Masks by Walter Ego

Walter Van den Branden (77 j. – Alias: Walter Ego) uit Oostende is van alle markten thuis: docent, journalist, auteur, uitgever, juwelier, niets is deze creatieve duizendpoot vreemd. Al vanaf zijn zestiende ontwerpt en vervaardigt hij juwelen en sieraden. Aanvankelijk heel primitief met ‘email’ op koper. Al spoedig schakelde hij een versnelling hoger en begon hij te experimenteren met goud en zilver. Uiteindelijk schopte hij het, naast zijn beroep als docent en publicist, ook tot gediplomeerd juwelier/goudsmid en gaf hij gedurende vele jaren les aan de juweliersopleiding van Syntra in Antwerpen.

Een bescheiden start

“Het begon allemaal in de jeugdbeweging. Eind van de zestiger jaren was emailleren een ware rage. Dat gebeurde toen op koperen muntstukjes van een halve frank. Met heel eenvoudige middelen knutselden we toen allerlei kleurrijke ringetjes, hangertjes en zelfs manchetknopen in mekaar. Dat viel allemaal best in de smaak van de toenmalige leeftijdsgenoten,” begint Walter zijn kleurrijk levensverhaal. “Al spoedig had ik de microbe van het juwelen maken te pakken en begon ik te experimenteren met email op zilver. Dit opende voor mij nieuwe horizonten.”

Een vakkundige boost

“Tijdens de beginperiode van mijn onderwijscarrière startte ik als studiemeester-opvoeder in het Technicum Londenstraat in Antwerpen, dé wereldhoofdstad voor diamant(juwelen). In het Technicum was ik verantwoordelijk voor de afdelingen juwelier en horlogemaker. Dat waren toen in heel Vlaanderen en tot ver daarbuiten de meest gegeerde opleidingen in de sector,” gaat hij verder. “Daar was ik uiteraard gefascineerd door de prachtige juwelencreaties die er door leerlingen,  onder de deskundige leiding van ervaren vakdocenten, werden vervaardigd. Binnen de kortste keren bracht ik mijn vrije weekdag door in het juweliersatelier waar een meester-zilversmid mij de knepen van het vak leerde. Zo creëerde ik mijn eerste kunstwerkjes in zilver die ik daarna thuis voorzag van een kleurrijke laag email.”

Koninklijke belangstelling

Foto: © Louise Stubbe.

“Onze toenmalige buurman werkte bij de Dienst Toerisme in Antwerpen. Hij stond in bewondering voor mijn juwelen. Toen hij in 1970 de opdracht kreeg om in het kader van de stedenband tussen Antwerpen en de Noord-Franse stad Lille een artistieke gasttentoonstelling te organiseren, vroeg hij me of hij een reeks van mijn juwelen in bruikleen in de tentoonstellingsvitrines mocht plaatsen. Dit was voor mij een hele eer en ik ging volmondig akkoord. Bij de plechtige officiële opening van de tentoonstelling werd België vertegenwoordigd door de toenmalige prinses Paola, die later onze koningin werd. Tijdens de rondgang viel haar oog op een door mij vervaardigde zilveren broche in de vorm van een zeester. Zij was vol lof over mijn juweel waardoor de organisatoren me vroegen of ze dit juweel aan Hare Majesteit als gastgeschenk mochten aanbieden. Uiteraard kon ik daar geen ‘neen’ op zeggen. Sindsdien beschouw ik mezelf officieus als hofleverancier.”

Bloed kruipt …

“Door de verdere uitbouw van mijn professionele carrière als docent en freelance journalist/publicist verdwenen mijn juweliersactiviteiten een beetje op de achtergrond. Maar de microbe liet me niet los. Om me verder te bekwamen in het juweliersvak volgde ik aan het einde van mijn beroepsloopbaan bij Syntra Antwerpen in avondschool de vakopleiding Juwelier/Goudsmid. Eens afgestudeerd had men voor deze opleiding een bijkomende lesgever nodig. Zo kon ik mijn vaardigheden meteen overdragen aan de talrijke cursisten die deze succesvolle, creatieve opleiding volgden. Tot aan mijn verhuis van Antwerpen naar Oostende ben ik aan die opleiding blijven lesgeven.”

De maskers van James Ensor als inspiratiebron

Foto: © Louise Stubbe.

“Na meer dan 60 jaar ben ik nog steeds in de ban van het juweliersvak. Nadat ik goed en wel gesetteld was als aangespoelde Oostendenaar ontwierp ik voor C-Hotels een reeks zilveren juwelen met het logo van deze expansieve hotelketen. Ook experimenteerde ik met het stadslogo van Oostende rond een juwelenreeks en bij het begin van de covid-pandemie ontwierp ik een exclusief zilveren coronajuweel. Recent kwam er nog de succesvolle juwelenreeks ‘Juwelen van de Zee’.. De aankondiging van het stadsfestival in het Ensorjaar inspireerde me meteen voor een thematische juwelenreeks rond de kunstschilder. Die serie is inmiddels ook gecertificeerd met het officiële logo ‘Ensor 2024’. Mijn jarenlange experimenten en mijn professionele vakkennis brachten me na 60 jaar uiteindelijk terug bij de oorsprong van mijn fascinatie voor zilver en email ”

“Met mijn nieuwe  juwelenreeks ‘MASKS’ verenig ik opnieuw deze beide elementen. Dit resulteerde in een uitgebreide reeks zilveren juwelen (Sterling Silver – 925/1000), gedecoreerd met kleurrijk ‘email glazuur’ die in een speciale oven langs meerdere stappen wordt ingebakken tot op een temperatuur van ca 750°C. De basisvormen worden in een zilvergieterij te Antwerpen gemaakt . De verdere techniek, deze van de zgn. ‘verloren wastechniek’ gebeurt in het atelier in Oostende. De juwelen zijn uitgevoerd in een genummerde versie ‘limited edition, 100 % handmade in Ostend’ en voorzien van een leuk doosje. Ieder juweel is uniek. De inkleuring en de figuurtjes wisselen telkens. (er zijn geen 2 dezelfde!) Ze worden voorzien van een ‘certificaat van echtheid’. Ze zijn verkrijgbaar o.a. in het Ensorhuis, bij B&M-optiek, Juwelier Arnold in Oudenburg en binnenkort liggen ze ook in de shop van de luchthaven in Oostende.

Voor meer info: waltervandenbranden3@gmail.com of 0475.46 80 25

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar