Rock Torhout 1977-1998

In april 2016 las ik in de Krant van West-Vlaanderen een oproep van Sjoerd de Roos om herinneringen aan het toen al lang verdwenen festival met hem te delen. In eerste instantie wilde hij slechts zijn eigen herinneringen aan het papier toevertrouwen. Maar al snel merkte hij dat zijn geheugen hem daarbij wat in de steek liet. Na de oproep werd hij overstelpt met de herinneringen van anderen. Toen groeide het idee om er een boek van te maken. Zeven jaar later resulterende dit uiteindelijk in de uitgave van het 314 pagina’s tellende boek Rock Tourhout 1977-1998 waarin de complete geschiedenis met alle relevante aspecten van het festival in woord en beeld is vervat.

Mijn eigen herinneringen

Zelf had ik het festival slechts één keer bezocht. Dat was in 1979 toen het nog de naam Woodland Rock and Roll festival droeg. Naast mijn herinneringen was ik ook nog in het bezit van wat beeldmateriaal dat ik destijds met een eenvoudig Kodak Instamatic cameraatje had geschoten. Eén van die foto’s kwam overigens al eerder terecht in het boek Rock Torhout, biografie van een verdwenen festival van de hand van Jan Delvaux van Belpop Bonanza.

De Koers

In 1985 werd het festival sponsor van een wielerploeg. Eén van hun grootste successen dat jaar was de etappezege van Ludwig Wynants in de Tour de France op de dag voordat het festival in Torhout werd gehouden. Omdat ik veel voor een wielertijdschrift schrijf vroeg Sjoerd mij om het hoofdstuk over de Koers voor mijn rekening te nemen. En zo ging op ik op bezoek bij Ludwig in zijn fietsenwinkel in Putte. Door zijn vriendschap met Herman Schueremans is hij heden ten dage nog regelmatig te gast bij het festival in Werchter.

Na 25 jaar blijven alleen de herinneringen

Rock Torhout kleurde 22 edities lang het Europese festivallandschap. De erfenis van het festival was nog nooit in een compleet overzicht vastgelegd. Uiteraard staat bij een festival de muziek voorop. Belangeloos stelde een aantal fotografen hun dikwijls nog nooit eerder gepubliceerde materiaal van de optredende artiesten ter beschikking voor het boek. Maar een festival is meer dan alleen muziek. Daarvoor ging de auteur zelf ook op zoek naar de ontbrekende verhalen. Zo had hij gesprekken met de burgemeester, de kok, fotografen, hulpverleners, de organisatoren, een stel dat op het festival getrouwd is en nog vele anderen. Daarmee ontpopte Sjoerd zich tot de ultieme kenner van alle ins en outs van Rock Torhout. En is de geschiedenis van het festival nu definitief voor ons en het nageslacht vastgelegd. 

Auteur: Sjoerd de Roos

Categorie: Non-fictie

Uitgeverij: Apriotief bvba, 2023

ISBN 9789081820431

Meer info op www.rocktorhout.be

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar