Barokke Influencers nog tot 3 december in het Havenhuis

Derde expo in het kader van Barokke Influencers nog tot 3 december in het Havenhuis. Nadia Naveau en vijf hedendaagse kunstenaarsinitiatieven tonen zich in artistiek laboratorium Zoek-Stadion.

Kunstenaarscollectief Faar – A. Van de Velde, De Maan, staal, 2023. Artistiek laboratorium ‘Zoek Stadion’. (foto: Ch. Jennis)

Barokke Influencers heeft de expliciete ambitie om een dialoog aan te gaan tussen traditie en vernieuwing, maar ook tussen kunst en het bredere maatschappelijke debat. De barok belichaamde die dialoog in de 17de eeuw, de avant-garde ging dezelfde dialoog aan tijdens het interbellum, maar op welke manieren staan kunstenaars vandaag in dialoog met de wereld? En op welke manieren kunnen ze vanuit hun kunstenaarspraktijk mee nadenken over de uitdagingen van de toekomst?

Vijf hedendaagse kunstenaarscollectieven zoeken naar die uitdagingen van de toekomst en de betekenis van de gemeenschapkunst in Zoek-Stadion, een artistiek laboratorium dat tot en met 3 december wordt ingericht in het Havenhuis. Curator Sergio Servellón nodigt FAAR, Extra Curriculum, Antwerpen Re(actief)ARTwork en MUCE uit om afwisselend vier weken een permanente installatie in het Havenhuis te vullen.

Nadia Naveau  & Jacques Vandermeiren. (foto: Ch. Jennis)

Het werk van Nadia Naveau krijgt een centrale plaats in het laboratorium, omdat haar werk  symbool staat voor de verstrengeling van traditie en vernieuwing. In hun weelderigheid en luxe sluiten Naveaus sculpturen vormelijk nauw aan bij de barok. Ze onderzoekt de grenzen tussen het hedendaagse en het klassieke, tussen het figuratieve en het abstracte.

Als hoofdsponsor van het festival Barokke Influencers wil Port of Antwerp-Bruges met de expo Zoek-Stadion het belang van vernieuwing benadrukken in een periode vol uitdagingen:

Havenhuis. (foto: Ch. Jennis)

‘Doorheen het festival Barokke Influencers gaan diverse kunstenaars expliciet in dialoog met traditie en vernieuwing, met kunst en het maatschappelijk debat.

Die verbinding staat ook centraal in Port of Antwerp-Bruges, een haven die reeds eeuwenlang verantwoordelijk is voor de overslag van goederen, maar telkens opnieuw de brug slaat met innovatie en de wereld van morgen. Eén met de wereld. Eén met de toekomst.’ , aldus Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp Bruges.

Het artistiek laboratorium Zoek-Stadion, in het teken van het stadsfestival  Barokke Influencers,  met afwisselend vier weken een permanente installatie van de kunstenaarscollectieven FAAR, Extra Curriculum, Antwerpen Re(actief)ARTwork en MUCE gratis te bezoeken in het Havenhuis nog tot 3 december 2023.

Tips van Frank van Dessel

  • Een gezellige zomerse uitstap met gratis bezoek aan het Havenhuis.
  • Tram 24 heeft een halte aan het Astridplein en heeft ‘Havenhuis’ als terminus (op 2 minuten wandelen van de ingang!).
  • Het Havenhuis is gesloten op zater- en zondag.
  • Fijn om te weten, tram 24 heeft ook een halte op een boogscheut van het MAS.
  • Het panoramisch uitzicht van op het dak van het MAS is via de roltrappen gratis te bereiken.
  • Het Kijkdepot, met meer dan 180.000 collectiestukken in metershoge rekken, op de 2de verdieping is eveneens gratis te bezoeken.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar