord1813.be vind je een heldere uitleg over die richtlijnen.

Naar aanleiding van de recente zelfdoding van de militair Jurgen Conings vroeg Vlaams minister van Media Benjamin Dalle deze richtlijnen terug onder de aandacht te brengen van journalisten. Daarom deze tip: fris je kennis over deze wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen misschien eens op. Zij zullen je kunnen helpen wanneer je over deze delicate kwestie moet berichtgeven, zodat je weet wat helpen kan en wat je best vermijdt.

Meer info bij zelfmoord1813.be waar je enkele verhelderende filmpjes vindt, maar ook een brochure kan downloaden.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar