Micro-brouwerij Artevelde doet in hartje Gent Jacob van Artevelde of de ‘Wijze man van Gent’ alle eer aan

Met het Gentse stadsbier Artevelde in de hand sloten we in mei laatstleden onze geslaagde statutaire VJV-vergadering af onder de gestrekte en beveiligende arm van Jacob van Artevelde, de Gentse lakenkoopman, volksleider en staatsman. Een man ook van het volk. Volgens de geschiedenisboeken dronk hij in zijn tijd (1290-1345) graag een biertje uit een ‘pulle’. Dat is een typisch Gents woord. Ook de opmerking van een van de stamgasten van stadsbrouwerij Artevelde was correct toen hij ons na een paar met kennis getapte biertjes omschreef als een groep waar het duidelijk ‘leutig was allemoale tuupetegoare’ (allemaal plezant te samen, red).

Dat was het zeker. De stadsbrouwerij Artevelde op de Botermarkt kon geen betere afsluiter vormen voor onze bijeenkomst van de Vlaamse Journalisten Vereniging. De horecazaak in een fraai pand is niet alleen een must voor iedere ‘Genteneire’, maar ook voor iedereen die houdt van gezelligheid en dat in een authentiek warm interieur.. Een ware hoppige ‘hotspot’ in de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad. De ervaring en kennis van manager Steven Deryckere was een grote meerwaarde.

Microvestiging

Met zwier vertelde Steven ons in een notendop de geschiedenis van de microvestiging van Brouwerij Huyghe uit Melle. “Toen in augustus 2022 het ergste van de coronapandemie voorbij was, opende brouwerij Huyghe uit Melle de Gentse stadsbrouwerij Artevelde met bijhorende horecazaak”, vertelt Steven. “Wij gingen uit van het standpunt dat als we iets doen in Gent niets beter kan dan het Arteveldebier in Gent zelf brouwen. De geschiedenis herhaalt zich trouwens. Uit bronnen blijkt immers dat Jacob van Artevelde naast al zijn bezigheden waarschijnlijk ook brouwer was.”

De investering van de brouwerij Huyghe liep volgens Alain De Laet, CEO van Brouwerij Huyghe, niet van een leien dakje. “Allerlei nevenzaken zoals de oorlog in Oekraïne, corona en het gebrek aan grondstoffen vertraagden niet alleen het traject, maar joegen ook de kosten naar omhoog”. Bij ons bezoek stelden wij vast dat het resultaat van die investering in dat pand met bijhorend terras en uitzicht op de gotische gevel van het stadhuis en onder de toren van het Belfort met zijn ‘mammelokker’ binnen en buiten mag gezien zijn. Binnen hebben de horecagasten alvast een prachtig zicht op de brouwinstallatie en –ketels. Ze zitten er letterlijk tussen het bier.

Nieuw logo

Voor een herberg die zich op een boogscheut van de Vrijdagmarkt bevindt en waar het prachtige standbeeld van Jacob prijkt, is Artevelde alvast een passende naam. Bij de opening stelde Brouwerij Huyghe ook een nieuw logo voor. “Daarin steken tal van verwijzingen naar Gentse iconische beelden zoals de draak, het Lam Gods, de drie torens, Klokke Roeland, het Gravensteen en de Boekentoren. Wie goed kijkt, herkent ook de brouwketels van het moederhuis van brouwerij Huyghe en de roze olifant uit het kenmerkende logo van vlaggenschip Delirium Tremens”, toonde Steven Deryckere ons.

“Artevelde is zwart op wit wijs Gents bier. Het Artevelde merk is een verzameling van historische en hedendaagse storytelling-elementen die samenvloeien in de ‘A’ van Artevelde. Die ‘A’ neemt je mee door de geschiedenis van Gent en Vlaanderen en die alleen al is de moeite waard om te bekijken en te lezen. Wanneer we bovenaan de ‘A’ starten dan merken we de symbolen op van de hop en de Gentse strop en daaronder de belfortdraak, het spinnenwiel (symbool voor de wolindustrie van destijds), maar ook voetbalclub KAA Gent, Klokke Roeland, de schepen, graan en gerst, het zwaard, het belfort, het bierglas, de Sint-Niklaaskerk en de bekende snoepjes ‘neuzekes’. Onderaan links in de voet van de A wordt afgesloten met de afbeelding of het symbool van Gent als studentenstad, de boekentoren, de zeehaven en de Leie.”

Pierke Pierlala

“Rechts zien we dan van boven naar onder de kantelen van de Graslei, de Gentse Leeuw, de Gentse Floraliën, Pierke Pierlala (het alter ego van poppenspeler Luk De Bruycker), Lam Gods, Dulle Griet, de naar Engeland wijzende Jacob van Artevelde, Sint-Baafskathedraal, de torens van Gent, de bijl of moordwapen en het stadsbeeld van Jacob, de bierketel, brouwerij Huyghe en onderaan de vlag van Engeland, Olifant Delirium, het Gravensteen, keizer Karel (geboren in Gent), een rondvaart en de Schelde. Al die zaken vormen een visueel beeld van de geschiedenis rond onze micro-vestiging van onze stadsbrouwerij.”

Na de stevige brok historie was iedereen benieuwd om te weten hoe een authentiek Gents bier smaakt.  “Dat kan voor alle geïnteresseerden en groepen tijdens een dagelijkse mini-rondleiding die we hier geven. In onze nieuwe stadsbrouwerij produceren we dagelijks één brouwsel van ongeveer 1.000 liter. We ontwikkelden voor onze zaak in Gent alvast twee nieuwe bieren: de Artevelde Leute en de Artevelde Wijze. Twee uitnodigende namen. De ‘Wijze’ is een strong blond bier van hoge gisting (8 volumeprocent alcohol) waarbij de brouwmeester koos voor enkele zeer goede hopsoorten. De kruidige hopneus doet aan wijn denken en het bier heeft een bloemig en licht peperig aroma. Dat zorgt voor een fris, gebalanceerd mondgevoel met een droogbittere afdronk. Wij promoten dat bier promoten we met de leuze ‘Wees wijs, niet grijs, net zoals Jacob’”, vertelde Deryckere.

Romige afdronk

“Kies je voor een Artevelde Leute dan krijg je ook een blond bier van hoge gisting (6,2%) geserveerd waarin naast vier hopsoorten ook koriander en paradijszaad zijn vermengd. Dat geeft een fris en fruitig bier en een granige en romige afdronk. Als je een paar van die glaasjes drinkt, is dat niet enkel goed voor de gezondheid, maar is  de ‘leute’ of het plezier ook wel in de man of de vrouw. Met dit bier kan je klinken op het leven. Het bevrijdt de ‘leutigaard’ in jong en oud en bij het proeven ontdek je zo de geestige inborst”, betoogde Steven.

“Naast deze twee specifieke stadsbieren schenken we hier ook nog de Artevelde Grand Cru (7,2%). Dat is een donker roodbruin bier met stevige romige crèmekleurige schuimkraag. De gebrande mout, karamel en de zoete fruitigheid van de alcohol geven aan dit bier het perfecte aroma. We vergeten ook niet de liefhebbers van een gewoon pintje. Voor hen serveren we een Artevelde Pils (5%). Omdat bij een tapje ook een hapje hoort, bieden we bij onze biersoorten ook smaakvolle ‘bitterballen’ aan. Daarin is de gevraagde biersoort verwerkt.”

Kortom zowel op ons zomerterras aan de straatkant als in de huisbrouwerij zelf lest Brouwerij Huyghe naast de gewone dorst ook de grote sociale dorst. Dat is een karaktertrek van de Gentenaars. Hier kunnen ze niet zonder hun stad, niet zonder vrienden en niet zonder een leutige verfrissing. Jong of oud gaan hier voor een Artevelde die zwart op wit hét stadsbier van Gent is.

Voor de VJV-leden en hun partner was het bezoek aan de micro-brouwerij Artevelde een waardige afsluiter van een dag waarin we zowel hun intellectuele honger als dorst konden bevredigen. We nodigen jong en oud uit om bij een bezoek aan Gent zeker een stop te maken in dit fraai pand waarin eer wordt betoond aan dé Gentse voorman Jacob van Artevelde.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar