Verjaardag 115 jaar Morres in Hulst

In ons economisch bestel zijn familiebedrijven niet weg te denken want dankzij ondernemende en vooruitziende mensen ontstaat vaak een bedrijf dat generatie na generatie verder bouwt en groeit op visie en innovatie. Dat is bij meubelen Morres in het Nederlandse Hulst niet anders. Vandaag viert het bedrijf zijn 115e verjaardag met een boeiende overzichtstentoonstelling waarin de evoluties in de maatschappij weerspiegeld worden in retro interieurs. Meer dan een kijkje waard!

Van 1909 tot vandaag

Fré Morres start in 1909 met een eigen meubelmakerij. Gaandeweg breidt het bedrijf uit en Hulst kijkt verbaasd op als hij een van de eerste elektrische meubelmakerijen opent. Het personeelsbestand wordt uitgebreid, alle meubels worden door lokale ambachtsmensen geproduceerd, later komt er woonstoffering bij. In de jaren ’50 komen de zonen Jo en Antoine in de zaak. Dit ijzersterke team zorgt voor verdere uitbreiding en bouwt kantoren en magazijnen aan de Industrieweg: weg van het centrum dat de groei niet meer kan herbergen. Begin 70er jaren wordt de eerste showroom geopend, die wordt in 1993 verder uitgebreid en in 1995 opent het tweede deel.

Alle Vlamingen naar Morres?

Door zijn unieke ligging vlak bij de grens tussen Nederland en België trekt Morres van oudsher veel Vlamingen aan. In 1963 blijven handelszaken in Hulst ook op zondag open en wordt het stadje een gegeerd shoppingoord. Morres speelt daar handig op in en zorgt voor een totaalbeleving die de slogan: “Kom een dagje Morressen” laat ontstaan.

Trends veranderen, ook in meubels en interieur. Van eigen productie wordt overgeschakeld naar de aankoop van bestaande meubelcollecties in binnen- en buitenland. Morres blijft de vinger aan de pols houden als het gaat om de smaak van Nederlanders en Vlamingen. Marketing speelt een steeds belangrijkere rol: kortingbonnen en de geboorte van de beroemde Morres catalogus waarvan honderdduizenden exemplaren hun weg vinden naar gretige afnemers van nieuwe interieurs om maar een paar voorbeelden te noemen.

Steeds iets nieuws ontdekken

Vandaag heeft het familiebedrijf Morres de overstap gemaakt naar een grotere groep: de Mandemakers Groep. Zo wordt het Morres DNA bewaard voor de toekomst. Vandaag blijft een dagje Morressen een totaalbeleving in wat vandaag een Destination Store genoemd wordt: een unieke combinatie van Retail, Leisure en Hospitality: geïnspireerd raken in een gastvrije omgeving.

Morres heeft in de overzichtstentoonstelling van 115 jaar meubels maken en verkopen een tijdlijn ingebouwd die geïllustreerd wordt met belangrijke momenten uit de geschiedenis en hun invloed op het woongebeuren, denk maar aan de invloed van de ruimtevaart in de jaren ’60…

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Verbeke Collection uit Kemzeke. Ga zeker een kijkje nemen, de tentoonstelling is nog te zien tot 20 mei.

Een open mind

Op de persconferentie bij de opening van de tentoonstelling kondigde directeur Walter Van de Griendt ook zijn afscheid aan. Een monument want zijn unieke visie en originele ideeën hebben Morres altijd die unieke uitstraling gegeven. Kunst en cultuur zaten van bij het begin in het DNA van Walter met expo’s van Panamarenko en Herman Brood. En met samenwerkingen met Sergio Herman, Pascale Naessens, Bart Appeltans, Karin Daemen en andere BV’s;…

Praktisch:

De tentoonstelling 115 jaar Morres is nog tot 20 mei gratis te bezoeken bij Morres, Industrieweg in Hulst.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar