2de VJV-infosessie: AP Hogeschool in Antwerpen

Ook de tweede VJV-infosessie was een voltreffer. Deze keer was het klaslokaal gevuld met studenten 2e jaar journalistiek, die al concrete journalistieke opdrachten als taak afgewerkt hadden. En verschillende van hen hadden ook al een stage op een redactie achter de rug. De concrete informatie die wij hen konden aanreiken, samen met onze partners, kwam dan ook goed van pas.

Zoals gewoonlijk kon Harry Van Hest de studenten meteen “mee krijgen”, vanaf de eerste zin die hij als ervaren spreker op zijn toehoorders afvuurde. De studenten waren niet op hun mondje gevallen, maar hun aandacht werd wel getrokken toen Harry concrete cijfers gaf van wat zij als loontrekkende bij een uitgever of nieuwsmedium konden verdienen. En vertelde over de voor- en nadelen van werken in vast dienstverband bij een uitgever, tegenover werken als freelancer.

Net als bij de vorige sessie maakte Dennis D’Haenens van Securex de studenten wegwijs in de verplichtingen die je moet vervullen wanneer je als freelancer wil starten (ondernemingsnummer, aansluiting als zelfstandige, enz.) en ook wat het de beginnende ondernemer kan kosten.

Merijn De Lauw van hostingbedrijf Combell legde de studenten uit hoe belangrijk het internet is voor je persoonlijke branding. Hoe je meteen je eigen domeinnaam moet registreren, die jouw uitvalsbasis wordt voor al jouw activiteiten op het internet: je website, je mailadres. Al is het maar voornaamachternaam.be (zoals freelancejo.be).

Nieuw bij deze infosessie was de vorm waarin de persoonlijke getuigenis gegoten was. In de vorige sessie was het ons medelid Mike Hermans (cartoonist Maaik, de ontwerper van onze mascotte Freelance Jo), die getuigenis aflegde. Via een multimedia presentatie legde hij uit hoe je als freelancer op verschillende manieren je brood kan verdienen, en dat je gewoon de kansen moet grijpen die je geboden worden.

Wegens tijdgebrek kon in deze infosessie de presentatie van Maaik niet ingepast worden. Als alternatief werd gekozen voor een getuigenis van een van onze leden: Willy Ysewijn. Harry interviewde hem over de manier waarop hij als journalist begonnen was, en welk advies hij de studenten wou meegeven.

Nogmaals onze dank voor de energieke Nadia Vissers, Stagecoördinatie Journalistiek aan de AP Hogeschool, om ons de kans te bieden de studenten informatie te brengen over de mogelijkheden, kansen en verplichtingen die hen te wachten staan wanneer zij afgestudeerd zijn. Ook dank aan Dennis D’Haenens van Securex en Merijn De Lauw  van Combell voor de praktische informatie.

Denk jij dat onze VJV-infosessie van pas zou komen bij een opleiding journalistiek bij een hogeschool in jouw buurt? Laat het ons weten.

Met dank aan de medewerkers van deze sessie:

  • VJV-lid Harry, kan je als professionele spreker contacteren op https://gastspreker-harry.be/nl.
  • Securex, het sociaal secretariaat dat je niet alleen helpt om als freelancer te starten, maar je ook begeleidt bij al jouw sociale verplichtingen als zelfstandige
  • Combell, het hostingbedrijf waar je terecht kan voor al jouw online zaken: van de registratie van je domeinnaam, het huren van een professionele mailbox, simpele WordPress webhosting tot volwaardige managed hosting voor complexe websites en KMO’s.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar