Het Handboek voor de Klimaattuin garandeert tuingenieten!

VJV-lid Marc Verachtert bracht een tuinboek aan, dat je wil leren om je tuin klimaat-proof te maken. Een introductie.

Massaal veel regen en grondwater dat in 20 jaar tijd nooit hoger heeft gestaan! Tegelijk blijft de kans dat we de komende zomer (opnieuw) extreme droogte krijgen. Ook wat temperaturen betreft weten we inmiddels van gerenommeerde weerexperten dat er geen zekerheden meer zijn. Maart was namelijk de tiende opeenvolgende maand waarin het maandtemperatuurrecord sneuvelde. Er wachten ons de komende jaren dus nog meer warme, zelfs wellicht veel te warme dagen en hittegolven. Tuinen kunnen bij dit alles, net als parken en grotere natuurgebieden, een oplossing bieden. Over het hoe en wat informeerden Marc Verachtert en Bart Verelst al vaker in het Tuinhiermagazine en in hun Zakboeken Klimaattuin en Sponstuin.

Laat de tuin voor jou werken

Omdat bijsturingen in tuinen, klein en groot, ervoor zorgen dat de effecten van zowel teveel als te weinig neerslag en van extreem hoge temperaturen getemperd worden waardoor ze het beste van zichzelf blijven geven, bundelt uitgeverij Lannoo ervaringen en praktische tips van Marc en Bart voor elk plekje van de tuin, in het Handboek voor de Klimaattuin. Dit lijviger werk, want 288 pagina’s dik en bovendien gevat in een harde cover is daardoor een naslagwerk voor iedereen die zijn tuin als groene, gezellige en gezonde oase wil houden.

Samenvattend komt het hierop neer: laat de tuin voor jouw werken, alle teveel aan regenwater snel infiltreren en in de bodem opslaan voor periodes van droogte terwijl de planten als levende airco afrekenen met de voor ons te hoge temperaturen. Extra meenemer: wat je in eigen tuin doet heeft ook effect op het klimaat in straat en buurt!

Praktisch tot en met

Stap voor stap leggen Marc en Bart uit wat en hoe je daarvoor moet doen. Het kan zowel in een bestaande als een nog aan te leggen tuin, in een tuin die voorrang geeft aan plantenpassie maar evenzeer aan een tuin waarvan de eigenaars liever in hun comfortabele tuinzetel zitten en dat ongeacht de stijl die domineert: van strak en eigentijds tot natuurlijk tot en met. Zelfs het hoe en wat van de moestuin en groendak komen aan bod, net als hoe je met een klimaattuin tuinvogels, bijen en andere bestuivers helpt of kan helpen. Kortom, het Handboek voor de Klimaattuin is nuttig voor iedereen die (ook) in de toekomst van een tuin wil genieten.

Over de auteurs

Marc Verachtert is tuinjournalist en -architect. Hij publiceert in o.a. Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en tal van tuin- en lifestylemagazines. Samen met Gil Claes realiseert hij praktisch geïnspireerde tuinprogramma’s voor divers tv-zenders.

Bart Verelst nam deel aan het tv-programma Het Goede Leven met Wim Lybaert. Hij is landbouwhistoricus, tuinbouwconsulent en groenredacteur voor diverse tuintijdschriften.

Samen publiceerden ze eerder het Zakboek voor de Klimaattuin (meer dan 18.000 exemplaren Nl en Fr), het Zakboek voor de Klimaattuin en het Zakboek voor de Hapklare Moestuin. Met deze boeken en andere publicaties zijn ze trends en tuinnoden meestal een stapje voor!

Handboek voor de klimaattuin

Maak je tuin het jaar rond veerkrachtig en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels

Auteurs: Marc Verachtert en Bart Verelst

EAN: 9789401401715

Uitgever: Lannoo. Zie www.lannoo.be/nl/handboek-voor-de-klimaattuin

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar