Duik in de droomwereld van Claude Monet:  Tentoonstelling vol immersieve ervaring

Vanaf 13 maart 2024 is de beroemde St. Pholienkerk omgetoverd tot een permanente locatie voor immersieve tentoonstellingen. Het belooft een gloednieuw cultureel trefpunt te worden in het hart van de Cité ardente. Er is een akkoord bereikt voor 5 jaar Exhibition Hub en de parochie. En de keuze is niet zomaar toevallig. Naast de Euregionale ligging is de kerk bekend bij het brede publiek en de Luikenaars dankzij de romans van Georges Simenon. Het gebouw werd deels heringericht voor het immersieve event. Het koor, hart van de kerk zelf en de sacristie, blijven in functie voor de dienst. Om de bal aan het rollen te brengen, organiseren Exhibition Hub en Fever in primeur voor Wallonië het immersieve schouwspel rond Claude Monet: The Immersive Experience.

De St. Folienkerk is een emblematisch gebouw, gelegen in de levendige en culturele wijk ‘En Outremeuse’ en bekend dankzij de auteur Georges Simenon door de detectiveroman ‘Le pendu de St. Pholien.’. Op 5 minuten lopen van de Place St. Lambert, waar de trein stopt. De huidige kerk in neogothische stijl werd ingewijd bij het begin van de eerste wereldoorlog en bestaat uit drie schepen of beuken over vijf traveeên, een dwarsschip en een driezijdige apsis. Een heel imposant gebouw dus dat de organisatoren van ‘Monet, The Immersice Experience’ op het oog hadden. De site werd volledig heringericht zonder het gebouw of het erfgoed aan te tasten. Met uitzondering van het koor en de sacristie, goed voor een 100-tal zitplaatsen, is de rest van de kerk omgetoverd tot een nieuwe cultuurtempel. Het gedeelde gebruik van een kerk voor cultuur en de eredienst past volledig in de doelstelling van het Bisdom Luik met betrekking tot de toekomst van historische religieuze gebouwen, luidt het.

Monet in Luik

Exhibition Hub brengt momenteel immersieve tentoonstellingen in Brussel en Antwerpen. Luik bleek een nieuwe optie. “We stelden inderdaad vast dat er nogal wat mensen uit Luik en zelfs de Euregio naar onze expo’s in Brussel kwamen. Daarom zochten we een plek waar de omliggende steden als Maastricht, Aken, Heerlen of Hasselt de culturele pols voelen en ook gebruikmaken van het gevarieerde vrijetijdsaanbod van de stad Luik, “ luidt het. Vandaar ook dat de organisatie een verbintenis afsluit voor vijf jaar. Met het kerkbestuur is afgesproken dat men tussenkomt in de nieuwe verwarming en in de instandhoudingswerken van de kerk. In ruil ervoor krijgt men het vruchtgebruik. Een win-win situatie waar deken en pastoor Jean-Pierre Pire zich goed kan in vinden. De kerk is op die manier een nieuwe hotspot voor de ‘Vurige Stede’, zoals ze voor het eerst werd genoemd in een roman van Henri Carton de Wiart

Organisator Hamza El Azhar en deken EH Jean-Pierre Pire.

Het is inderdaad net dankzij de hoogte en de imposante afmetingen van de kerk dat deze dé ideale plek vormt om dergelijke immersieve tentoonstellingen te brengen. Men kan er spelen met perspectief en diepte en ook de projectie over de bogen en zuilen heen zorgt voor een apart effect. De creatie ‘Claude Monet’ kwam reeds in 2019 tot stand. Dankzij het 360 graden digitaal kunstapparaat worden de toeschouwers als het ware binnen gezogen in de wereld van het impressionisme. Voor Luik werd de tentoonstelling volledig opnieuw op maat geconcipieerd. Meer dan 300 schilderijen werden door gekwalificeerde kenners geselecteerd en gebruikt om het werk van Monet tot leven te brengen. Naast de muren, wordt ook de vloer subtiel meegenomen in de projectie. “ We willen graag mensen bereiken die niet meteen in eerste instantie kunstliefhebbers zijn. Via een ander en eerder modern medium laten we hen kennismaken met een belangrijke stroming in de kunst, waardoor ze misschien toch interesse krijgen in iets moois, zoals schilderijen of de muziek die op de achtergrond zorgt voor een extra beleving,” legt Hamza El Azhar van Exhibition Hub uit.

De expo biedt de bezoekers ook de kans om via virtual reality (VR) een route te volgen in het spoor van de Franse meester en dit gedurende tien minuten. In een ander gedeelte, met een reproductie van de brug bij Giverny en ook zijn atelier komen de gasten ook meer te weten over Monets omgeving en werk. De show neemt anderhalf uur in beslag en zal jong en oud laten genieten van de iconische werken, voor de ene een ontdekking, voor de andere een herontdekking. Maar in de strandstoeltjes is het vooral even ontsnappen aan de tijd en wegdromen.

Praktisch
Monet in St. Pholien, nog tot eind juni 2024, Rue St. Pholien nr 9 in Luik. Tickets vanaf 12,90 euro, voor de VR – experience moet je 3 euro apart betalen. Leeftijd: open voor iedereen, toegankelijk voor personen met een beperkte mobliteit. Info: https://monetexpo.com/liege/nl – Perscontact: info@caracascom.com of www.caracascom.com.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar