Wat gebeurde er de voorbije maand? Een kort overzicht van enkele markante nieuwsfeiten en evoluties op journalistiek gebied

Is print dan toch dood?

Charlie Magazine, het tijdschrift met feministische inslag dat in 2015 opgericht werd, zal niet langer op papier verschijnen. De online versie heeft succes, maar de kosten voor de papieren uitgave waren te hoog – ondanks een crowdfunding waarbij het 100.000 euro ophaalde… [De Tijd – betaalmuur]

Werknemers L’avenir richten coöperatieve op: Notre Avenir

De krant L’Avenir staat te koop, en de werknemers vrezen voor hun toekomst. Daarom richten zij een coöperatieve op, in de hoop zo een aandeelhouderschap in de krant te kunnen verwerven. De Waalse regering staat positief tegen het initiatief. Van de 280 werknemers staan er 60 full-time equivalenten op de tocht. [Mediaspecs]

Nederland: freelancers roeren hun trom

Onthutsende cijfers bij Villamedia: uit onderzoek van freelance journalistencollectief Bureau Wibaut blijkt dat de prijzen per woord in de afgelopen 15 jaar niet gestegen, maar zelfs met een kwart gedaald zijn!

Gelukkig blijken de freelancers in Nederland heel wat mondiger dan in Vlaanderen: twee freelancers trokken daar naar de rechter, om aan te klagen dat hun vergoeding te laag lag. Zij baseerden zich op een hoofdstuk in de Nederlandse Auteurswet, dat in 2015 toegevoegd werd om freelancers te beschermen tegen machtige werkgevers. De rechter bepaalde dat de 42 euro per foto die de fotograaf kreeg van DPG Media niet billijk is, en hij voortaan 65 euro moet krijgen. En de schrijvende journalist moet niet langer genoegen nemen met 0,13 euro per woord, maar heeft recht op 0,21 euro, zo meent de rechter. [NRC]

Besparingen alom – ook voor journalistieke initiatieven

Iedereen moet de broekriem aanhalen, willen we onze kinderen en kleinkinderen niet met een torenhoge schuldenlast opzadelen. Onder dat motto snoeit de nieuwe Vlaamse regering met de kaasschaaf op alle departementen – en ook de journalistieke initiatieven moeten eraan geloven. Het nog maar pas opgerichte Vlaams Journalistiek Fonds, dat verleden jaar maar liefst 500.000 euro kreeg, wordt volkomen drooggelegd. [MetrotimeDe Morgen]

Maar niet iedereen vindt die besparing onterecht –sommige Twitteraars stelden zich sowieso vragen bij de subsidie voor ‘innovatieve projecten’ en de initiatieven die hiervan konden genieten.

De kersverse mediaminister Benjamin Dalle betwist trouwens de berichtgeving over deze subsidie: volgens hem was er voor dit jaar 0 euro aan subsidies voorzien [Mediaspecs]

Nieuwe economische nieuwssite: Business AM

Toch is het niet altijd kommer en kwel in de journalistiek, en zijn er wel degelijk nieuwe initiatieven. GMGroup, het bedrijf boven Newsmonkey, lanceert een nieuwssite die gratis, in beide landstalen, financieel-economisch nieuws zal aanbieden: Business AM. Eerder bracht het ook al de Belgische versie uit van Newsweek. Een redactie van 15 personen zal de website en de dagelijkse nieuwsbrief voorzien van content. [VRT]

Regionale bladen

Er verschuift het een en ander bij de regionale bladen. Roularta Local Media laat voor bijna alle edities de merknaam Deze Week verdwijnen, om terug de vorige naam te gebruiken: De Streekkrant. Op het eerste zicht een schoonheidsoperatie, ware het niet dat er ook heel wat regionale edities moeten sneuvelen. Bij Mediaspecs vind je een lijst van de edities die overleven. [Mediaspecs]

Nog meer slecht nieuws: Mediahuis trekt zich terug uit de huis-aan-huis-bladen van Rondom. Enkel de 13 meest rendabele edities zullen overgenomen worden – de andere edities worden stopgezet, wat voor 32 werknemers een collectief ontslag kan betekenen. [Tijd]

Mensen

Ex-journalist en schrijver Gaston Durnez, 91, is overleden. Hij werd in 2016 nog gelauwerd in zijn geliefde dorp Itegem. Een respectvol In Memoriam bij GVA en VRT.

Ihsane Chioua Lekhli, VRT-journaliste, verlaat de Reyerslaan en gaat aan de slag bij als woordvoerster van Brussels Airport. Zij begon in 2008 bj de VRT en presenteerde van 2013 tot en met 2017 het zondagse debatprogramma De zevende dag. [De Morgen]

Mediakritiek

Leo Neels plaatst, onder de titel “Het journalistieke schietkraam”, vraagtekens bij de manier waarop in de Vlaamse media de strafzaak tegen uroloog Bo Coolsaet behandeld wordt. [VRT]

Bavo Claes heeft dan weer in zijn artikel  “De zorgelijke staat van de literaire kritiek: een praktijkgeval” kritiek op gemakzuchtige literatuurcritici. [Rekto Verso]

Tip Tip: gewiste tweets van politici

Politici zijn ook mensen – zij maken fouten bij hun tweets, en slikken die soms in. Maar voor de geschiedenis heeft het toch wel belang om te weten welke tweets deze publieke personen gewist hebben. Voor internationale personen is er de eerste link, voor Nederlandse politici de tweede: https://politwoops.eu/.

Zo, dat was weer ons overzicht. Heb jij ook nog belangrijk nieuws te melden? Laat het ons weten! Heb je reacties op het nieuws? Reageer!

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar