VJV-leden stellen zich voor: Carlo Ultee

Carlo Ultee schreef lange tijd voor de Zeeuws Vlaamse Koerier, een weekblad dat in Zeeuws-Vlaanderen verspreid werd. Tegenwoordig schrijft hij o.a. voor Via Vivo Magazine. Bovendien fotografeert hij voor verschillende andere media zoals Ziezeeland.nl. Vandaag laat hij ons kennismaken met een van zijn reportages.

Jeneverstokerij ten strijde tegen COVD-19

In de Vlaamse Ardennen wordt in Balegem bij Stokerij van Damme de strijd aangegaan tegen het Corona-virus. Ludo Lampaert, die dagelijks bezig is in de oude traditionele jeneverstokerij, werd begin dit voorjaar zoals iedereen geconfronteerd met het dodelijke virus. Hij bleef echter niet bij de pakken neerzitten, maar ging volop aan de slag met het vervaardigen van medicinale (handen)alcohol van uitmuntende kwaliteit. Inmiddels heeft hij al ruim 2000 liter van deze alcohol zien vertrekken naar ziekenhuizen, apothekers en gezondheidswerkers die in de frontlinie het virus proberen te bedwingen.   

Balegem is bekend voor zijn molens, zijn zacht glooiende landschappen en zijn geel grijze zandsteen die is verwerkt in de mooiste kathedralen en stadhuizen van het land. De Balegemse jenever is de trots van het dorp. Stokerij Van Damme is bij uitstek een familiebedrijf. Al zeven generaties lang. Het is de laatste warme landbouwstokerij van de Benelux. Het graan voor de jenever wordt verbouwd op eigen akkers en de geestrijke dreupel wordt ter plekke gestookt. Dat proef je aan de volle smaak. Het is de smaak van de échte graanjenever. De vierkantshoeve uit 1862 huisvest ook 250 runderen, een B&B met zes kamers, een gezellig Koffiehuis en een leuke jeneverbalie. De originele stookinstallatie is beschermd erfgoed en garandeert nog elke dag het perfecte stookproces.

Van korrel tot borrel

De alcohol wordt binnen de muren gestookt. Daarom wordt op de boerderij gretig de slogan ‘Van korrel tot borrel’ gebruikt. Het op de boerderij geteelde graan wordt zelf gemalen. Het graan voor de jenever wordt in warm water gemengd met mout, waardoor een gesuikerd moutbeslag ontstaat. Door toevoeging van gist worden de suikers van de mout in alcohol (en koolzuurgas) omgezet. Zo ontstaat een ‘bierbrij’ met laag alcoholgehalte. Door het ‘bier’ te ‘distilleren’ in de stookkolom stijgen de alcoholdampen en blijft de brij onderaan. Zo krijg je na verdamping ‘ruwe alcohol’ van hoog gehalte. De ruwe alcohol wordt een tweede keer gedistilleerd om te zuiveren waarna een rijpingsproces op eiken vaten volgt. Na het versnijden van de graanjenever via kleinere vaten, is deze klaar om machinaal gebotteld te worden. Ludo Lampaert kan uren vertellen over dit proces en weet er ook alles van. Enthousiast legt hij uit, dat het momenteel vooral te doen is om die ruwe alcohol. ,,Het gaat hem om de ‘kop van de alcohol met hogere alcohol ethers’. Dat is het eerste resultaat na het stoken. Dan praten we wel over een percentage van meer dan 80%. Die kunnen perfect dienen voor ontsmetting in de medische sector.

En juist daar was enorm gebrek aan in het begin van de crisis. Normaal wordt dit product vernietigd, maar voor dit doel is het super en het ruikt nog altijd naar de oorsprong. Er zit nog een vleugje ‘tsjenuiver’ in en dat wordt soms opgemerkt door de gebruikers”. Het moment van de aanvraag om medische alcohol te stoken kwam precies aan het eind van het stookseizoen. De voorraad te vernietigen alcohol werd nogmaals herstookt om te verfijnen. Het gaf Ludo veel voldoening, om een schakeltje te kunnen zijn in de bestrijding van het Coronavirus. Zelf is hij enorm liefhebber van zijn product. ’s Morgens drinkt hij steevast een koffietje met een lekkere zelfgestookte dreupel. En op de vraag welk moment in het hele proces hij het mooist vindt, moet hij niet lang nadenken: Het proeven.

Alle info: www.stokerijvandamme.be    

Nagekomen bericht oktober 2020: Ludo Lampaert is helaas op 7 september 2020 plots overleden, op 61-jarige leeftijd, tijdens een fietstochtje.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar