Journalistiek nieuws februari 2021

Naar goede gewoonte vatten wij enkele markante journalistieke nieuwtjes voor je samen!

Nieuwe Nederlandstalige nieuwszender?

De Franstalige Belgische zender LN24, die enkel nieuws brengt -noem het de Waalse CNN- zou er een Nederlandstalige zus bij krijgen, zo meldt de Tijd.  Er wordt nog wel naar een financiële partner gezocht. Naar aanleiding van dit bericht ging Jonatan Hendrickx in een artikel bij Tandem Tech op zoek naar gelijkaardige initiatieven in het verleden, de bestaande toestand, en de overlevingskansen van een dergelijke zender. Jonathan is doctoraatsonderzoeker in Vlaamse mediaconcentratie & nieuwsdiversiteit bij imec-SMIT (VUB).

Wat journalistiek zou moeten zijn

In een interessant artikel op zijn persoonlijke blog geeft journalist Frank Van Laeken een persoonlijke reflectie op wat (cultuur)journalistiek zou moeten zijn.

Een kort citaat: “Je kunt niet anders dan besluiten dat journalist een veelomvattend beroep is. En dat je op twee gedachten blijft hinken: ofwel ben je de neutrale waarnemer die zo objectief mogelijk verslag uitbrengt, ofwel neem je een duidelijk standpunt in en verlaat je even dat strikte streven naar objectiviteit. Journalisten moeten hun hele professionele leven met die spagaat leren om te gaan. Dat is niet makkelijk. Je moet afstandelijk en onpartijdig zijn, maar tegelijkertijd wordt er engagement en maatschappelijke betrokkenheid van je verwacht.” Aanbevolen lectuur!

Sportploegen schermen renners af voor journalisten

In een artikel bij Sportnext.nl wordt aan de alarmbel getrokken. Sommige sportploegen willen de communicatie van hun sportlui zelf controleren. Zo heeft Richard Plugge de traditionele perspresentatie van zijn ploeg Team Jumbo-Visma afgelast. IN de plaats daarvan kregen de journalisten enkel toegang tot een database met door de ploeg zelf gefabriceerde interviews.

Vlaamse media voor filmkritiek in financiële problemen

Vertigo, Sabzian en andere Vlaamse media voor filmkritiek publiceerden een open brief, omdat hun financiële toestand precair is. “Veel organisaties en filmtijdschriften worden in het leven gehouden door het engagement van vrijwilligers, wat een meer duurzame werking in de weg staat. Geen enkele organisatie slaagt erin om haar auteurs op een correcte manier te vergoeden. Dat maakt de uitbouw van een professionele werking voor een Vlaams (online) filmtijdschrift vandaag erg moeilijk, en de keuze voor een carrière als filmcriticus helemaal onwaarschijnlijk”.

VRT en VTM krijgen verwijten

Beide zenders kregen heel wat kritiek. De VRT, omwille van de reeks BDW over Bart De Wever. Het zou niet passen om een driedelige reeks te wijden aan één politicus, zonder gelijkaardige aandacht te schenken aan andere politici, zo luidt het verwijt. En VTM omdat het in een uitzending van Telefacts NU een reconstructie maakte van de rechtszaak tegen Bart De Pauw, en het verwijt krijgt zich integraal te baseren op informatie van de beschuldigde zelf.

Mensen en hun loopbaan

Frederik De Swaef wordt vanaf 8 maart co-hoofdredacteur bij Gazet van Antwerpen. Hij zal de redactie leiden met hoofdredacteur Kris Vanmarsenille, zo meldt Belga.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar