Zal ARTIFICIELE INTELLIGENTIE (AI) in de toekomst onze wijnindustrie vormgeven of zelfs bepalen?

Iedereen heeft er de mond van vol over AI, ChatGPT, toepassingen bij ‘Machine Learning’, maar welke van deze toepassingen kunnen bepalend zijn binnen het wijngebeuren?

Als we ChatGPT momenteel een tekst laten schrijven over bijvoorbeeld ‘de wijnbouw in de Lage Landen’, dan moeten we als wijnliefhebber toch even slikken. Soms onvolledige, vaak foute informatie in slecht Nederlands. Op dit vlak is er nog veel werk aan de winkel.

Toch moet ik enkele schitterende voorbeelden melden qua AI:

  • Vlaamse AI-technologen helpen de grootste Britse wijnproducent (Accolade Wines) minder wijn te verspillen (ecologische voetafdruk). Accolade Wines in Zuidwest Engeland produceert ongeveer 200 miljoen liter wijn. Het bedrijf wou een beperking op het productieverlies en investeerde in een dashboard dat verspilling signaleert. Fier zijn we dat een Gents bedrijf deze taak op zich nam. Tijdens dit concept bouwde men een dashboard om de wijnstroom van opslagtank tot het vullen van de flessen op een van de zes productielijnen live te volgen. Het dashboard alarmeert de operator wanneer zich ongebruikelijk gedrag op de lijn voordoet dat kan leiden tot wijnverlies.
  • VUB-masterstudenten in de computerwetenschappen ontwikkelen een wijnkoeler op basis van AI. Hoe kan men exact weten op welke temperatuur rode of witte wijn kan geschonken worden en hoe kunnen wij deze temperatuur blijven behouden? Deze studenten ontwikkelden ook een algoritme dat het label van de fles wijn kan detecteren, alle relevante gegevens over de wijn kan verzamelen, en van deze data gebruik kan maken om de optimale temperatuur van deze wijn te bepalen.
  • Sommige bedrijven gebruiken AI om de markt te voorspellen. McDonald bijvoorbeeld gebruikt AI om de verkoop te maximaliseren. Andere bedrijven laten zich door AI inspireren om nieuwe combinaties van smaken te creëren op basis van wetenschap achter onze geuren en smaakervaring op de tong (zoet, bitter, zout, umami, zuur). Ook bij het maken van nieuwe recepten zou AI een belangrijke rol kunnen spelen.
  • De opwarming van de aarde en de klimaatsveranderingen blijven een grote zorg voor de wijnbouwers. Iedere wijnbouwer vraagt zich af hoe we dit euvel kunnen verhelpen. Technische innovaties dringen zich op. De ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie ‘on real time’ gegevensbeheer maken het tegenwoordig mogelijk om de evolutie van de wijnstok te monitoren en erop te anticiperen in het licht van klimaatrisico analyse en uitbraken van ziekten. AI zorgt hier voor een schildwacht in de wijngaard. Verschillende Franse spelers hebben zich op deze markt gepositioneerd waaronder het bedrijf Alcom Technologies. Ingeplante palen, energie-autonoom, worden geïnstalleerd zo dicht mogelijk bij de planten. Zij registreren permanent gegevens, verwerken deze via de smartphone van de wijnbouwer in de vorm van foto’s vergezeld van een 7-daagse voorspelling. Door intieme informatie van de wijnstok te combineren met externe indicaties zoals weersvoorspellingen, kunnen deze sensoren bijvoorbeeld een meeldauw aanval voorspellen, sneller dan de meest geïnformeerde fysieke experts. Verbonden wijnstokken kondigen ook de komst van oidium of botrytis aan nog voor hun eerste manifestaties. Idem voor het risico op vorst en hagel. Momenteel zijn reeds een 20-tal Bordeauxkastelen met dergelijke slimme systemen uitgerust. Precisiewijnbouw doet zijn intrede!

Fascinerende wending

De toekomst van oenologie, de wetenschap van wijn en wijnbereiding, neemt een fascinerende wending met de integratie AI in de industrie. Terwijl de wijnsector blijft evolueren, speelt AI een steeds belangrijkere rol in het vormgeven van de toekomst van de wijnindustrie, distributie en consumptie. Van precisielandbouw en robotoogst tot virtuele sommeliers en gepersonaliseerde wijnadviezen.

AI revolutioneert de manier waarop we wijn verbouwen, produceren en genieten. Een van de meest significante manieren waarop AI de wijnindustrie beïnvloedt is via precisielandbouw. Door gebruik te maken van op AI gebaseerde tools, zoals drones en sensoren kunnen wijnmakers hun wijngaarden nauwkeuriger en efficiënter dan ooit tevoren monitoren. Deze tools verzamelen enorme hoeveelheden gegevens over factoren als bodemsamenstelling, temperatuur, luchtvochtigheid en plantgezondheid, waardoor wijnmakers beter geïnformeerde beslissingen over het beheer van hun wijngaard kunnen nemen. Dit kan leiden tot verbeterde druivenkwaliteit en meer consistente wijnen.

AI wordt ook gebruikt om het oogstproces te optimaliseren. Het risico op menselijke fouten wordt gereduceerd en alleen de beste druiven worden gebruikt bij wijnbereiding.

In de wijnkelder wordt AI gebruikt om de chemische samenstelling van wijnen te analyseren en te voorspellen, waardoor wijnmakers hun productieprocessen kunnen verfijnen en wijnen met specifieke smaakprofielen kunnen creëren.

Door gegevens te analyseren over factoren als druivenras, fermentatietemperatuur en vatrijping kan AI wijnmakers helpen om de uiteindelijke kenmerken van hun wijnen te voorspellen, zodat ze aanpassingen kunnen maken in het wijnbereidingsproces om hun gewenste resultaten te behalen.

Al revolutioneert ook de manier waarop wij kopen en consumeren. Virtuele sommeliers, aangedreven door AI-algoritmen, kunnen gepersonaliseerde wijnadviezen geven op basis van individuele voorkeuren en smaken. Door gegevens te analyseren over de eerdere wijnselecties en voorkeuren van de gebruikers kunnen deze virtuele sommeliers nieuwe wijnen suggereren waar de gebruiker waarschijnlijk van zal genieten. De technologie is niet alleen gunstig voor consumenten die nieuwe wijnen willen ontdekken, maar ook voor wijnhuizen die hun marketinginspanningen effectiever willen maken.

Bovendien wordt AI ook gebruikt om vervalsingen van wijnen te bestrijden, een groeiend probleem in de industrie. Door de chemische samenstelling van wijnen te analyseren, kan AI helpen om vervalste flessen te identificeren en consumenten te beschermen tegen aankoop van frauduleuze producten. Deze technologie is vooral belangrijk voor hoogwaardige wijnen, waar vervalsing een aanzienlijke invloed kan hebben op de reputatie en waarde van een merk. Naarmate AI blijft evolueren, is het waarschijnlijk dat haar invloed op de wijnindustrie alleen maar zal groeien.

Stellen wij ons de volgende vragen bij deze totale ommekeer in het wijngebeuren:

  • Wie zal dit betalen of sponseren?
  • Is AI enkel weggelegd voor grote en kapitaalkrachtige bedrijven?
  • Kan de computer straks alles beter dan de mens?
  • Wat met de toekomst van de ambachtelijke wijnboer -einde van de menselijke inbreng?

Persoonlijk denk ik dat AI een goeie assistent kan zijn.

Over de auteur

Schrijft artikels voor Wijnspiegel en Ken Wijn

Verwant

Geef commentaar