75 jaar ‘t Pallieterke nu gratis doorzoekbaar in archief

Het allereerste nummer van ‘t Pallieterke verscheen op 17 mei 1945. Nu, bijna 75 jaar later, heeft het weekblad zijn volledige archief gedigitaliseerd.

De 75e verjaardag van het weekblad ‘t Pallieterke wordt gevierd met verschillende initiatieven. Een daarvan, de digitalisering van het volledige archief, zal jou als journalist ongetwijfeld interesseren. Vooral omdat je gratis toegang krijgt tot het archief, mits eenmalige registratie.

In het archief vind je alle oude exemplaren, die je kan doorbladeren. En uiteraard hoort er ook een zoekfunctie bij, zodat je artikels over een bepaald onderwerp gemakkelijk terug kan vinden.

Het was een omvangrijk werk om de 74 jaargangen te digitaliseren – het gaat immers om maar liefst 3.800 edities, goed voor een 61.000 pagina’s in A3-formaat. Het project werd gerealiseerd met eigen middelen maar gelukkig kon ‘t Pallieterke ook rekenen op steun van de lezers.

Het eigenlijke scanproces werd uitgevoerd voor de organisatie ID uit Izegem, terwijl ADVN, het archief voor nationale bewegingen, instaat voor het beheer van het digitale archief.

Het weekblad wil nog verder gaan in het ontsluiten van het verleden. Weldra komt er een overzichtslijst op de website van boeken, thesissen en krantenartikels die in de voorbije jaren over ‘t Pallieterke verschenen. En een nieuwe rubriek, “historiek”, brengt een geschiedkundig overzicht van het weekblad.

Toch nog even dit – enkele interessante ‘wistjedatjes’:

  • Jef Nys, later bekend als tekenaar van stripheld Jommeke, startte zijn carrière eind 1945 bij ‘t Pallieterke en bleef er 11 jaar lang cartoons tekenen. Over hem lees je meer in het boek “Jef Nys: de beginjaren als cartoonist“.
  • Bruno De Winter is degene die ‘t Pallieterke eind 1945 opstartte. Hij was journalist bij Het Handelsblad, en overleed onverwacht in 1955. Over hem lees je meer in het boek “Bruno De Winter – zonder andere baas dan mijn geweten“.

Het archief is bereikbaar via: http://pallieterke.advn.be.

Wikipedia over ‘t Pallieterke: https://nl.wikipedia.org/wiki/%27t_Pallieterke.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar