De nieuwe sterren aan het cosmetica firmament

Een overzicht van de laatste nieuwe ingrediënten in de cosmetica die uitgegroeid zijn tot een echte “hype”. Ultra verwenners dus met een sterretje voor een nog mooiere en betere huid…

De natuur is gul…

Paddenstoelen, baobab zaden, rijstpoeder, bamboe, druiven, frambozen, distels, algen en zeewieren, hopbloem, pre- en probiotica, levende bacteriën, cafeïne maar vooral CBD staat vandaag in het middelpunt van de belangstelling bij de formulebouwers in de cosmetica. Niets nieuws onder de zon, denkt u als u de lijst van die natuurlijke ingrediënten ziet? Dat klopt maar de manier om deze gulle gaven van de natuur te verwerken, de manier waarop ze geconcentreerd en gecombineerd worden met andere stoffen, maakt dat er telkens nieuwe en nog doeltreffender formules uit de laboratoria komen.

 CBD is here to stay …

Over het ingrediënt CBD zijn al heel wat liters inkt gevloeid. Zoveel zelfs, dat we gerust kunnen stellen dat CBD vandaag het meest omstreden cosmetica ingrediënt is geworden.

Voor de duidelijkheid: wat is CBD? CBD, voluit cannabidiol, is één van de vele stoffen die gewonnen kan worden uit de cannabis- of hennepplant. Deze controversiële plant produceert honderden verschillende stoffen, beter gekend als cannabinoïdes die niet allemaal hetzelfde effect hebben. De meest bekende daarvan zijn CBD en THC, verantwoordelijk voor de welbekende psychoactieve reactie waar je “high” van kunt worden. Dat is de reden waarom de cannabis- of hennepplant volgens de overheid met alle mogelijke middelen bestreden moet worden en er een strenge wetgeving is op het telen en gebruiken van deze plant.

En toch: onderzoek bewijst dat de plant al meer dan 6000 jaar geleden gekweekt werd in Centraal-Azië, meer bepaald voor toepassing in textiel, het maken van touw, papier en zelfs olie. 4700 jaar geleden werd trouwens voor het eerst melding gemaakt van de plant in de Chinese farmacopee, een handleiding voor het gebruik van planten bij gezondheidsproblemen.

Dankzij andere geschriften over het medicinale gebruik van de plant verspreidde de plant zich gaandeweg over het Midden-Oosten en aan het einde van de 18e eeuw introduceer­den Engelse en Franse artsen cannabis in de westerse geneeskunde. Tussen 1840 en 1920 beleefde medicinale cannabis zijn gouden tijd, werd het onderdeel van de westerse farmacopee en hadden alle grote laboratoria cannabisolie in hun productportefeuille. Koningin Victoria noemde cannabis in 1890 zelfs een van haar “meest waardevolle geneesmiddelen”. Na 1920 zorgden de nylon-, katoen- en synthetische chemische industrieën in de VS voor een hoge belasting op de teelt van hennep zodat de plant compleet in de vergeethoek raakte. In de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam de revival maar alleen voor de productie van “weed” dat door hippies en festivalgangers volop gerookt werd (en wordt!) voor het hallucinogene effect.

Intussen is het genot sigaretje niet meer weg te denken uit onze maatschappij maar is het sterk vercriminaliseerd en alle overheden in Europa en de VS houden er andere regels op na. Sinds de jaren 2000 is het onderzoek naar cannabidiol daarom 45-voudig toegenomen.

Waarom? Omdat wetenschappers beseffen dat het perfect mogelijk is om met deze veelzijdige plant aan de slag te gaan voor gezondheid en schoonheid. Zo werd ontdekt dat het perfect mogelijk is om een variëteit van de cannabisplant te telen die amper THC (het verslavende element;…) produceert maar CBD bevordert. De universiteitsprofessor Raphael Mechoulam slaagde er in 1964 in om CBD en THC te isoleren waardoor de weg naar producten zonder het verslavende effect, open lag. Intussen hebben meer dan 73 miljoen Europeanen CBD gebruikt voor curatieve of preventieve doeleinden, meestal om pijn te behandelen of angst te verminderen. Chronische pijn bij ziektes als fibromyalgie, CVS, reuma, multiple sclerose, terminale kanker enz. kan doeltreffend verminderd worden door CBD en het kan helpen bij de effecten van chemotherapie.

Maar waar koop je het en hoe kun je zeker zijn van de kwaliteit?

Het probleem is dat er intussen wel enkele shops geopend zijn (in een aantal grote steden zoals Antwerpen, Brussel, Gent en Mechelen bijvoorbeeld vind je bijvoorbeeld de Florapoint shops van Joeri Perneel) maar dat je als je bijvoorbeeld on line koopt, niet zeker bent van de kwaliteit van de CBD olie, de concentratie aan actieve olie en dat een aantal producten ook geen duidelijke gebruiksaanwijzing mee krijgen is en blijft een risico. Zolang de wetgeving niet duidelijker is over de productie en het gebruik van CBD, blijft dit een heet hangijzer.

De farmaceutische firma CBX Medical zet zich in voor een gecontroleerde teelt en verwerking van deze nuttige plant (CBX Medical | CBD-producten in apotheken) en heeft een aantal producten ontwikkeld die in de apotheek verkrijgbaar zijn. Toch blijft het in ons land een juridische uitdaging om er brood mee te maken, zegt de keten Le Pain Quotidien, dat onlangs een gezond cannabisbrood op de markt bracht…

CBD in cosmetica

Wie even op het internet duikt, ontdekt cannabidiol in eindeloos veel producten: als olie om in te nemen als een soort van voedingssupplement of als pijnstiller, shampoo’s, crèmes om te smeren, sfeerkaarsen, gummybeertjes, roll-ons tegen stress enz. Zowel op high-end luxe cosmetica als in organisch georiënteerde merken heeft CBD een blijvende stempel gedrukt en die trend is onomkeerbaar: het ingrediënt is niet van plan om te verdwijnen: CBD is here to stay! Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat de omzet in de markt van producten met cannabidiol (CBD) olie tegen eind 2029 wereldwijd een slordige 3.213,4  miljard dollar zal bereiken met een groeipercentage van 28,3% per jaar!

Studies tonen namelijk aan dat CBD ontstekingsremmendenantibacterieel werkt, wat helpt bij acne, eczeem en rosacea (rode vlekken die heel moeilijk te bestrijden zijn). Cannabinoïden (CBD olie) uit de hennepplant lijken nl. sterk op de lichaamseigen endocannabinoïden en het zijn precies deze endocannabinoïden die betrokken zijn bij de communicatie tussen cellen, weefsels en organen. Dit systeem – het endocannabinoïde systeem – regelt diverse processen in ons lichaam, zoals pijnprikkels, eetlust en het immuunsysteem. Studies hebben aangetoond dat CBD als ingrediënt op de huid in de eerste plaats een kalmerend effect heeft: de huidcellen kalmeren en de reactiviteit vermindert. Door het kalmerende effect vermindert CBD ook de aanmaak van overtollig talg wat puistjes en acné vermindert. Doordat het ook hydraterend werkt en veel antioxidanten bevat, heeft het ook een positief effect op de huidveroudering. Het CBD merk OTO bevestigt dat CBD inderdaad duidelijk antibacteriële, antioxidant, huidverzorgende en huid beschermende eigenschappen heeft. Door het verminderen van vrije radicalen, het bestrijden van oxidatieve stress en het behoud van de gezondheid van de huid stimuleert CBD de huid om zichzelf op natuurlijke wijze te verjongen.

Oh zo OTO!

Het bekroonde Britse wellnessmerk OTO is een van de eerste Britse CBD merken dat verder wil gaan dan het aanbieden van uitsluitend plantaardige voordelen van CBD en het biedt daardoor een zintuiglijke totaalervaring aan. Het merk richt zich daarom met een aantal producten specifiek op de wellness sector. Het werd opgericht door het echtpaar Gemma Colao en James Bagley. Gemma ontdekte de eigenschappen van CBD in Californië. Terug in het VK werd OTO opgericht met enkele prominente wetenschappers en ontwerpers. Het is de bedoeling van OTO om de CBD sector een nieuwe insteek te geven met geavanceerde, eenvoudige en aangename producten die naadloos in ons dagelijks leven passen. OTO biedt niet alleen beauty- en wellness producten maar ook drank supplementen (de bekroonde Sleep Drops). Die bevatten essentiële oliën, botanische bestanddelen, geur- en smaakbestanddelen vermengd met een ongeëvenaarde hoeveelheid zuiver CBD isolaat om zo tot een reeks luxueuze en uiterst doeltreffende schoonheids- en wellness producten te komen. Nog een tip van OTO: kijk bij aankoop van een CBD product naar de concentratie van het ingrediënt in het product;…

Het schoonheidspotentieel van paddenstoelen

Een ander ingrediënt dat we vandaag steeds vaker zien opduiken als actieve werkstof in cosmetica, is de paddenstoel. Wij associëren deze bosbewoner met de komst van het herfstseizoen maar het aantal soorten en hun bloeitijd varieert wereldwijd. Momenteel hebben wetenschappers 14.000 verschillende soorten ontdekt en beschreven. Een deel daarvan is eetbaar waardoor ze gecultiveerd worden voor culinaire doeleinden (denk maar eens aan de witte Parijse champignons en oesterzwammen) of aan de overheerlijke zwarte en witte truffel die aan de voet van eikenbomen gevonden wordt. Maar een ander deel van deze soort is giftig tot zeer giftig.

Onderzoekers hebben intussen heel wat paddenstoelen onderzocht omdat ze geïntrigeerd zijn door de eigenschappen van deze bijzondere plantensoort. Een voorbeeld: de Tremella Fuciformis, een extract uit de trilzwam, dat is een paddenstoel die het hele jaar door te vinden is op loofbomen en struiken. Het is een paddenstoel die vooral bekend is in de Aziatische keuken: na het drogen in een oven wordt deze paddenstoel vermalen tot poeder. Maar wetenschappers ontdekten dat trilzwammen veel meer vitamine D bevatten dan andere voedingsbronnen, dat het rijk is aan antioxidanten waardoor het interessant wordt voor toepassingen in de cosmetica. Bovendien blijkt het een stabilisator te zijn in emulsies. (In de Coup d’Excellence producten van Nannic).

Een andere interessante nieuwkomer in de cosmetica is de Rode Reishi paddenstoel, ook wel “de onsterfelijkheidspaddenstoel” (Lingzhi in het Chinees) genoemd. Deze medicinale paddenstoel is afkomstig uit Aziatische landen zoals China, Japan en Korea en dit plantje wordt al sinds duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt voor zijn versterking van het immuunsysteem. De beste Reishi is de rode variant die bekend staat als Ganoderma Lucidum. Het bevat natuurlijke vitamines (waaronder B1, B2 en B3), mineralen (ijzer, magnesium, calcium, zink, koper, mangaan, germanium etc.) en staat vandaag aan de top van de superfoods.

Hoe werkt Reishi-paddenstoel voor huid en haar?

De Reishi paddenstoel is vandaag samen met de Chaga paddenstoel (De Chaga of berkenweerschijnzwam komt uit de koude Noordelijke streken en bevat ook veel actieve componenten die een antioxidanten, antitumorale en antivirale werking hebben) een van de belangrijkste superfoods. Deze paddenstoel helpt je lichaam in balans te brengen en te houden en is vandaag één van de meest populaire medicinale paddenstoelen. Het poeder dat na drogen en vermalen ontstaat, kan worden gebruikt om vrije radicalen op te vangen, huidveroudering te vertragen, witter te maken, sproeten te verwijderen, te hydrateren, ontstekingsremmend te werken, het stratum corneum te verbeteren en de huid te vernieuwen. De rode reishi in cosmetische producten zorgt ervoor dat de vochtbalans in de huid aanzienlijk verbetert en dat de vernieuwing van het stratum corneum positief gestimuleerd wordt waardoor minder huidrimpels ontstaan en de huid elastisch en soepel wordt. Bovendien blijkt uit het regelmatig gebruik van een gezichtscrème met rode reishi dat de melanineproductie effectief afgeremd wordt en dat melaninevlekken verminderen (in Aeternum van Pier Augé bijvoorbeeld;…). Recent onderzoek heeft ook uitgewezen dat een shampoo met rode reishi haar regenererende effecten heeft.

Frambozen: sterke zomerkoninkjes

Je zou het misschien niet onmiddellijk vermoeden maar frambozen hebben heel krachtige cosmetische eigenschappen. Deze heerlijk zoete zomervruchten bevatten bijvoorbeeld de hoogste concentratie alfa linoleenzuur (omega-3) van alle bekende fruitzaadoliën, ze werken hydraterend, ontstekingsremmend, ze bevatten heel veel antioxidanten (omega 3 en 6), vitamines A en E en beschermen de huid tegen vrije radicalen. Frambozenolie heeft bovendien een natuurlijke zonnefactor van ongeveer 30 SPF. Uit onderzoek is ook gebleken dat het stress op de huid vermindert en zelfs een positief effect heeft op verschillende vormen van huiduitslag. Het Belgische cosmeticamerk Body & Bess verwerkt al jaren de zorgvuldig geëxtraheerde frambozenolie in verschillende gamma’s, waaronder een gamma voor de heel gevoelige huid. Ook het merk Lisine gebruikt frambozen, o.a. in hun Ampoules Extrait Frambroise: opspannende, gladmakende ampoules, te gebruiken als kuur voor een mooie gladde huid!

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar