De voorbije weken gebeurde er heel wat in de journalistieke sector. Wij maakten voor jou een selectie van de belangrijkste berichten.

Iedereen journalist?

Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat de GDPR-uitzondering voor journalisten niet alleen geldt voor beroepsjournalisten, maar ook voor wie als vlogger, blogger of getuige een gebeurtenis filmt en online zet. 

Het Europees Hof hanteerde daarbij dat de term ‘journalistiek’ breed geïnterpreteerd moet worden: eenieder die journalistieke activiteiten uitvoert. Met andere woorden: wanneer het jouw doel is om informatie, opinies of commentaren te geven aan het publiek. Uitgebreide achtergrond hierbij in het opiniestuk van Matthias Dobbelaere-Welvaert op VRTNws. Je kan ook zijn video bekijken:

Eindelijk: btw op digitale kranten wordt afgeschaft

Momenteel moet je voor je krant 0,00 euro btw betalen – tenminste wanneer je hem in de krantenwinkel koopt of een abonnement hebt. En zelfs wanneer je een abonnement hebt op een online krant, in combinatie met een papieren editie, dan betaal je geen btw. Alleen bij kranten, die enkel online verschijnen moet je 21% betalen.

Een zware discriminatie voor de nieuwe online media tegenover de gevestigde kranten. Een euvel dat nu rechtgezet wordt: het btw-tarief voor digitale kranten en magazines wordt naar nul gedraaid, tenminste als het van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) afhangt. (Datanews)

Newsmonkey, dat zelf onder deze onrechtvaardige regeling leed, reageert verheugd, maar dringt aan op nog verdere maatregelen om discriminatie tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ nieuwsmedia weg te werken: het afschaffen van subsidies voor media tout court.

Drie uitspraken van de Raad voor de Journalistiek

Omdat journalistiek evolueert, en de regels altijd aangescherpt moeten worden, is het interessant om de beslissingen te volgen van de Raad voor de Journalistiek. Daarin worden namelijk concrete gevallen van klachten van burgers tegen media behandeld. 

Je kan er veel uit leren, zoals de dingen die je zeker en vast niét mag doen als journalist, fotograaf, waarvoor je moet opletten om niet in een grijze zone terecht te komen, enz.

In februari waren er uitspraken in de volgende gevallen:

  • B t/ Flair – over het belang van wederhoor: http://rvdj.be/node/537.
  • DL t/ HBVL.be  – over een verkeerde vermelding van de leeftijd van een slachtoffer, die een rechtszaak zou kunnen beïnvloeden: http://rvdj.be/node/538.
  • X t/ Het Laatste Nieuws en HLN.be – over een weliswaar geblurde foto, die toch nog een verdachte herkenbaar weergeeft: http://rvdj.be/node/539.

Heb jij zelf nog een tip over journalistiek nieuws? Laat het ons weten via de commentaren onder dit artikel of via mail: info@vjv.vlaanderen.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar